Hyppää sisältöön

Kehitysvammaisten ryhmäkoti jumittui valituslimboon, nyt vammaisille lankeaa lisälasku – "Kaikin puolin ilkeä prosessi", harmittelee rakennuttaja

Ryhmäkoti valmistuu Pudasjärvelle noin 2,5 vuotta myöhässä, koska hankkeesta valitettiin ja projekti oli pitkään jäissä. Rakennuskustannukset ovat ehtineet nousta. Vammaisille se tarkoittaa korkeampia vuokria.

Alaotsikko: Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kehitysvammaiset ihmiset tarvitsisivat uutta ryhmäkotia. Sen rakentaminen on jäissä valituksen seurauksena. Joukko vammaisia joutuu nyt muuttamaan väistötiloihin vanhalle terveysasemalle.
37-vuotias kehitysvammainen Minna Laakkonen (vas.) odottaa, että kuntaan valmistuisi uusi ryhmäkoti. Äiti Sirkka Laakkonen suree, että sen rakentaminen on viivästynyt niin paljon. Kuva on otettu lokakuussa 2021. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Kirsi Karppinen

Laakkosten perheessä Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä on eletty tänä vuonna tavallista vaativampaa arkea.

37-vuotias kehitysvammainen Minna Laakkonen muutti vuodenvaihteessa takaisin äitinsä ja isänsä luo asumaan sen jälkeen, kun oli ehtinyt asua kymmenkunta vuotta tuetusti omillaan palvelukodissa.

Vanha palvelukoti kävi asumiskelvottomaksi, eikä uutta ollut ehditty rakentaa tilalle.

Kunta remontoi kotia akuutisti tarvitseville kehitysvammaisille väistötilat vanhalle terveysasemalle, mutta Minnan äiti Sirkka Laakkonen ei halunnut tytärtään asumaan sinne pitkäaikaisesti, sillä hänen mielestään terveysasema ei ole kenenkään koti.

– Tämä on ollut aika raskasta, koska Minna ehti asua niin pitkään poissa kotoa ja meillä vanhemmilla oli jo omat kuviot ja harrastukset. Niistä piti luopua. Viikonloppuisin hän on käynyt terveysasemalla vuorohoidossa, että me olemme saaneet vähän huilia, äiti kertoo.

Uuden ryhmäkodin rakentaminen on takunnut Pudasjärvellä pahasti.

Kaupunki päätti ryhmäkodin rakentamisesta jo vuonna 2019, mutta hankkeesta tehtiin valitus hallinto-oikeuteen ja sen seurauksena projekti oli pitkään jäissä.

Tämän vuoden elokuussa ryhmäkodin rakennustyöt päästiin vihdoin aloittamaan, ja valmista pitäisi olla syksyllä 2023. Uuden kodin valmistuminen on helpotus sinne tulevaisuudessa muuttavalle Minna Laakkoselle, väistötiloissa terveysasemalla asuville vammaisille ihmisille sekä omaisille.

Projektin viivästymisestä on kuitenkin koitumassa arviolta satojen tuhansien eurojen lisälasku, joka on rakennuttajan mukaan lankeamassa kehitysvammaisten niskaan.

"Se on pienituloiselle, tukien varassa elävälle iso raha"

Uutta ryhmäkotia oli alun perin tarkoitus päästä rakentamaan keväällä 2020 ja valmista olisi pitänyt olla seuraavana vuonna. Rakennuttajana toimivan Pudasjärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Jouko Väänänen kertoo, että hankkeen kokonaiskustannukseksi oli tuolloin laskettu noin 3,3 miljoonaa euroa.

Keväällä 2020 tehty valitus kuitenkin käytännössä jumitti hankkeen pariksi seuraavaksi vuodeksi, ja tänä aikana rakennuskustannukset nousivat.

– Muun muassa koronapandemiasta johtuva kustannusten nousu on ajoittunut juuri tähän ajankohtaan. Ryhmäkotihanke tulee nyt arviolta noin puoli miljoonaa euroa kalliimmaksi, kuin se olisi tullut, jos se olisi toteutettu aiemmin, Jouko Väänänen laskee.

Väänänen sanoo, että ylitys tulee lankeamaan enimmiltä osin kehitysvammaisten asukkaiden maksettavaksi korkeampien vuokrien muodossa seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana.

Väänäsen mukaan ryhmäkoti on valtion tukea saanut korkotukilainoitettu kohde, jossa vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaan, eli vuokralla katetaan talon rakentamisesta aiheutuneet kulut.

Jouko Väänänen arvioi, että vuodessa lisälasku ryhmäkodin kehitysvammaiselle vuokra-asukkaalle saattaa olla noin 300–600 euroa.

– Lopulliset kustannukset selviävät myöhemmin, mutta arvioin, että heidän kuukaudessa heidän vuokransa tulee olemaan 25–50 euroa kalliimpi. Se on pienituloiselle, tukien varassa elävälle iso raha, jolle olisi varmaan muutakin käyttöä, Väänänen harmittelee.

Kehitysvammaisen Minna Laakkosen äitiä Sirkka Laakkosta asia surettaa ja kismittää.

– Tämä kuulostaa niin väärältä kuin olla ja voi. Ensin kehitysvammaiset laitetaan tämän valituskierteen takia terveysasemalle asumaan, ja nyt vielä vuokrankorotukset, hän puuskahtaa.

Pudasjärven Vuokratalojen Jouko Väänänen sanoo, että jos ryhmäkotihankkeesta ei olisi valitettu, tässä tilanteessa ei oltaisi.

Väänäsen mukaan valitus ja sen seurauksena projektin pitkittyminen ovat ainoita syitä sille, että ryhmäkodin rakentaminen on viivästynyt näin rajusti.

– Tämä on ollut kaikin puolin ilkeä prosessi ja turhauttanut itseänikin. Oikeudentunto on ollut kovilla tässä asiassa.

"Liikekeskuksen sympatiat ovat ryhmäkodin asukkaiden puolella"

Yle uutisoi viime syksynä, että valituksen kehitysvammaisten ryhmäkodista Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen teki Kiinteistö Oy Kurenalan liikekeskus, joka sijaitsee aivan ryhmäkotitontin vieressä.

Samalla kerrottiin, että liikekeskuksen hallituksen puheenjohtaja Juha Timonen työskentelee Rakennusliike Asuntoinsinöörien toimitusjohtajana. Kyseinen rakennusfirma osallistui itse tarjouskilpailuun ryhmäkodin rakentamisesta syksyllä 2019, mutta ei saanut urakkaa.

Liikekeskus valitti ryhmäkotihankkeesta seuraavana keväänä ja vaati rakennusluvan perumista eri syistä: esimerkiksi julkisivumateriaali oli valittajatahon mukaan väärä, rakennuksen käyttötarkoitus ei ollut asemakaavan hengen ja rakennetun ympäristön mukainen ja ryhmäkoti veisi autopaikat toriasiakkailta.

Hallinto-oikeudella meni lähes 1,5 vuotta, ennen kuin se antoi asiasta päätöksen. Oikeus katsoi valituksen monilta osin perusteettomaksi, mutta palautti asian autopaikkojen määrän osalta takaisin kaupungin käsittelyyn.

Liikekeskus haki asialleen vielä valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudestakin. Oikeudelle toimitetuista papereista selviää, että valituksen tärkeimmäksi yksittäiseksi asiaksi oli kerrottu rakennuksen julkisivumateriaali.

Korkein hallinto-oikeus teki päätöksen ripeästi tämän vuoden alkupuolella. Valituslupaa ei myönnetty.

Yle tavoitteli tähän juttuun sekä Juha Timosta sekä Kurenalan liikekeskuksen edustajaa kommentoimaan muun muassa sitä, että kehitysvammaisten vuokrakustannukset tulevat pitkään kestäneen prosessin seurauksena nousemaan.

Saimme sähköpostivastauksen, joka oli kirjattu liikekeskuksen hallituksen nimiin. Viestin Ylelle toimitti Seppo Goman. Siinä sanotaan, että toteutuneen kaltainen rakennuskustannusten nousu ei ollut kenenkään ennakoitavissa.

– On harmillista, että ryhmäkodin asukkaat joutuvat maksamaan vuokraa aiempaa kaavailtua enemmän. Tarvittaessa Pudasjärven on syytä pohtia mahdollisuuksia tukea ryhmäkodin asukkaita asiassa. Kurenalan Liikekeskuksen sympatiat ovat ryhmäkodin asukkaiden puolella.

Sähköpostissa korostetaan, että ryhmäkotihankkeen viivästyminen ei kuitenkaan ole Kurenalan liikekeskuksen syytä.

Liikekeskuksen mielestä hanke poikkesi asemakaavasta niin monella tapaa, että rakennusluvan perumista jouduttiin vaatimaan, eikä ole liikekeskuksen vika, että asian käsittely oikeudessa kesti pitkään.

Viestissä myös huomautetaan, että oikeus palautti valituksen jälkeen rakennusluvan takaisin kaupungille puutteiden takia, mikä osoittaa, että valitus oli perusteltu.

Pudasjärven Vuokratalojen Jouko Väänänen kertoo, että oikeuden huomauttamat puutteet autopaikkojen määrässä on sittemmin korjattu.

Minna Laakkonen katsoo ikkunasta ulos.
Minna Laakkonen asuu lapsuudenkodissaan niin kauan, kun Pudasjärven uusi ryhmäkoti saadaan valmiiksi. Kuva on otettu helmikuussa 2022. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Tällä hetkellä Pudasjärven vanhalla terveysasemalla asuu pitkäaikaisesti kolmetoista kehitysvammaista.

He ovat olleet väistötiloissa tämän vuoden ja pääsevät muuttamaan sieltä pois vasta syksyllä 2023, kun uusi ryhmäkoti valmistuu.

Ryhmäkodin ympärillä käyneestä kiistasta ja viivästymisistä huolimatta Sirkka Laakkonen iloitsee siitä, että uusi koti vammaisille ihmisille on vihdoin rakentumassa. Horisontissa näkyy jo valoa.

– Minna pääsee vihdoin rakentamaan omaa kotiaan.

Pudasjärven kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Sirpa Timonen-Nissi on seurannut ryhmäkodin vaiheita alusta asti. Kuuntele, miten hän kommentoi hankkeen monia vaiheita.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 3. syyskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle