Hyppää sisältöön

Patruunatehdas-näytelmä antaa luvan traagisen onnettomuuden muisteluun – käsikirjoittaja: "Räjähdys on yksi varhaisimpia lapsuusmuistojani"

Aika oli kypsä traagisen onnettomuuden tuomiseksi teatteriin Seinäjoelle. Lapuan Patruunatehtaan räjähdys sai muistelijat Lontoosta ja Tampereelta. Kantaesitys on 10. syyskuuta.

Kohtaus Patruunatehdas-näytelmän avoimista harjoituksista Seinäjoen kaupunginteatterissa. Näytelmä ensi-illassa syyskuussa 2022.
Sairaanhoitaja Kaarina (Sanni Lehto) lohduttaa sairaalasta vaimoaan etsimään tullutta Heikkiä (Jani Johansson). Kuva: Anne Elhaimer / Yle
Anne Elhaimer

Seinäjoen kaupunginteatterissa saa viikon päästä ensi-iltansa Lapuan Patruunatehtaan onnettomuudesta kertova näytelmä.

Patruunatehtaan räjähdys 13. huhtikuuta 1976 on Suomen rauhanajan tuhoisin räjähdysonnettomuus, joka vaati 40 ihmisen hengen.

Patruunatehdas-teoksen käsikirjoittaja Anne Koski-Wood tulee Lontoosta, mutta hänen juurensa ovat Jurvassa.

Ohjaaja Panu Raipia taason lainassa Tampereen komediateatterista. Raipia pitää omaa osaansa teoksen synnyssä silti vain onnellisena sattumana.

Tämä on vaikein työ, mikä minun 30-vuotisella teatteriurallani on tullut. Asiat ovat vielä niin käsinkosketeltavissa täällä Etelä-Pohjanmaalla.

Panu Raipia

Aika teokselle oli molempien mielestä kypsä., kun tarpeeksi aikaa siitä on kulunut. Tehtävä ei ollut silti suinkaan helppo:

– Tämä on vaikein työ, mikä minun 30-vuotisella teatteriurallani on tullut. Asiat ovat vielä niin käsinkosketeltavissa täällä Etelä-Pohjanmaalla, Panu Raipia sanoo.

Hän on huomannut eteläpohjalaisten tuttujensa kautta, että surua käsitellään alueella usein toiminnan kautta. Myös näytelmässä surun käsittelyllä on suuri rooli.

Muistoa vaalitaan, syyllisiä ei etsitä

Näytelmän teemoja ovat käsikirjoittaja Anne Koski-Woodin mukaan rakkaus, yhteyden löytäminen, anteeksianto ja totuus. Syitä etsitään, mutta näytelmä ei pyri löytämään syyllisiä.

Suurin motiivi käsikirjoittajalla on ollut tapahtuman muiston vaaliminen.

– Haluaisin, että nuori polvi saa tietää tästä. Ja että tapahtuma ei unohtuisi eikä se jäisi surun ja kauhun peittämäksi.

Jurvalaissyntyisenä Koski-Woodilla on omakohtainen muistokin onnettomuudesta.

– Räjähdys on yksi varhaisimpia lapsuusmuistojani. Isä sanoi sinä aamuna, että hän oli kuullut kun jokin humahti. Myöhemmin muistan lehtikuvan, jossa neljäkymmentä arkkua on Lapuan kirkon edustalla. Mietin, mitä on tapahtunut ja voiko tällaista tapahtua, Koski-Wood muistelee.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 4. syyskuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Lapualla kuvattiin viikonloppuna yksi Suomen elokuvahistorian suurimmista joukkokohtauksista – Aune Vainio oli paikalla myös 46 vuotta sitten

Aika pysähtyi Lapualla kello 7.42 – patruunatehtaan räjähdys täytti uutiset 40 vuotta sitten

Lapuan patruunatehtaan räjähdys jätti jälkeensä surun

Artikkelia muokattu 5.9.22 klo 10.58: korjattu rauhanajan tuhoisin onnettomuus -ilmaisu muotoon rauhanajan tuhoisin räjähdysonnettomuus.

Suosittelemme sinulle