Hyppää sisältöön

Valtion budjetissa oma tukipaketti itäiseen Suomeen – Karjalan radan parantamiseen suurin potti

Valtion ensi vuoden talousarvioon esitetään 56 miljoonan euron tukipakettia itäiseen Suomeen. Sillä kompensoidaan Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan taloudellisia vaikutuksia erityisesti itäisessä Suomessa.

Vainikkalan ratapihan junaraiteet.
Raideliikenteen vahvistamiseen on luvassa rahaa itäiseen Suomeen. Kuva: Antro Valo / Yle
Minna Kaipainen

Itäinen Suomi on saamassa lisätukea valtion ensi vuoden budjetista 56 miljoonaa euroa.

Hallitus haluaa vahvistaa itäisen Suomen elinvoimaa erityisesti siksi, että alue on menettänyt useita investointeja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Esimerkiksi Saimaan kanavan jättiremontti on peruuntumassa, Parikkalan rajanylityspaikan kehittäminen on jäissä ja Venäjään kytkeytyviä raidehankkeita on lykkääntynyt. Samaan aikaan myös erilaiset yhteistyöhankkeet Venäjän suuntaan ovat päättyneet.

Suurin potti on osoitettu raideliikenteen vahvistamiseen. Karjalan radan parantamishankkeeseen osoitetaan 31,1 miljoonaa euroa osana perusväylänpitoa. Myös Savon radan investointiohjelman mukaisia hankkeita edistetään. Lisäksi alueellista kuljetustukea laajennetaan sekä käynnistetään selvitys uuden, raaka-ainekuljetuksiin keskittyvän alueellisen väliaikaisen kuljetustuen käyttöönottamiseksi.

Kotkan ja Kouvolan välinen valtatie 15 on odottanut kunnostusta jo yli 20 vuotta. Suunnitelmia tien kunnostamiseksi on jo tehty, mutta itäiseen Suomeen ohjatussa tukipaketissa valtatie 15 jäi ilman rahoitusta.

**Lue lisää: **Itäinen Suomi sai valtion budjettiin oman tukipaketin – valtatie 15:n parantamiseen rahaa ei herunut

Osaamista ja työllisyyttä vahvistetaan

Osaamisen ja koulutustason nostamiseksi itäisen Suomen korkeakouluihin lisätään opiskelijapaikkoja vetovoima-aloille. Lisäksi muun muassa tutkimus- ja kehittämistoimintaan lisätään rahoitusta. Näihin toimenpiteisiin on varattu yhteensä 10 miljoonaa euroa. Lisäksi nuorisotoiminnan tukemiseksi osoitetaan miljoona euroa.

Osatyökykyisten pääsyä työmarkkinoille helpotetaan laajentamalla tänä vuonna toimintansa aloittaneen Työkanava Oy:n toimintaa itäiseen Suomeen. Tarkoitukseen ehdotetaan pääoman vahvistamista viidellä miljoonalla.

Osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi budjetissa varaudutaan käynnistämään alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu.

Yritysten kehittämishankkeisiin osoitetaan kolmen miljoonan euron korotus Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella toimiville pk-yrityksille. Etelä-Karjalalla ja Kymenlaaksolla on tällä hetkellä muita itäisen Suomen alueita selvästi vähäisemmät yritysten kehittämiseen osoitetut määrärahat.

Rahaa matkailun edistämiseen

Matkailun edistämiseksi parannetaan muun muassa luonto- ja retkeilymatkailun edellytyksiä ja palveluita.

Esimerkiksi retkeilyalueiden ja kalastusmatkailun edistämiseen kohdennetaan kaksi miljoonaa euroa. Sama summa on menossa luonnonsuojelu- ja kansallispuistoalueiden kehittämiseen ja kunnostamiseen. Määrärahoilla tuetaan useita eri hankkeita eri puolilla itäistä Suomea.

Visit Finland -hankkeeseen varataan niin ikään kaksi miljoonaa euroa Suomen maakuvan vahvistamiseen ja markkinointiin. Lisäksi Visit Saimaa -hankkeelle on tulossa jatkorahoitusta puoli miljoonaa euroa EU:n aluekehitysvaroista.

Pien- ja Suur-Saimaan välille Taipalsaarelle suunniteltuun Kutilan kanavan hankkeeseen osoitetaan 12,5 miljoonan euron investointivaltuus. Lisäksi Imatralle suunniteltavan erä- ja luontokulttuurimuseon investointihanketta on tarkoitus vauhdittaa.

Hallitus esittelee ensi vuoden talousarvion. Juontajana Ari Hakahuhta, asiantuntijana Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Lue lisää:

Saimaan kanavan remontti aiotaan perua, mutta itäraja haluaa pitää remonttirahat – kansanedustaja: "Täysillä yritetään

Suosittelemme sinulle