Hyppää sisältöön

Muuta maalle tai tunturiin, saat opintolainaa anteeksi – hallitus kokeilee uutta kannustinta Itä- ja Pohjois-Suomessa

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan alueellisen opintolainahyvityksen yksityiskohdista ja tarkemmista summista sovitaan tarkemmin hallituksen esityksen yhteydessä.

Katri Mure, Roosa Mäkelä ja Henna Karsikas opiskelevat opettajaksi Lapin yliopistossa
Opintolainojen hyvityksen saaminen ei välttämättä riittäisi ainoaksi syyksi muuttaa syrjäseuduille. Näin arvioivat Lapin yliopistossa opettajaksi opiskelevat Katri Mure, Roosa Mäkelä ja Henna Karsikas viime vuoden lokakuussa, kun kannustinta esiteltiin Rovaniemellä. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen budjettiriihessä on päätetty kokeilla alueellista opintolainahyvitystä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

– Tämä on aivan huippu homma. Tätä on yritetty 25 vuotta ja nyt se alkaa toteutua. Nyt tunnustetaan, että koko maa halutaan pitää asuttuna. Tulevaisuudessa myös työvoimapula helpottuu, kommentoi harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Hanna Huttunen (kesk.) Savo-Karjalasta.

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan yksityiskohdista ja tarkemmista summista sovitaan tarkemmin hallituksen esityksen yhteydessä.

Kokeilua on valmisteltu perehtymällä Norjan malliin, jossa opintonsa päättävät voivat saada vuosittain jopa kymmenen prosentin helpotuksen opintolainaansa, jos he työskentelevät Finnmarkissa tai Pohjois-Tromssassa.

– Alueellinen opintolainahyvitys on Sanna Marinin hallituksen kokeilu, jolla halutaan kannustaa nuoria suomalaisia muuttamaan maalle ja tuntureille, Ojala-Niemelä sanoo.

Ojala-Niemelä toimii perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana ja harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän (HAMA) varapuheenjohtajana.

Näin Lapin yliopiston opiskelijat pohtivat lokakuussa 2021, toimisiko uusi kannuste heidän kohdallaan:

Sodankyläläinen Katri Mure, kauhajokelainen Roosa Mäkelä ja haapajärveläinen Henna Karsikas pohtivat, toimiiko uusi kannuste heidän kohdallaan. Haastattelijana Raimo Torikka.

Mukana 25 Itä- ja Pohjois-Suomen kuntaa

Itä-Suomen ylisopiston esiselvityksessä kokeiluun esitetään 25 kuntaa. Jos se toteutuu, kuntien määrä on sama kuin Norjassa.

Lapista mukaan esitetään Savukoskea, Pelkosenniemeä, Sallaa, Kemijärveä ja Posiota.

Pohjois-Pohjanmaalta mukaan ovat tulossa Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi, Utajärvi, Vaala ja Pyhäntä.

Kainuusta esityksessä ovat mukana kaikki kunnat eli Suomussalmi, Puolanka, Hyrynsalmi, Ristijärvi, Paltamo, Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo.

Pohjois-Savosta esitetään Sonkajärveä ja Rautavaaraa, Pohjois-Karjalasta Nurmesta, Juukaa, Lieksaa ja Ilomantsia.

Esitetyille kunnille on yhteistä esimerkiksi työvoimapula.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 2.9. kello 23 saakka.

Lue myös:

Ministeri lupaa syrjäseuduille muuttaville opintolainaa anteeksi – opiskelijat epäilevät, saisiko edes raha heitä muuttamaan pikkukuntaan

Valtiosääntöasiantuntijan tuorein arvio: Norjan malli vero- ja lainahelpotuksista olisi Lapissakin mahdollista

Edit 1.9.2022 kello 15.40: Juttuun on lisätty Hanna Huttusen kommentit ja täydennetty tieto mukaan esitetyistä kunnista.

Suosittelemme