Hyppää sisältöön

Pohjola ja Baltia lisäävät puolustusyhteistyötä lähitulevaisuudessa — Puolustusministeri Kaikkonen: "Yhdessä olemme vahvempia"

Pohjolan ja Baltian puolustusministerit painottivat kokouksessa puolustusyhteistyön tärkeyttä ja syventämistä, kun Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäseniä.

 Pohjolan ja Baltian puolustusministerit tapasivat Gotlannissa
Pohjolan ja Baltian puolustusministerit tapasivat Gotlannissa
Elsa Osipova

Pohjolan ja Baltian maiden puolustusministerit kertoivat tänään puolustusministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Baltian maiden ja Pohjoismaiden puolustusyhteistyötä on määrä lisätä lähiaikoina, kun Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliitto Naton täysivaltaisia jäseniä.

– Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon tuo uusia ulottuvuuksia jo ennestään syvälle puolustusyhteistyölle Baltian ja Pohjoismaiden välillä. Sen myötä voimme miettiä uusia keinoja Itämeren puolustukselle. Tämänpäiväinen keskustelu on osoittanut, että olemme hyvin pitkälti samalla linjalla. Yhdessä olemme vahvempia, sanoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Baltian ja Pohjoismaiden puolustusministerit tapasivat tänään Visbyssä, Gotlannissa.

Myös alueellinen turvallisuustilanne sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa olivat asialistalla.

Viron, Latvian, Liettuan, Norjan, Tanska, Islannin,Suomen ja Ruotsin puolustusministerit olivat yksimielisiä siitä, että turvallisuustilanne Euroopassa ja Itämeren alueella on Ukrainan sodan myötä heikentynyt.

Puolustusministereiden mukaan on tärkeää pysyä yhdessä, kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa.

Erityisesti Baltia pitävät Ruotsin ja Suomen liittymistä Natoon tervetulleena, koska maiden puolustusministereiden mukaan Ruotsin ja Suomen liittymisen sotilasjärjestöön vahvistaa Itämeren ja Baltian alueen turvallisuutta.

Ruotsi vahvistaa Gotlannin turvallisuutta

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi tiedotustilaisuudessa Ruotsin suunnitelmista vahvistaa Itämeren suurimman saaren Gotlannin turvallisuutta.

– Se, joka hallitsee Gotlannin saarta pystyy merkittävissä määrin vaikuttamaan Manner-Suomeen ja Ruotsiin, mutta myös Baltian maihin ja Itämeren eteläosiin. Siksi Gotlannin sotilaallinen vahvistaminen on tärkeää, Hultqvist sanoi.

Ruotsi aikoo tehdä suuria investointeja lähivuosina saaren sotilaalliseen infrastruktuuriin.

Ruotsi muiden muassa aikoo lisätä sotilaallista läsnäoloaan saarella sekä kehittää saaren ilma- ja meripuolsuutsta, Hultqvist kertoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerit sopivat yhteistyön syventämisestä viime viikolla

Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit tapasivat viime viikolla Suomessa.

Ministerit painottivat puolustusyhteistyön tärkeyttä ja syventämistä entisestään myös tuolloin. Yhteistyön lisääminen tarkoittaa muiden muassa Norjan, Suomen ja Ruotsin yhteisten sotaharjoitusten lisäämistä.

Viime viikolla keskustelussa nousi myös mahdollisuus, että Suomeen tulisi Naton tukikohta.

Kaikkonen kommentoi sanomalla, että keskustelut ovat vasta edessäpäin.

– Edessä ovat keskustelut siitä, mikä on Naton mahdollinen läsnäolo Suomessa ja Ruotsissa. En halua sulkea mitään vaihtoehtoa pois, Kaikkonen vastasi.

Lisää aiheesta:

"Paluuta entiseen ei ole", arvioi valtiojohto – veteraanidiplomaatin mukaan tarvitsemme omaa Venäjä-politiikkaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mullisti maailman ja Nato-hakemus muokkasi lisää – suurlähettiläät kokoontuivat pohtimaan muuttunutta työtään

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys mullistaa voimasuhteet Itämerellä – asiantuntija: "Tämä todennäköisesti muuttaa Venäjän laskelmia"

Suosittelemme sinulle