Hyppää sisältöön

Addiktiosta toipuvat nuoret perustivat kohtaamispaikan, joka on auttanut monia pysymään erossa huumeista – nyt rahoitus uhkaa loppua: "Ilman tätä mä olisin yksin"

Homebase on addiktien itsensä perustama päihteetön kohtaamispaikka Lahden keskustassa. THL:n mukaan tämä on Suomessa ainutlaatuista. Toiminnan rahoitus päättyy joulukuussa ja jatko on vielä epävarmaa.

Päihteidenkäytöstä toipuva Jaakko Nurmi.
Päihteidenkäytöstä toipuvien kohtaamispaikka on monille ainoa turvasatama.
Jarno Kajova

Vuonna 2018 kuusi lahtelaista päihdehoidosta kotiutunutta nuorta vietti tiiviisti aikaa yhdessä. Porukan aika kului toistensa luona kyläillessä ja vertaistukiryhmissä. Vanhoista ympyröistä oli pysyttävä erossa ja uusi päihteetön elämä vaati opettelua.

Syntyi idea paikasta, jossa heidän kaltaisensa voisivat tukea toinen toisiaan päihteettömässä elämässä.

Sähköpostit kaupungin päättäjille tuottivat tulosta ja syyskuussa 2019 yhteisöllisyyteen nojaava päihteetön kohtaamispaikka Homebase avasi ovensa Lahden keskustassa Aleksanterinkadulla. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA myönsi toiminnalle kolmivuotisen rahoituksen, joka päättyy joulukuussa.

Tilan kävijöitä yhdistää pyrkimys päihteettömään elämään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelijan Erika Mäntylän mukaan riippuvuussairauksista toipuvien itse, omien tarpeidensa pohjalta perustama tila on Suomessa ainutlaatuinen.

– Jos sosiaali- ja terveyspalvelut lähtisivät aina näin suoraan tarpeesta, olisi se paljon vaikuttavampaa, Mäntylä sanoo.

"Mä sain täällä opetella sitä arjessa elämistä"

Nea oli yksi Homebasea perustamassa olleista nuorista. Hän kertoo elämänsä olleen raitistumisesta huolimatta tuolloin vielä hyvin kaoottista. Homebase ja sen ympärille rakentunut yhteisö olivat raittiuden ensimmäisinä vuosina erityisen tärkeitä.

– En myöskään ollut vielä työkykyinen. Täällä pääsin ensin työkokeiluun ja myöhemmin työharjoitteluun. Sain täällä opetella sitä arjessa elämistä, hän sanoo.

Nykyään Nea on työelämässä ja toimii vapaa-ajalla Homebase ry:n hallituksessa. Vaikka elämään on tullut paljon muuta ja käynnit Homebasella ovat vähentyneet, on Homebase Nean päihteettömälle elämälle edelleen tärkeä tuki.

– Mulla on täällä paljon ystäviä. Vielä tänäkin päivänä mä tiedän, että jos minulla on elämässäni jokin asia josta haluan keskustella, voin soittaa esimerkiksi Homebasen koordinaattori Annalle, hän sanoo.

Kuluneet kolme vuotta Homebasen toiminnasta on vastannut Tatsi ry. Nyt ohjat ovat siirtymässä kohderyhmän itsensä pyörittämälle Homebase ry:lle.

Ajatus muutoksessa on, että toiminta säilyy toipuvien omissa käsissä, oman näköisenä ja sellaisena että he itse kokevat sen tarpeenmukaisena. Riippuvuussairauksista toipuville toimiminen Homebase ry:ssä antaa sisältöä päihteettömään elämäntapaan ja avaa ovia työ- ja opiskeluelämään.

Homebase ry on hakenut STEAlta toiminnalle uutta rahoituskautta. STEA päätös on odotettavissa joulukuussa.

Juhlapyhät ovat retkahdusriski

Homebasen työntekijä Anna Sillanpää tapasi Nean ja viisi muuta ideaansa esittelemässä ollutta nuorta ensimmäistä kertaa Lahden kaupungintalolla pidetyssä suunnittelupalaverissa vuonna 2018. Tilan aloittaessa toimintansa seuraavana vuonna Sillanpäästä tuli kokopäiväisesti projektin koordinaattori.

Sillanpää kertoo toiminnan pyrkivän olemaan helposti lähestyttävää. Kattavat aukioloajat ja myös juhlapyhiin sijoittuva toiminta on tärkeää. Juhlapyhät ovat Sillanpään mukaan riippuvuudesta toipuvalle suuri retkahdusriski. Yhteinen toiminta auttaa. Homebase on ollut auki esimerkiksi joulun pyhinä ja juhannuksena.

– Viime juhannuksena oltiin rannalla grillaamassa ja meitä oli siellä sellainen parikymmentä toipujaa viettämässä yhdessä päihteetöntä aikaa, Sillanpää kertoo.

Homebase työllistää tällä hetkellä kaksi kokopäiväistä työntekijää. Homebase ry:n hallituksen puheenjohtajan Tuomas Rouvilan mukaan tarkoitus on saada jatkossa yksi kokopäiväinen työntekijä lisää, jos rahoitus varmistuu.

Jaakko Nurmi istuu sohvalla Homebase-kohtaamispaikassa Lahdessa.
Jaakko ei ole enää yksin. "Täällä on monia muitakin, jotka haluaa olla selvin päin." Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

"Jokainen selvä päivä on addiktille puhdas ihme"

Jaakko on käynyt Homebasella helmikuusta saakka.

– Mä olin tosi rikki ja hukassa. Mä olin ollut pari viikkoa selvinpäin ja en oikein tiennyt, että miten elämä tulee jatkumaan, hän kertoo.

Homebaselta Jaakko on löytänyt elämäänsä tukea ja uusia ystäviä.

– Jokainen selvä päivä on addiktille puhdas ihme. Täällä saan tukea siihen. Täällä on monia muitakin, jotka haluaa olla selvin päin. Taistella selvin päin eteen päin. Taistella sitä omaa riippuvuussairautta vastaan, hän sanoo.

Jaakon mukaan vertaistuki on tärkeää, koska addiktia ymmärtää parhaiten toinen addikti.

– Sellainen ihminen, joka ei sairasta addiktiosairautta, ei pysty tunteen tasolla ymmärtämään sitä, kuinka paljon se sairaus orjuuttaa päänsisäisesti ja henkisesti. Mäkin olen ollut nyt yli puoli vuotta puhtaana, mutta silti mun sairaus orjuuttaa mua. Silti se on tuolla takaraivossa koko ajan hyvin elävänä, että käyttäminen ei ole kuin sen yhden annoksen päässä, hän sanoo.

– Ilman tätä paikkaa mä olisin yksin. Muuten mä olisin tuolla kadulla ihan yksin, tai kotona ihan yksin. Mä olisin yksin niiden ongelmieni kanssa, mä olisin yksin niiden ajatusten kanssa.

Vertaisten tuki auttaa.

– Se jaettu huoli on puolet pienempi huoli, Jaakko sanoo.

“Jos ei olisi ollut Homebasea, niin kyllä pelottaa, että mitä olisi tapahtunut”

Lahden keskustassa Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikalla työskentelevä päihdeterapeutti Elina Lonka pitää Homebasen toimintaa erittäin tärkeänä.

Myllyhoitoklinikka käyttää jokaisen asiakkaansa tutustumassa Homebaseen. Toiveissa on, että potilas löytää uusia sosiaalisia suhteita toisista toipuvista.

– On hankala sanoa määriä, mutta todella monesta potilaastamme tulee Homebasen vakiokävijöitä.

Lonka sanoo, ettei päihderiippuvuuteen sairastuneella usein ole nimeksikään terveitä sosiaalisia suhteita.

– Saattaa olla pelkästään se käyttöporukka minkä kanssa pyörii. Homebasella ryhdytään sitten luomaan pikkuhiljaa niitä uusia suhteita.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Homebaselle myöntämä hankerahoitus päättyy joulukuussa 2022. Päätöstä rahoituksen jatkosta ei ole vielä tehty. Päihdeterapeutti Lonkaa ajatus Homebasen mahdollisesta loppumisesta hirvittää.

– Viime aikoinakin on ollut muutama henkilö meillä Myllyhoitoklinikalla hoidossa, joille jos ei olisi ollut Homebasea, niin kyllä pelottaa, että mitä olisi tapahtunut. Kyllä se on ollut ihan ratkaisevassa osassa, että esimerkiksi he ovat selvinneet ja päässeet tähän pisteeseen missä ovat nyt, Lonka sanoo.

Lahden kaupunki toivoo toiminnan jatkuvan

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola kertoo, että Lahden kaupungin hy­vin­voin­nin ja va­paa-ajan lau­ta­kun­ta käsittelee Homebasen rahoitusta seuraavassa kokouksessaan 14. syyskuuta.

Keskustelussa on toiminnan jatkuvuuden turvaaminen mahdollisten rahoituskausien väliin jäävien kuukausien osalta vuoden vaihteessa.

– Kaupungilla on toive, että toiminta jatkuu. Homebase tekee valtavan hienoa työtä, Mikola sanoo.

Juttuun haastatellut Homebasen kävijät esiintyvät jutussa etunimillään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Lue lisää: Nuoret halusivat huumehöyryisen elämän jälkeen päihteettömän paikan – kun Lahdesta ei sellaista löytynyt, he perustivat sen itse

Päihteetön kohtauspaikka Homebase saa Vuoden raittiusteko –tunnustuksen

Suosittelemme sinulle