Hyppää sisältöön

Asiantuntija tekisi heti ison muutoksen Naisleijonien harjoitteluun – "Jos samalla puuhastelulla jatketaan", Suomi putoaa kyydistä

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela antaa täyden tukensa Naisleijonien päävalmentajalle Juuso Toivolalle.

Sanni Rantala yrittää tavoitella kiekkoa kaatuneena jään pinnassa.
Suomi jahtaa isompien kiekkomaiden etumatkaa kiinni. Kuvassa Sanni Rantala tavoittelee kiekkoa ottelussa Kanadaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen turnaus jäi vaisuksi Tanskan MM-kisoissa.

Naisleijonat hävisi torstaina Tshekille puolivälierän 1–2 jatkoajan jälkeen. Turnaus jatkuu sijoitusotteluilla, mutta Naisleijonien tähtäin oli luonnollisesti mitalipeleissä – ennen tätä Suomi oli sijoittunut aina neljän parhaan joukkoon MM-tasolla.

Naisleijonat on kerännyt suurimmat otsikkonsa Tanskan MM-kisoissa omilla kohuillaan. Joukkueen hyökkääjä Susanna Tapani piipahti kesken kisojen ystävänsä häissä. Ilta-Sanomat uutisoi, että maalivahti Meeri Räisänen hyllytettiin kesken kisojen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoo Yle Urheilulle, että turnauksen jälkeisissä keskusteluissa Naisleijonien johdon kanssa painotus on siinä, miten joukkueen työrauha säilyy jatkossa.

– Joukkueen ympärillä oli paljon mediahuomiota. Viestit joukkueen sisältä minulle olivat, että ne eivät vaikuttaneet peliin.

Naisleijonien ympärillä on pyörinyt viime aikoina muitakin kohuja. Moni muistaa, kun joukkueen entinen päävalmentaja Pasi Mustonen pudotti huippumaalivahti Noora Rädyn joukkueesta viime talvella.

– On varmasti ollut enemmän pelin ulkopuolisiin asioihin liittyviä keskusteluita, mutta en vetäisi tästä vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, Nummela sanoo.

Yle Urheilun asiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan kohut näkyivät Suomen Tshekki-puolivälierässä.

– Siellä näkyi, että kärkipelaajat ja kokeneetkin Naisleijonat tunsivat paineen. Johtoportaasta lähtien ei osattu ennakoida, minkälainen meteli syntyy, jos pelaaja lähtee häihin kesken kisojen.

Meeri Räisänen katsomossa MM-kisojen puolivälierässä.
Naisleijonien maalivahti Meeri Räisänen seurasi ottelun katsomosta. Naisleijonien johto kiisti Ilta-Sanomien tiedon, jonka mukaan Räisänen olisi siirretty sivuun. Kuva: Tomi Hänninen

Toivolalle tuki jatkaa

Jatkaako Juuso Toivola Naisleijonissa päävalmentajana pettymyksen jälkeen?

Toivola spekuloi jo itse omalla asemallaan tappion jälkeen.

– Ei ole varmaan yllätys, että se on käynyt mielessä. Mutta me menemme peli kerrallaan ja jatko kerrallaan. Katsotaan sitten. Olen ihan sinut sen kanssa. Sattuu tietenkin ja ei se kivaa ole, mutta eteenpäin on mentävä. Matka jatkuu, Toivola totesi.

Juuso Toivola.
Juuso Toivola on Tanskan kisoissa ensimmäistä kertaa päävalmentajana Naisleijonissa MM-tasolla. Kuva: Tomi Hänninen

Nummelan mukaan Toivola on jatkamassa Naisleijonien päävalmentajana.

– Juuson osalta voidaan todeta, että matka jatkuu.

Lehkosen mukaan Suomen valmennustiimiä pitää uudistaa. Lehkonen ei kuitenkaan suoraan sano, pitääkö Toivolan lähteä.

– Iso juttu on, että johtoporras istuu alas ja he lähtevät perkaamaan ne osa-alueet, mitkä pitää laittaa kuntoon. Jos on mahdollisuus löytää parempi päävalmentaja ja siitä ollaan sataprosenttisen varmoja, miksi ei valittaisi uutta linjaa.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela haluaa lisää rahaa Suomen naiskiekolle. Kuva: Pekka Sipola

Uusia osaajia Naisleijoniin

Tanskan MM-kisat ovat osoittaneet, että naiskiekko kehittyy. Parhaiden maiden peli menee eteenpäin ja uusia haastajia tulee.

Naisleijonat ei ole pysynyt kehityksessä mukana. Vielä 2019 MM-kisoissa Suomi oli hyvin lähellä MM-kultaa.

Onko mahdollista, että Suomi ei pysty kuromaan kärkimaiden eroa kiinni?

– Käytän nyt oikein negatiivista sanaa: "Jos samalla puuhastelulla jatketaan", Lehkonen vastaa.

Lehkosen mukaan Naisleijonat tarvitsee parempaa valmennusta. Hän painottaa, että esimerkiksi Vierumäen harjoitusolosuhteet ovat pelaajien käytössä. Panostus pitäisi mennä jääharjoitteluun.

– Jos 2/3 menee jään ulkopuoliseen toimintaan, ollaan metsässä. 3/4 pitää olla jääntason toimintaa. Siten saadaan kansainvälistä tasoa kiinni.

Lehkosen mukaan Naisleijonat jäävät kärjestä taitotasolla.

– Suomesta löytyy tietotaitoa luisteluun, kiekonkäsittelyyn, laukaukseen ja kiekon haltuunottamiseen. Parhaat apurit täytyy rekrytoida.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela ei pidä keskeisenä ongelmana tyttöjen taitovalmennusta.

– Taitovalmennusta suunnataan jo tyttöihin. Itse näen keskeisenä asiana, miten voimme vahvistaa – niin seurat itse kuin Jääkiekkoliiton tukemana – Naisten Liigan taloudellisia voimavaroja. Urheilullisia ideoita on riittämiin. Siinä ei ideoita puutu. Pitäisi hankkia paremmat voimavarat kehitysideoiden toteuttamiseen.

Miten iso haaste on saada lisää rahaa Naisten Liigaan?

– Kyllä se vaatii paljon työtä, uusia ajatuksiakin. Ja pitkäjänteistä työtä, Harri Nummela sanoo.

Lue myös:

Naisleijonille shokkitappio! Jenni Hiirikoski teki harvinaisen virheen – kommentoi jyrkästi kohun vaikutusta joukkueeseen

Tällainen on upeasta MM-urastaan palkittu suomalaislegenda Jenni Hiirikoski – joukkuekaverilta yllättävä paljastus: "Hän on tehnyt kotini remontin"

Kotijoukkueella karmea kohtalo MM-kisoissa – Tanskan unelma muuttui painajaiseksi 0,1 sekuntia ennen loppua: "En tiedä, mitä tapahtui"

Suosittelemme