Hyppää sisältöön

Etujärjestöt neuvovat maanomistajia tuulivoimasopimuksissa: Tarkista ehdot äläkä kiirehdi allekirjoituksen kanssa

Tuulivoimayhtiöiden kiinnostus hankkia maata tuulipuistoja varten on tänä keväänä kiihtynyt entisestään. Kilpailluilla alueilla maanomistajia on lähestytty suoraviivaisesti, ja tarjotuissa sopimusehdoissa on saattanut olla toivomisen varaa.

Tuulivoimayhtiöt lähestyvät nyt aktiivisesti maanomistajia. Ukrainan sodan alettua kiinnostus on vain kasvanut. Arkistokuva tuulivoimaloista Suodenniemellä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tuulivoimapuistojen sijoituspaikoista on virinnyt jopa kilpailua tuulivoimarakentajien kesken.

Kilpailutilanne on synnyttänyt ilmiön, josta MTK ja metsänhoitoyhdistykset haluavat varoittaa maan- ja metsänomistajia.

Joillain tuulivoimayhtiöillä tai sopimuksia eteenpäin välittävillä konsulteilla on tuntunut olevan kiire saada allekirjoitukset vuokrasopimuksiin. Ne ovat lähestyneet yksittäistä maanomistajaa suoraan soittamalla tai kirjeitse.

– Maanomistajille on lähetetty valmiita sopimusluonnoksia ja pyydetty palauttamaan allekirjoitettuna toinen kappale sellaisenaan. Tavallinen maanomistaja saattaa allekirjoittaa huonon sopimuksen, joka sitoo häntä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, valottaa Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan toiminnanjohtaja Pentti Etelämäki.

Jos tilallinen kiirehtii solmimaan sopimuksen, häneltä jää mahdollinen kilpailutus tekemättä. Tiettävästi tarjolla on ollut jopa puolet markkinahintaa alempia vuokrahintoja.

Suurimmalla osalla menettelytavat kunnossa

Ikäväksi koettu lähestymistapa ei ole tuulivoima-alalla suinkaan maan tapa, toteaa lakimies Timo-Matti Torppa Maanomistajien Arviointikeskuksesta:

– Kyse on joistakin pienemmistä yhtiöistä, uusista toimijoista ja sopimusvälittäjistä. Isot ja kokeneet yhtiöt käyttävät yleensä vakiintuneita menettelyitä, joissa ehdoissa löytyy ymmärrystä maanomistajaa kohtaan, tietää Torppa. 

Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan Pentti Etelämäki on huomannut, että isot yhtiöt maksavat nykyään asiallisia korvauksia. Ne lähtevät myös liikkeelle avoimin kortein eli järjestävät yleisötilaisuuksia, joissa hanketta valotetaan maanomistajille. Parhaassa tapauksessa sopimuksia voidaan kilpailuttaa usean yhtiön kesken.

Yksin ei kannata toimia

Metsänhoitoyhdistykset ja MTK kehottavat maanomistajia ottamaan yhteyttä naapuriin, muodostamaan maanomistajaryhmiä sekä kyselemään neuvoa etujärjestöistä. Moni tuulivoimasopimus on tarkastettu MTK-omisteisen Maanomistajien Arviointikeskuksen lakimiesten kanssa.

Arviointikeskus on viime aikoina auttanut maanomistajia solmimaan tuulivoimasopimuksia koko maassa, siellä missä tuulipuistoja voidaan rakentaa.

Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan Pentti Etelämäki sanoo, että monikymmensivuisissa sopimuksissa on paljon tarkistettavaa.

– Vuokrahinnan lisäksi kannatta tarkistaa sopimusehdot. Hankkeet saattavat vaihtaa omistajaa, eivätkä kaikki edes toteudu. On tärkeää, että paperissa on purkuehto. Toteutumiselle kannattaa kirjata myös aikaraja. 

Koulutuksia kohtaamisesta

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtajan Anni Mikkosen korviin ei ole kantautunut, että tuulivoiman rakentajat olisivat lähestyneet turhan suoraviivaisesti maanomistajia. Hänen mukaansa yleisötilaisuudet ovat nykyään arkipäivää.

Mikkonen tietää, että yksittäiset ovelta ovelle -tapaamiset ovat aikaa vieviä. Silloin joku voi kokea, että hänet on sivuutettu, kun sana kohtaamisista kiertää, eikä omalla ovella ole vielä käyty.

Tuulivoimayhdistyksen jäsenille on vajaat kymmenen vuotta järjestetty koulutuksia siitä, kuinka sidosryhmiä huomioidaan. Tuulivoimayhtiöiden hyvistä käytänteistä on myös laadittu dokumentti.

– Me olemme tehneet tätä työtä sitkeästi vuosien varrella. Välillä esiin nousee pieniä epäkohtia. Tyypillisintä on kuitenkin, että järjestetään yhteistapaamisia maanomistajille.

Katso tästä Suomen tuulivoimalahankkeet (siirryt toiseen palveluun)

Suomen tuulivoimalatilanne kartalla (siirryt toiseen palveluun)

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle