Hyppää sisältöön

Saksalainen Michelin-kokki ihastui Saimaan muikkuihin: "Aivan mahtava maku ja rakenne"

Suomalainen asiantuntija arvioi, että vientiin löytyy helposti 20–30 sellaista raaka-ainetta, jotka kelpaisivat huippuravintoloiden keittiöihin ja lautasille.

Michelin-tähdilla varustettujen ravintoloiden keittiömestareita ja tukkureita on tutustunut suomalaisiin raaka-aineisiin muun muassa Seinäjoella ja Savonlinnan Punkaharjulla.
Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko keskieurooppalaisia huippukokkeja ja -keittiömestareita sai aimo tujauksen tietoa ja maistiaisia suomalaisista raaka-aineista neljän vuorokauden matkalla Etelä-Pohjanmaalle ja Etelä-Savoon viime viikolla.

Michelin-ravintoloiden ja tukkukauppojen edustajat pääsivät seuraamaan perunan nostamista Seinäjoen seudulla ja kalastamaan, marjastamaan ja sienestämään Savonlinnan seudulle.

Suomesta on viety yhden ja tai useamman Michelin-tähden ravintoloille perunoita, kananmunia ja punajuuria muutaman vuoden ajan.

– Ennen koronaa veimme perunaa jo pari-kolme sataa tuhatta kiloa, mutta sitten hiljeni. Nyt kauppa voi taas virkistyä, Skabam Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Knuuttila kertoo.

Yritys on erikoistunut viemään suomalaisia juureksia huippukeittiöille. Vietävien raaka-aineiden valikoimaa on tarkoitus monipuolistaa ainakin metsien ja järvien antimilla.

– Helposti löytyy ainakin 20-30 raaka-ainetta, jotka kelpaavat huippuravintoloille, Berliinissä Michelin-ravintolaa aiemmin pyörittänyt keittiömestari Sauli Kemppainen arvioi.

Rene Frank pyörittää jälkiruokiin erikoistunutta, kahden michelin-tähden ravintolaa Berliinissä.
Rene Frank pyörittää jälkiruokiin erikoistunutta, kahden michelin-tähden ravintolaa Berliinissä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Berliiniläisjulkkis hakee vaikutteita

Kemppainen kokkasi ja maistatti Saimaan saaressa saksalaisille, belgialaisille ja hollantilaisille kollegoilleen muun muassa paistettuja muikkuja. Muikut saivat ylimääräisen tujauksen makua viereisestä katajasta taitetusta oksasta.

– Aivan mahtava maku ja rakenne. Mikä rapeus, saksalainen Rene Frank maisteli pannulta poimittua tulikuumaa muikkua.

Frank oli vierasjoukon tunnetuin hahmo. Hänet on hiljattain valittu maailman parhaaksi jälkiruokien keittiömestariksi. Frank pyörittää Berliinissä Coda-nimistä jälkiruokiin erikoistunutta kahden Michelin-tähden ravintolaa.

Frank ei suoralta kädeltä vielä laatinut tilauslistaa tutustumismatkan antimista, mutta kertoi vaikuttuneensa suomalaisen luonnon antimista.

– Totta kai on mahdollista, että täältä löytyy meille sopivia raaka-aineita, mutta päätösten aika on myöhemmin. Nyt haluan nähdä, kokea ja saada vaikutteita, Frank sanoi.

Paistettuja muikku ja katajanoksia muurikkapannulla.
Kuva: Petri Vironen / Yle

Suomen maaperä tuottaa ihmeellisiä asioita

Sauli Kemppainen korostaa, että Suomen luonnon ainutlaatuiset aromit ovat jatkossa ehdoton vahvuus.

– Kaikki mikä metsästä tulee ja Suomen vesistä. Maaperämme on niin ihmeellinen, että siellä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Se vaikuttaa marjojen makuun, rakenteeseen, väriin, kaikkeen mahdolliseen.

– Esimerkiksi suomalaisia villimarjoja kuten mustikkaa ja puolukkaa ei voi mitenkään verrata keskieurooppalaisiin tuotteisiin. Vesistömme on niin puhdas, että se vaikuttaa siihen miltä kala maistuu.

Tapio Knuuttila muistuttaa, että pääsy huippuravintoloiden keittiöihin avaa markkinat myös kauppojen hyllylle.

– Ensin muut ravintolat seuraavat, sitten kuluttajat haluavat samaa ja sitä kautta ne päätyvät myös päivittäistavarakauppaan.

Sieniretken anti jäi kuivan elokuun jäljiltä hieman laihaksi. Muikkujen ja poroburgereiden kyytipojaksi vieraille tarjottiin muun muassa pienpanimon valmistamaa olutta.

Voit keskustella aiheesta 6.9. klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Maailman Michelin-keittiöitä kolunneen kokin vitsi omasta pizzeriasta muuttui todeksi: "Meillä on Suomessa raaka-aineita, joista täytyy olla ylpeitä"

Turkulainen Kaskis sai Michelin-tähden – ensimmäinen suomalaisravintola Helsingin ulkopuolella

Suosittelemme