Hyppää sisältöön

Työministeri Tuula Haatainen aloittaa maakuntamatkansa Närpiöstä – agendalla muun muassa vietnamilaisyhteisön ja viranomaisten välisen luottamuksen luominen

Närpiöstä ministeri Haatainen jatkaa maakuntamatkaa Vaasaan, jossa hän myös tapaa vaasalaisia perjantaina iltapäivällä keskustassa.

Työministeri Tuula Haatainen aloittaa maakuntamatkansa Närpiöstä. (arkistokuva) Kuva: Markku Rantala / Yle
Sebastian Björklund

Työministeri Tuula Haatainen (SDP) aloittaa maankuntamatkansa Närpiöstä, jossa hän keskustelee alueen työllisyystilanteesta ja työperäisestä maahanmuutosta.

Pohjanmaan elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen järjestämässä tilaisuudessa Haatainen tapaa kunnan edustajien lisäksi myös kasvihuoneyrittäjiä.

Viime talven Närpiön kiskontavyyhdin selvitystyö on vielä poliisin osalta kesken, mutta toimenpiteisiin on jo ryhdytty, jottei vastaavaa jatkossa pääsisi tapahtumaan.

Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saaren mukaan Haataiselle tullaan esittämään menetelmiä, joiden avulla vietnamilaisyhteisön luottamus jollakin aikavälillä voidaan saavuttaa.

– Kerromme kuinka olemme yhteistyöllä yrittäjien ja viranomaisten kanssa käyneet tätä tilannetta läpi. Olemme yhä enemmän yrittäneet saada kontaktia työntekijöihin, ja heidän yhteisöönsä. Luottamusta meihin viranomaisiin on pyritty kasvattamaan, Saari toteaa.

Tilanne on kuitenkin haastava, sillä kultturierot vietnamilaisten sekä suomalaisten välillä ovat suuria, etenkin kun puhutaan luottamuksesta viranomaisiin.

Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saaren mukaan luottamus vietnamilaisyhteisön ja viranomaisten välille on syntynyt. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

– Nyt ollaan kyllä jo erittäin hyvässä dialogissa jo tällä hetkellä. Se, että Haatainen nyt tapaa [kasvihuone]työntekijöitä on hyvä osoitus siitä, että ollaan jo aika syvällä luottamuksen tasolla.

Työperäistä maahanmuuttoa tullaan tarvitsemaan jatkossakin, sillä sekä Närpiön että Vaasan seudulla on työvoimasta monella alalla pulaa. Kulttuuriin liittyviä eroja on siis osattava käsitellä myös tulevaisuudessa, ettei vastaavia tapauksia kuin Närpiössä pääse syntymään.

– Viranomaisilla ei ole oikein lainsäädännön puitteissa mahdollisuuksia tehdä etukäteisvalvontaa, ja selvittää taustoja niin hyvin kuin toivoisimme. Ehkä tulevaisuudessa pitää lisätä yhteistyötä Aluehallintoviraston kanssa, joka kuitenkin on enemmän se valvova virasto, kun taas ELY-keskus on työvoiman saatavuutta pohtiva viranomainen, Saari summaa.

Lue lisää aiheesta:

Närpiön kiskontavyyhti ei vieläkään syyteharkinnassa – vietnamilaisyhteisön vaikeneminen vaikeuttanut esitutkinnan loppuun saattamista

Närpiön tapaus on poliisille vaikea tutkittava, sillä uhrit vaikenevat – osa pelkää palautusta, yhteisöstä eristämistä tai jopa väkivaltaa

Suosittelemme sinulle