Hyppää sisältöön

Pienpetojen pyynti alkoi Tornion lintukosteikoilla osana vesilintujen elinympäristöjen parannusta

Tornion lintukosteikot ovat päässeet osaksi valtakunnallista Helmi-ohjelmaa, jossa parannetaan muun muassa vesilintujen elinympäristöjä. Vieraspetojen poisto on yksi osa sitä.

Torniolainen Petteri Halkola asentaa viimeisen minkkiloukun lintujen suosiman kosteikon rantaan Alkunkarinlahdella. Loukku on umpinainen ja houkutinhajuna on käytetty minkin omaa hajua, mikä vähentää muiden kuin haluttujen vieraspetojen hakeutumista loukulle. Kuva: Laura Valta / Yle

Tornion tärkeiden lintukosteikoiden parannustyöt on aloitettu tänä syksynä vieraspetojen pyynnillä.

Alkunkarin-Uksein-Pajukarin kosteikot ovat osa valtakunnallista Helmi-ohjelmaa, jossa tavoitteena on kunnostaa tärkeitä elinympäristöjä. Lapista mukana on lintuvesiä ja kosteikkoja myös Tervolasta ja Muoniosta.

Torniossa lintujen pesimä- ja levähdysaluetta parannetaan nostamalla vedenpintaa, raivaamalla puita ja pyytämällä lintujen pesintöjä tuhoavia vieraspetoja eli minkkejä ja supikoiria.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Metsähallituksen tukemana alueelle on saatu kymmeniä loukkuja pienpetojen pyytämiseen. Heti tappavia minkkiloukkuja on viety maastoon 25 ja elävänä pyytäviä kanu-loukkuja 10 kappaletta.

– Minkin ja supikoiran vaikutusta kosteikkoalueisiin on tutkittu niin paljon, että tiedetään niistä olevan aivan liikaa haittaa. Varsinkin minkin pyydystämiseen ei oikein muuta konstia ole kuin nämä raudat, tai sitten elävänä pyytävät loukut, mutta niissä on omat rajoitteensa, kertoo Helmi-projektin pienpetopyynnistä Torniossa vastaava Petteri Halkola.

Umpinaiset minkkiloukut on asennettu siten, että muiden kuin minkkien pääsy rautoihin on erittäin vaikeaa. Kanu-loukkuihin sen sijaan voi mennä esimerkiksi karanneita koiria, mutta loukut eivät vahingoita eläimiä.

Isoissa kanu-loukuissa on hälyttimet, jotka lähettävät välittömästi tiedon loukun laukeamisesta pyyntiryhmän jäsenille. Heistä joku pääsee aina paikalle nopeasti.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle