Hyppää sisältöön

Hernekeitoistaan tunnettu Jalostaja hamuaa kesän hernesatoa ylimääräisillä korvauksilla viljelijöille

Luonnonvarakeskus arvioi vähän aikaa sitten, että kotimaan hernesadosta on tulossa hyvä. Tämä on helpotus hernekeittoa valmistamalle Oy Lunden Ab Jalostajalle, joka joutui vielä keväällä turvautumaan tuontiherneeseen.

Hernepeltoa.
Herneitä kypsymässä pellolla. Arkistokuva. Kuva: Katja Halinen / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Hernekeitostaan tunnettu turkulainen elintarvikevalmistaja Oy Lunden Ab Jalostaja hamuaa lisää kotimaista hernettä.

Yhtiö joutui keväällä turvautumaan ulkomaiseen tuontiherneeseen, jonka jälkeen hernekeitoista löytyi pieniä määriä hyönteisiä. Yhtiö aikoo nyt varmistaa kotimaisen herneen riittävyyden itselleen maksamalla lisäkorvauksia herneen viljelijöille. Jokaisesta hernetonnista viljelijä saa 60 euron lisäkorvauksen Jalostajalta.

– Kampanjalla haluamme varmistaa vihreän herneen saannin lähipelloilta. Täten emme joudu enää turvautumaan ulkomaiseen herneeseen, kuten tänä keväänä viime vuoden huonon satokauden jälkeen, talousjohtaja Tuomas Lundén kertoo päätöksen taustoista.

Kampanja alkoi ensimmäisen kerran keväällä ja nyt elokuussa uudelleen.

– Olimme keväällä vähän myöhässä tuen kanssa viljelypäätösten osalta, jotta olisimme houkutelleet uusia herneen viljelijöitä. Tämä on suora tuki viljelijälle ja merkittävä tukilisä siihen hernetonnin normaaliin hintaan. Olemme saaneet tästä jo hyvää palautetta, kertoo Lundén.

Hernesato helpotus hernekeittovalmistajalle

Luonnonvarakeskus arvioi vähän aikaa sitten, että kotimaan hernesadosta on tulossa hyvä. Tämä on helpotus myös Oy Lunden Ab Jalostajalle.

– Erittäin helpottava. Olen koko kesän katsonut sääennusteita ja yrittänyt myös itse arvioida sato-odotuksia. Toki erinomainen sato ei ole koko totuus, me käytämme vihreää hernettä ja iso osa Suomen hernesadosta on keltaista hernettä, joka menee rehuteollisuuteen, Jalostajan talousjohtaja kertoo.

Myös Säkylässä toimiva pakastevihannesvalmistaja Apétit kertonut kasvattavansa herneviljelijöidensä määrää Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.

Lue lisää:

Ennätyssuuri kotimaan hernesato riittää hernekeiton tuotantoon – ulkomaisissa herneissä on ollut hyönteisiä

Suosittelemme