Hyppää sisältöön

Nasa joutui jälleen perumaan Artemis-kuulennon laukaisun

Nasan raketista löytyi vaarallinen polttoainevuoto. Miehittämätön kapseli oli määrä lähettää Kuuta kiertävälle radalle lauantaina.

raketti laukaisualustalla
Sateet ja ukkoset saattavat estää Nasan lauantain laukaisuyrityksen. Onnistumisprosentti sään osalta on 60. Kuva: AOP
Risto Mattila,
Sari Taussi

Nasa joutui perumaan lauantaille suunnitellun kuuraketin laukaisun jälleen, kun kantoraketin polttoainejärjestelmästä löytyi vaarallinen vuoto. Sitä yritettiin paikata kahdesti, mutta vuotoa ei onnistuttu tukkimaan ja lopulta koko laukaisuyritys jouduttiin keskeyttämään.

Artemis-ohjelma on Yhdysvaltojen avaruushallinnon pitkäaikainen hanke, jonka tavoite on lähettää ihmisiä ensin Kuuhun ja myöhemmin Marsiin saakka.

Orion-kapselia kuljettavan kantoraketin laukaisu Kennedyn avaruuskeskuksesta Yhdysvalloista epäonnistui aiemmin tällä viikolla moottorin lämpötilaa koskeneen vian takia.

Lauantaille suunniteltu laukaisu on Nasan uuden SLS-kantoraketin ensimmäinen. Artemis I -lennon on tarkoitus viedä miehittämättön Orion-kapseli ensin Kuuta kiertävälle radalle ja sitten takaisin Maahan.

Ensimmäinen miehitetty kuulento tehtiin vuonna 1969. Koko maailma, Suomi mukaanlukien, seurasi astronauttien historiallista lentoa silmä kova.

Vuonna 1969 Ylessäkin seurattiin silmä tarkkana Apollo 11:n kuumatkaa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta toistaiseksi viimeisestä miehitetystä lennosta Kuuhun. Apollo 17 laskeutui Kuuhun joulukuussa 1972.

Ensimmäinen miehitetty Artemis-lento on määrä toteuttaa vuonna 2024.

Nasan tiedotustilaisuuden perjantailta voit katsoa tästä.

Suomalaisen Mars-tutkijan mielestä Marsiin kannattaa mennä vasta käymään. Kuuntele Tiedeykkösestä:

Lue lisää aiheesta:

Viime hetken ongelmat estivät Nasaa laukaisemasta aluksen kiertämään Kuuta

Tästä joukosta yksi voi olla ensimmäinen nainen Kuun kamaralla

Suosittelemme sinulle