Hyppää sisältöön

Joensuun ruutukaava-alueella lähes 30 suojeltavaa rakennusta, vain yhdestä esityksestä valitettu

Joensuun ydinkeskustan suojelukaava etenee. Yhdestä valituksesta huolimatta kaupunki haluaa turvata rakennussuojelun toteuttamisen muualla ruutukaavalla kuin valituskohteessa Kalevankadulla.

Teräskulma Siltakadun ja Kauppakadun kulmauksessa on yksi Joensuun keskustan suojeltavista rakennuksista. Kuva: Matti Asikainen / Yle

Joensuu haluaa suojella kymmeniä ydinkeskustan rakennuksia historiallisesti arvokkaina.

Suojelukaavaan on valikoitu 28 kiinteistöä 1950- ja 60-luvuilta. Kohteet on arvioitu rakennustaiteellisesti tai kaupunkikuvalle merkittäviksi. Joukossa on erityyppisiä rakennuksia, muun muassa Teräskulma, vanha puhelinlaitos, Gävlenlinnan päiväkoti ja lukuisia kerrostaloja.

– Kun keskustan kohteista on tehty inventointi, teemana on ollut sodan jälkeinen jälleenrakentaminen. Yhdessä rakennukset tekevät kokonaisuuden, joka tekee niistä arvokkaita, Joensuun vs kaavoituspäällikkö Natalia Musikka kertoo.

Vain yhdestä kohteesta on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Kalevankatu 10:ssä sijaitseva asunto-osakeyhtiö ei pidä kahta Toivi Louhimon suunnittelemaa kerrostaloa historiallisesti erityisinä.

Louhimon suunnittelemien, vuonna 1960 rakennettujen kerrostalojen välissä on myöhemmin tehty yksikerroksinen liikerakennus. Aiemmin postinakin Kalevankadulla toiminutta liikerakennusta suojeluesitys ei koske.

Joensuun kaupunginhallitus päätti, että suojelukaava tuli voimaan muualla ruutukaavalla jo valituksen käsittelyn aikana. Kaupunkirakennelautakunta on jo hyväksynyt osaltaan menettelyn.

Kaikissa kaavaan esitetyissä suojelukohteissa on ollut rakennuskielto jo vuodesta 2012, jolloin Joensuun keskustaan laadittiin osayleiskaava.

Monien suojelukaavassa olevien rakennusten osalta on tiedossa, että niissä on saneeraustarvetta. Suojelumääräys ei estä tarpeellisia korjauksia.

Muokattu 5.9. klo 19.25: Suojelukaava hyväksyttiin kaupunginhallituksessa.

Suosittelemme sinulle