Hyppää sisältöön

Saamenkielisistä uutisista tuttu tv-kasvo Kaisa Aikio on tehnyt elämäntyönsä saamen kansan äänenä: "Minulla on ollut maailman paras työ"

Yle Sápmin pitkäaikainen erikoistoimittaja ja uutisankkuri Kaisa Aikio siirtyy eläkkeelle. Kokonaan Aikio ei vielä työelämää jätä, vaan lupaa tulla jatkossakin avuksi tutulle työkentälle tarvittaessa.

Yle Sápmissa elämäntyönsä tehnyt erikoistoimittaja ja uutisankkuri Kaisa Aikio jää eläkkeelle.
Kaisa Aikio on tullut tutuksi Yle Ođđasatin uutiskasvona.

Jos television on avannut arkisin saamenkielisen Yle Ođđasat -uutislähetyksen aikaan, on sieltä voinut kuulla Kaisa Aikion, omaa sukua Vuolab, persoonallisen uutisäänen.

Rempseä ja hyväntuulinen Aikio ehti työskennellä Yle Sápmin toimituksessa yli 40 vuoden ajan ja jätti tuona aikana lähtemättömän jälkensä saamelaiseen ja suomalaiseen mediamaailmaan.

Syyskuun alussa alkaa uusi elämänvaihe, kun Aikio siirtyy eläkkeelle. Hän eläköityy hyvillä mielin, mutta ei malta täysin jättää työelämää.

– Minulla on ollut maailman paras työ, hän sanoo.

Radiotoimittajasta tv-kasvoksi

Utsjokelainen Kaisa Vuolab aloitti työt Yleisradiolla marraskuussa 1981. Vuodesta 1988 lähtien hän on ollut vakituisessa työsuhteessa.

Ennen Yleä hän työskenteli muun muassa suomenkielisissä sanomalehdissä, mutta Ylen Saamen radiossa hän pääsi viimein työskentelemään toimittajana äidinkielellään, pohjoissaameksi.

Radiotoimittaja Kaisa Vuolab työssään Yleisradion Utsjoen studiolla vuonna 1997. Kuva: Yle

Aikio toimi radiotoimittajana, mutta viimeiset vuosikymmenet hän on työskennellyt tv-toimittajana ja uutisankkurina. Yle Sápmi aloitti oman saamenkielisen tv-uutislähetyksensä vuonna 2013, ja Aikio on toiminut ankkurina alusta lähtien.

– Tv-uutiset ovat lähinnä sydäntäni. Olin itse aloittamassa tätä hommaa ja jos en itse sitä kehuisi, niin ihmehän se olisi, hymyilee Aikio.

Televisiouralle mahtuu useita unohtumattomia työtehtäviä ja tapauksia, joita on pitkän uran jälkeen mahdotonta yksilöidä. Aikio mainitsee kuitenkin haastatelleensa usein esimerkiksi presidenttiä, mikä on luonnollisesti jäänyt mieleen.

– Kyllä tämä on ollut hyvin erityinen työ. Suoraan pystymetsästä aloin tekemään tv-uutisia, mutta hyvinhän se on mennyt, sanoo Aikio.

Kotimaan katsauksessa vuonna 1985 Kaisa Vuolab raportoi saamen kielellä. Kuva: Yle

Kun on tehnyt elämäntyönsä saamelaismediassa, alkaa olla jo melkoisen selkeä kuva siitä, kuinka saamelaisasiat etenevät vaikkapa poliittisessa päätöksenteossa.

– Olen nyt yli 40 vuotta seurannut saamelaisasioita, mutta eivät ne kyllä hirveän nopeasti ole edenneet, pohtii Aikio.

Eläkkeelle "vapaaksi taiteilijaksi"

Vaikka Kaisa Aikio on päässyt jo kesälomalla eläkeläiselämän makuun, ei toimittaja pääse uutisista noin vain eroon, eikä tosin edes täysin haluakaan.

– Viralliseksi viisaaksi ihmiseksi en ala, mutta vapaaksi taiteilijaksi. Työskentelen silloin kun sopii ja voin auttaa tarvittaessa, lupaa Aikio.

Aikio on tietoisesti tehnyt valinnan, ettei suunnittele sen kummemmin tulevaisuuttaan – se näyttää, mitä tuo tullessaan. Elämä jatkuu rauhalliseen tahtiin rakkaan puolison ja pienen Liru-koiran kanssa Utsjoella.

Tärkeitä kiinnostuksenkohteitaan Aikio ei aio unohtaa. Yksi rakkaista ajanvietteistä Aikiolle on seurata suuren maailman valtavia lentokoneita, jotka lentävät hänen kotinsa ylitse esimerkiksi Delhistä New Yorkiin.

– Aion näitä omia kiinnostuksiani seurata eli lentokoneita, muotia, tähtitiedettä ja luonnontieteitä ylipäätään. Niitä kohtaan kiinnostus ei ole laantunut, kertoo Aikio.

Mutta yhden asian suhteen Aikio kokee olevansa nyt valmis.

– Saamelaisasiat olen ajatellut jättää omalta osaltani rauhaan.

Suosittelemme sinulle