Hyppää sisältöön

Törkeästä kunnianloukkauksesta ehdollista vankeutta – nainen levitti somessa perättömiä tietoja eläinklinikka Takalasta

Käräjäoikeus piti seinäjokelaisella eläinklinikalla työskennelleen hoitajan kertomusta epäuskottavana ja tuomitsi hänet vankeusrangaistukseen mm. törkeästä kunnianloukkauksesta, kavalluksesta ja huumausainerikoksesta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti taivasta vasten.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeusrangaistukseen henkilön, joka muun muassa levitti valheellista negatiivista tietoa Nurmossa sijaitsevasta eläinklinikka Takalasta.

Käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi törkeään kunnianloukkaukseen, mutta lisäksi myös kavallukseen, huumausainerikokseen ja luvattomaan eläinlääkärinammatin harjoittamiseen.

Nainen oli työskennellyt jonkin aikaa Takalan vastaanotolla ja syyllistynyt siellä muun muassa luvattomaan eläinlääkärinammatin harjoittamiseen. Esimiehenä toiminut eläinlääkäri ja yrittäjä Sami Takala oli myöhemmin kutsunut naisen keskusteluun työsuhteen purkamiseksi, mutta nainen oli uhkaillut häntä.

Pian sen jälkeen Facebookin oli ilmestynyt kirjoitus, jonka Takala koki kostoksi. Kirjoitus oli vaikuttanut eläinklinikan toimintaan niin, että monet asiakkaat olivat peruneet käyntejään. Tämän todisti oikeudessa myös Lillvetin edustaja Jukka Pekka Lillstrang-VonWend.

Ongelmat olivat jatkuneet myös, kun nainen oli työskennellyt oppisopimuksella toisessa eläinlääkäriyrityksessä, Lillvet Oy:ssä. Nainen oli todistelun mukaan tehnyt muun muassa kissalle keisarinleikkauksen ja lopettanut pennun lääkkeillä. Lisäksi hän oli kuljettanut autossaan lääkkeitä, joihin hänellä ei olisi ollut lupaa.

Todistelun perusteella käräjäoikeus piti naisen sekä hänen samoilla eläinklinikoilla työskennelleen puolisonsa kertomuksia epäuskottavana ja Facebook-kirjoitusta valheellisena.

Käräjäoikeuden johtopäätös oli, että naisen on kerrottu kahdella eri klinikalla työskennellessään toimineen siten, että hän on kertonut paikkansa pitämättömiä seikkoja eläinlääkäreistä klinikoiden muille työntekijöille niin, että työyhteisöt ovat kriisiytyneet.

Naiselle tuomittiin ehdollista vankeutta 60 päivää ja lisäksi nainen joutuu korvaamaan Takalalle tuhansia euroja kärsimyksestä ja menetetystä liiketulosta sekä maksamaan oikeudenkäyntikuluja.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle