Hyppää sisältöön

JSN: Yle ei taipunut ulkopuoliseen painostukseen, kun se perui Tehyn puheenjohtajan kutsun lähetykseen

Yle perui Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen vierailun A-studioon tämän vuoden huhtikuussa. Julkisen sanan neuvoston mukaan tapauksessa ei ole näyttöä siitä, että Yle olisi taipunut ulkopuoliseen painostukseen.

Kuvassa Pasilan linkkitorni ja opastekilpi.
Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Pilvi Pitkäranta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Ylelle vapauttavan päätöksen (siirryt toiseen palveluun) tapauksessa, joka koski ammattijärjestö Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen kutsun perumista hoitajalakkoa käsitelleeseen A-studion lähetykseen 19. huhtikuuta 2022.

Asiasta tehtiin JSN:lle kolme kantelua. Yksi kantelijoista oli Rytkönen itse. Rytkösen mukaan hänelle kerrottiin kutsun peruuntumisen syyksi, että peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) halusi tulla lähetykseen yksin.

Kanteluiden mukaan Yle olisi perunut haastateltavan kutsun lähetykseen ulkopuolisen painostuksen takia. Kahdessa kantelussa Ylen vedottiin rikkoneen Journalistin ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) kohtia 2 ja 3. Yhden kantelijan mukaan myös kohtaa 1 oli rikottu.

Ylen mukaan Rytköselle oli syntynyt virheellinen käsitys kutsun perumisen syystä. Ratkaisua perusteltiin sillä, että Lindénille ei ollut saatu välitettyä tietoa, että aiemmin sovitusta poiketen A-studion lähetykseen olisi ollut tulossa myös Tehyn edustaja.

Julkisen sanan neuvoston mukaan tapauksessa ei ole näyttöä taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen. Ratkaisussa kirjoitetaan, että keskeneräisen jutun näkökulman ja haastateltavien tarkentuminen on tavanomaista journalistisessa prosessissa.

JSN:n ratkaisussa todetaan myös, että Ylellä oli oikeus pitää kiinni periaatteesta, että haastateltavalle kerrotaan, minkälaiseen tilanteeseen hän on tulossa.

Neuvosto katsoo ratkaisussaan, ettei toiselle henkilölle esitetyn haastattelukutsun peruminen tarkoittanut journalistisen päätösvallan luovuttamista.

Ratkaisun mukaan näkökulman rajaaminen ei loukannut yleisön oikeutta saada tietoa, ja Yle sai valita haastateltavansa.

JSN katsoo, että Yle ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin. Sen tehtävä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Suosittelemme sinulle