Hyppää sisältöön

Näistä syistä Naisleijonien MM-turnaus päättyi historialliseen katastrofiin – asiantuntija ehdottaa radikaaleja muutoksia

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on keskittynyt fysiikkaan, mutta kiekollisissa taidoissa joukkue on jäänyt jälkeen.

Michelle Karvinen lohduttaa pettynyttä Jenni Hiirikoskea.
Michelle Karvinen lohduttamassa virheen puolivälierässä tehnyttä Jenni Hiirikoskea. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue koki shokkitappion keskiviikkona, kun se jäi ensimmäistä kertaa MM-historiassaan mitalipelien ulkopuolelle. Yle Urheilun asiantuntijat Minttu Tuominen ja Ismo Lehkonen kertovat, miksi historialliseen tilanteeseen on päädytty.

Kumpikin nostaa esille suomalaisten taitotason. Tuomisen mukaan Tshekki olikin pääsääntöisesti Suomea taitavampi kiekon kanssa. Se pääsi pois Suomen paineen alta, vei peliä eteenpäin ja pystyi luomaan enemmän tilanteita.

– Mielestäni Tshekki on saanut enemmän Suomea kiinni pelillisesti mitä Suomi pohjoisamerikkalaisia. Juuri Tshekki on kehittynyt eniten yksilötaidossa, Tuominen sanoo.

Tuominen muistuttaa, että moni Tshekin pelaaja on hakenut vauhtia yhdysvaltalaisista yliopistoista, joissa keskitytään paljon yksilötaitoon. Se myös näkyy Tshekin pelaamisessa.

Tshekin pelaajat juhlivat MM-puolivälierän jälkeen.
Tshekki juhli historialliasta saavutusta. Kuva: Tomi Hänninen

Perusasiat hukassa

Myös Lehkonen on pistänyt merkille muiden maiden pelaajien siirtymisen parempiin sarjoihin. Siksi Naisleijonien tappio ei tullut hänelle yllätyksenä. Hänen mukaansa on kuitenkin monia syitä, miksi Suomi jäi ensimmäistä kertaa mitalipelien ulkopuolelle.

– Yksi isoimpia on se, että meidän valmennus on jo pidemmän aikaa keskittynyt vääriin asioihin. Ensin pitää laittaa perusasiat kuntoon ennen kuin edetään määrättyihin asioihin. Niitä ei ole laitettu kuntoon ollenkaan, Lehkonen sanoo.

Lehkonen esimerkiksi ihmettelee, ettei Suomessa ole pystytty kehittämään tyttö- ja naispelaajien luistelua kansainväliselle tasolle.

– Kun puhutaan eliittitason luistelusta tai kansainvälisen tason luistelusta, niin se on suurilta osin tamppaamista. Siellä ei kauhean moni pelaaja pysty haastamaan kansainvälistä kärkeä luistelulla.

Lehkosen mukaan myös kiekonkäsittelyn perusasioista esimerkiksi syöttäminen ja haltuunottaminen ovat surkealla tasolla.

– Tämä näkyy karusti pelissä varsinkin, kun pelataan Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Se tulee vielä karmeammin suoraan silmille.

Kiekonkäsittely ja etenkin suojaaminen korostuvat Lehkosen mukaan naisten otteluissa, sillä taklaaminen ei ole sallittua.

Elisa Holopainen kiekon kanssa laidan lähellä.
Elisa Holopainen kiekon kanssa laidan lähellä. Kuva: Tomi Hänninen

Radikaaleja muutoksia?

Puolivälieriin jääminen toimii Lehkosen mukaan hyvänä herätyskellona suomalaisen kiekkoilun päättäjille. Heidän onkin asiantuntijan mukaan istuttava yhteiseen pöytään.

– Hyvä, että tämä tuli tähän paikkaan. Nyt päättävissä elimissä olevat ihmiset istuvat alas, tekevät linjanvedot sekä isoja ja radikaaleja muutoksia, jotta valmennus pystyy auttamaan pelaajia.

Lehkosen mukaan syyttävä sormi osoittaakin valmennussysteemiin.

– Se pitää laittaa sellaiseen kuntoon, että se oikeasti palvelee naisten jääkiekkoa.

Tuomisen mukaan Suomen maajoukkueen pelaajat ovat fysiikkaharjoittelussa todella hyvällä tasolla ja siihen myös panostetaan paljon. Hän sanoo, että kiekolliseen harjoitteluun pitäisi kuitenkin panostaa samalla tavalla.

Hyvä esimerkki kiekollisiin taitoihin keskittyneestä pelaajasta on 20-vuotias MM-debytantti Krista Parkkonen.

– Hän on tehnyt taitoharjoittelua todella paljon omalla ajalla. Hän oli todella raikas uusi pelaaja ja varmasti hän pelaa tulevaisuudessa kiekollisessa roolissa maajoukkueessa.

Suomen pelaajia vaihtopenkillä.
Krista Parkkonen loisti kiekollisilla taidoillaan. Kuva: Tomi Hänninen

"Aika nolo tilanne"

Maajoukkueessa on puhuttu voimatasojen kehittämisestä. Lehkosen mukaan jääntason toiminta pitäisi kuitenkin nostaa keskiöön.

– Jääntason toiminta lajitaitojen ja yhteispelin puolelta pitää olla keskiössä ja kunnossa. Loppuviimein testitulokset ja kaukalon ulkopuoliset asiat ovat sekundaarisia juttuja, jos ei saa jääntason toimintaa vimpan päälle kuntoon. Se täytyy pistää tulevaisuudessa naisten jääkiekkotoiminnassa keskiöön.

Ennen MM-turnauksen loppuanalyysejä Suomi kuitenkin pelaa kisoissa vielä sijoista 5–8. Kahdella voitolla Suomi varmistaisi paikkansa A-lohkossa ensi kaudeksi.

– Se on pienille maille hyvä juttu ja ihan hyvä, että niitä pelataan. Tässä tapauksessa, kun Suomi on mukana, niin kyllähän se on aika nolo tilanne. Tulee olemaan aika pitkä ilta tytöillä niin henkisesti kuin fyysisestikin, Lehkonen sanoo.

Lue myös:

Naisleijonille shokkitappio! Jenni Hiirikoski teki harvinaisen virheen – kommentoi jyrkästi kohun vaikutusta joukkueeseen

Tällainen on upeasta MM-urastaan palkittu suomalaislegenda Jenni Hiirikoski – joukkuekaverilta yllättävä paljastus: "Hän on tehnyt kotini remontin"

Suosittelemme