Hyppää sisältöön

Kallis energia voi ajaa takkatulen ääreen, vaikka hormit olisivat nuohoamatta – "Vuosien varrella on voinut tulla vaurioita", varoittaa nuohooja

Tuleva talvi ja puulämmitteisten tulisijojen lisääntynyt käyttöönotto näkyy nuohoojan kalenterissa. Nuohous on tärkeää hoitaa ajallaan, jotta lämmitys olisi turvallista ja energiatehokasta.

Nuohooja Markus Hänninen nuohoomassa
Nuohooja Markus Hänninen kertoo, että pitkän käyttötauon jälkeen tulisija voi olla tukossa ja huonossa kunnossa. Kuva: Riina Mäentausta / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuohoojien kalenterit täyttyvät nyt nopeasti, kun asiakkaat haluavat laittaa tulisijansa kuntoon korkean sähkölaskun pelossa.

Nuohoojamestari Tapio Lehtimäki Nuohousalan keskusliitto ry:stä sanoo heidän olevan huolissaan riskienhallinnasta.

– Pelkäämme, että tulisijoja otetaan nyt pitkän tauon jälkeen käyttöön huoltamatta ja tarkistamatta, kun sähkön hinta nousee. On aina riski, että välissä on tullut vaurioita.

Tyhjän panttina seisseet tulisijat työllistävät nyt nuohoojia tavallista enemmän
Nuohooja Markus Hänninen Hankasalmelta kertoo, että tilausjono lämmityskauden alussa on nyt puolitoistakertainen tavanomaiseen syksyyn verrattuna. Hänninen tarttui nuohoussutiin Laukkaristen kesämökillä, jonne nuohoojan saaminen on aiheuttanut haasteita.

Älä käytä kotisi takkaa, jos sitä ei ole nuohottu yli vuoteen

Jos kodin takka on ollut pitkään pois käytöstä, sitä ei tulisi käyttää ollenkaan ennen huoltoa.

Hankasalmelaisen nuohooja Markus Hännisen mukaan omakotitalon tulisijat pitäisi nuohota kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnon hieman harvemmin, kolmen vuoden välein.

– Monen vuoden käyttökatkon jäljiltä esimerkiksi takka voi olla aivan tukossa. Naakat tekevät mielellään pesiä piippuihin ja vuosien varrella on voinut tulla vaurioita, kuten halkeamia.

Jopa millin paksuinen nokikerros vähentää lämmitystehoa

Vaikka sähkömittari näyttäisikin hurjia lukemia talvella, Hänninen muistuttaa ottamaan malttia puulämmityksen kanssa.

– Tulisijoja ei saa ylikuumentaa, sillä uunin kunto saattaa kärsiä. Varaavissa takoissa korkeintaan puolitoista pesällistä puuta luulisi riittävän. Hellaan voi puita lisätä vähän enemmän.

Hännisen mukaan tulisija ei pysy lämmittämään määräänsä enempää, joten sitä on turha kuumentaa äärettömiin. Hän kertoo, että nuohous kohentaa merkittävästi lämmityskykyä.

– Noki on hyvä lämmöneriste. Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi millimetrin nokikerros öljykattilassa vähentää lämmitystehoa 10–15 prosenttia.

Nuohooja Markus Hänninen nuohoomassa
Hänninen peittää tarvittavat luukut ja suojaa lattian sanomalehdellä. Pyrkimys on, että asiakkaan ei tarvitse siivota nuohouksen jälkeen. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Nuohouksen hoitaminen pitää vakuutusvirkailijan tyytyväisenä

Piirinuohousjärjestelmästä luovuttiin vuonna 2019 (yle.fi) ja sen jälkeen nuohousvastuu on ollut kiinteistön omistajalla. Ennen uudistusta oman piirin nuohooja otti yhteyttä ja kysyi sopivaa ajankohtaa nuohoustyölle.

Nuohoojamestari Tapio Lehtimäki epäilee nuohousvälin pidentyneen monella muutoksen jälkeen, mutta kertoo huolellisuuden olevan omistajasta kiinni.

– Toiset ovat tarkkoja, toiset venyttävät nuohousta tai ottavat yhteyttä vasta, kun jotain ongelmaa ilmenee.

Nuohooja Markus Hänninen uskoo vakuutusten olevan monelle kannustin huolehtia ajantasaisesta nuohouksesta.

Jos kiinteistössä sattuu tulipalo ja sen syttymissyyksi todetaan tulisijan huono kunto, vakuutusyhtiö voi alentaa tai jopa evätä korvaukset omistajalle.

– Ammattitaitoiselta nuohoojalta saa nuohoustodistuksen, kun tulisija on nuohottu ja todettu sen käyttökelpoisuus, Hänninen toteaa.

Nuohoojilla riittää töitä enemmän kuin on tekijöitä

Lehtimäki arvioi nuohousta koskevan lakiuudistuksen valmistuttua nuohousalan ammattilaisia olleen noin 700. Töitä riittäisi Lehtimäen mukaan suuremmalle joukolle.

– Lakiuudistusta tehtiin pitkään ja sillä aikaa koulutus tyrehtyi melkein kokonaan, eikä alalle tullut lisää tekijöitä.

Tällä hetkellä koulutusta järjestetään monella taholla ja Lehtimäki uskookin nuohouspalvelun olevan turvattu myös haja-asutusalueilla.

– Murrosvaihe näkyy vielä, mutta alalle on tulossa uusia ammattilaisia yritysten laajentaessa toimintaansa.

Nuohooja Markus Hänninen kertoo, että sesonkiaikana syksyllä nuohouksen saa yleensä kuukauden päähän.

– Kyselyitä on tullut nyt sellaisilta asiakkailta, jotka eivät ole ennen tulisijojaan käyttänyt. Tällä hetkellä jono on kolmen kuukauden mittainen.

Lue lisää:

Laitatko pellit kiinni, kun sininen liekki häviää? - väärin!

Suosittelemme