Sähkön arvonlisäveron alentaminen on keskeisimpiä toimia, jolla hallitus aikoo helpottaa korkeiden sähkölaskujen kanssa kamppailevien kansalaisten elämää. Arvonlisäveroa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin joulu-huhtikuun ajaksi. Muitakin tukia valmistellaan.
Arvonlisäveron alennus on herättänyt laajaa arvostelua jo ennen hallituksen tämän viikkoista budjettiriiheä. Yksi sen suurimmista ongelmista on tutkijoiden mukaan siinä, ettei alv:n alentaminen välttämättä näy sähkönkuluttajille.
– Meillä ei ole mitään tietoa siitä, miten iso osa ehdotetusta alennuksesta näkyisi kuluttajan sähkölaskussa, ja mikä osa isompina voittoina sähköyhtiöille, johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta sanoi Ylelle elokuussa.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkijan Olli-Pekka Kuuselan mukaan suurin epäselvyys liittyy siihen, millä tavalla arvonlisäveron alentaminen näkyy niille asiakkaille, jotka tekevät uusia sähkösopimuksia.
– Alv:n alentaminen tulee vaikuttamaan erityisesti niiden ihmisten sähkölaskuihin, joilla on jo määräaikainen voimassaoleva tai toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus.
Alv-alennuksen arvioidaan vaikuttavan näihin sopimuksiin karkeasti ottaen noin 11 prosenttia.
Jos sopimusta joutuu uusimaan tai käytössä on pörssisähkö, alv:n alennuksen vaikutus ei Kuuselan mukaan ole niin selvä. Tämä nähdään vasta talven aikana, hän sanoo.
Yli puolella suomalaisista kotitalouksista on määräaikaisen kiinteähintainen sähkösopimus. Yleensä sopimus tehdään kahdeksi vuodeksi. Viime vuodenvaihteessa lähes 40 prosentilla taas oli toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja noin kymmenellä prosentilla pörssisähkösopimus.
Ministeriön työryhmäkin tunnistaa riskin
Myös valtiovarainministeriön asettama työryhmä katsoo, että arvonlisäverokantojen alentamisen siirtyminen hintoihin on "yleisesti ottaen epävarmaa". Työryhmä asetettiin elokuussa ja sen tehtävänä on ollut valmistella sähköön liittyviä toimenpiteitä budjettiriiheä varten.
Virkakunnasta koostuvan työryhmän mukaan sähkön alv:n alentamisen odotetaan kuitenkin välittyvän lähes täysimääräisesti hintoihin. Tätä arviota työryhmä perustelee sähkön hinnanmuutoksia koskevilla ehdoilla ja sillä, että hinnan muodostuminen on yksilöitävä sähkölaskuissa tarkasti.
Työryhmä näkee kuitenkin niin ikään kysymysmerkkejä siinä, miten veroale näkyy uusissa sähkösopimuksissa.
– Alennuksen täysimääräisessä läpimenossa arvioidaan kuitenkin voivan olla jossain määrin riskejä niissä tilanteissa, joissa kuluttajat tekevät kokonaan uuden sähkömyyntisopimuksen vähittäismyyjän kanssa, työryhmän torstaina julkaistussa muistiossa todetaan.
Sähkön alv:n määräaikaisen alentamisen arvioidaan vähentävän valtion verotuloja reilu 200 miljoonaa euroa.
Lintilä: Edesvastuutonta, jos alennus ei siirry hintoihin
Hallituksen energiakysymyksistä vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myöntää, että veroalen siirtyminen jää lopulta sähköyhtiöiden vastuulle.
– Olisi hyvin edesvastuutonta sähköyhtiöiltä, mikäli he yrittäisivät omaan talouteen hyödyntää tätä tilannetta, Lintilä sanoi Ylen aamun haastattelussa.
Lintilän mukaan on yhtiöiden maineen kannalta "turmiollista", jos yhtiöt eivät siirrä alv:n alennusta hintoihin.
Sähköyhtiöiden edunvalvoja Energiateollisuus vakuuttaa, että alv:n alentaminen näkyy kuluttajahinnoissa.
– Veronalennus menee kaikissa sopimustyypeissä suoraan alennuksena asiakkaalle, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi Ylen Radio Suomen haastattelussa.
Leskelä painotti, että sähkösopimukset perustuvat verottomiin hintoihin eikä se hänen mukaansa ole mahdollista, että yhtiö muuttaisi sopimusta ja nostaisi hintaansa sen vuoksi, että alv alenee. Leskelän mukaan sähköyhtiöiden välinen kilpailu taas pitää huolen siitä, ettei näin käy myöskään uusissa sopimuksissa, vaikka se on "teoreettisesti mahdollista".
Etlan Kuuselan mielestä sähkön alv:n alentamisen suurin riski liittyy siihen, ettei se kannusta suomalaisia säästämään energiaa, vaikka juuri se olisi nyt tärkeää. Myös muut tutkijat ovat tuoneet tämän ongelman esille.
Esimerkiksi talouspolitiikan arviointineuvoston Anni Huhtala on sanonut, että kohonneiden hintojen olisi tärkeää saada kotitaloudet säästämään.
– Ne [veroalet] ovat valtiontaloudelle kalliita ja hyödyttävät suhteessa eniten varakkaita. Lisäksi ne vain ruokkivat kulutusta ja siten inflaation kiihtymistä, Huhtala sanoi Ylelle elokuussa.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Tästä voi keskustella lauantaihin 3. syyskuuta kello 23 saakka.
Lue lisää: