Hyppää sisältöön

Kokkolan Energia suojaa alueen kotitaloudet jättilaskuilta hintakatolla – luvassa miljoonien eurojen tappiot: "Muuta ulospääsyä ei ollut"

Vuodenaikasähkön arvonlisäveroton hinta saa olla asiakkaalle enintään 16 senttiä.

Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki istuu neuvotteluhuoneessa.
Kokkolan energia järjesti kaksi viikkoa sitten tiedotustilaisuuden, jossa toimitusjohtaja Mikko Rintamäki pyysi anteeksi asiakkailta ja kokkolalaisilta sähkön hinnan korotuksen aiheuttamaa ahdistusta. Kuva: Kaje Komulainen / Yle
Ari Vihanta,
Sari Möller

Kokkolan Energia ottaa käyttöön lokakuun alussa hintakaton. Se on voimassa Kokkolan alueen asiakkaiden vuodenaikasopimuksissa.

Hintakatto takaa, että yhtiö laskuttaa sähköenergiasta asiakkailtaan enintään 16 senttiä kilowattitunnilta (alv.0 %). Lopullinen hinta vaihtelee arvonlisäveron suuruuden mukaan. Hallitus on esittänyt sähkön arvonlisäveroksi ensi talveksi 10 prosenttia nykyisen 24 prosentin sijaan.

Hintakatto koskee Kokkolan alueen asiakkaita, joiden sähköliittymä on Kokkolan alueella.

Viime kuussa Kokkolan Energia ilmoitti, että kilowattitunnin hinta on lokakuun alusta 46,29 senttiä eli moninkertainen nykyiseen verrattuna.

Runsas palaute kaupunkilaisilta ja kaupungin luottamusmiehiltä aiemmista hinnoista sai energialaitoksen hakemaan uutta ratkaisua.

Palautevyöry vaikutti: Kokkolan Energialta halvempi sopimus kokkolalaisille – "kohtuullinen" ratkaisu pyritään löytämään ensi viikolla.

Lokakuun alusta alkaen siis asiakas maksaa korkeintaan kattohinnan, vaikka hinta nousisi yli sen.

– Jos taas energian hinta laskee alle kattohinnan, asiakas maksaa alemman hinnan. Hinta määritellään neljä kertaa vuodessa, kertoo toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

Määräaikaiset sopimukset jatkuvat sovittuun päivämäärään saakka, niihin ei tule muutoksia.

Yhtiö suunnittelee alueen yrityksille myös omaa hinnoittelua, siitä se tiedottaa myöhemmin. Hintakatto koskee niitä sopimuksia, joiden käyttöpaikan sulake on korkeintaan 3x63 A eli sen piirissä on myös moni pienempi yritys..

Kokkolan Energia luopuu toistaiseksi myös sähkön myynnistä Kokkolan ulkopuolelle ja päättää toistauseksi voimassa olevat sopimukset Kokkolan ulkopuolelle 30.9.

Miljoonien tappiot tulossa

Energialaitos esitteli uutta hinnoittelua perjantaina kaupunginhallituksen alaiselle konserni- ja kaupunkikehitysjaostolle.

Jaoston ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen kuvaa ratkaisua vaativaksi, sillä pohdittavana oli se, miten ihmiset pärjäävät eivätkä yritykset ajaudu konkurssiin. Silti omistajaohjauksessa on huolehdittava siitä, ettei yhtiötä ajeta konkurssiin.

– Kyllä tässä varaudutaan erittäin merkittäviin, useiden miljoonien tappioihin. Varmasti, tietysti Kokkolan Energian historian suurimpaan tappioon.

Innasen mukaan päätöksestä oltiin lopulta "aika lailla" yksimielisiä.

– Ratkaisussa oli monia puolia, mutta muuta ulospääsyä ei ollut.

Rintamäki ei halua arvioida, kuinka paljon tappiota järjestely tuottaa. Myös energian hintakehitys ja esimerkiksi Olkiluoto kolmosen käyttöönotto vaikuttavat.

– Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, milloin päästään normaalitilaan – mikä se sitten onkaan.

Ei kovin yleinen ratkaisu?

Energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittisen etujärjestön Energiateollisuus ry:n energiamarkkinaosaston johtajan Pekka Salomaan korviin ei ole kantautunut vastaavaa hintakattoratkaisua muualta.

Paineita tarjota edullisempaa sähköä oman kunnan asukkaille omaan ja osakkuusvoimalaitosten tuotantoon tukeutuen on toki muuallakin.

Sitä ei ole kilpailulainsäädännössä olekielletty, kunhan ei käytetä verovaroilla kerättyä omaisuutta vahvistamaan kunnan omistaman yrityksen kilpailukykyä suhteessa muihin markkinoilla toimiviin yrityksiin.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.

Herrfors aikoo pitää vanhojen sähkösopimustensa hinnat ennallaan ensi talvena

Energiayhtiö Korpelan Voimakin tarjoaa huokeampaa sähköä kuluttajille

Kovasta hinnankorotuksesta palauteryöpyn saanut Kokkolan Energia tarjoaa kaupunkilaisille markkinahintaa halvempaa sähköä

Keskipohjalaisten sähköyhtiöiden yhteistyö on tietojen vaihtoa

Suosittelemme sinulle