Hyppää sisältöön

Puusta tehtyä asfalttia kokeillaan Suomessa – nyt jännätään, kestääkö asfaltti talven ja kuormituksen

Stora Enso päällysti sellutehtaan pihaan asfalttikentän, joka on tehty osin uusiutuvasta aineesta. Testikenttä näyttää, miten hyvin ligniiniasfaltti toimii päällysteenä säässä kuin säässä.

Sunilan tehdas Kotkassa ilmasta kuvattuna.
Kotkan Sunilan tehtaan aluelle on rakennettu asfalttikenttä osittain uusiutuvasta aineesta. Kuva: Stora Enso
Heini Rautoma

Stora Enso ja Peab Asfalt ovat päällystäneet Kotkassa Sunilan sellutehtaan aluetta uudenlaisella asfaltilla. Osa asfaltin fossiilipohjaisesta bitumisideaineesta on korvattu puun sisältämällä uusiutuvalla ligniinillä.

Testipäällystyksen tarkoituksena on selvittää ligniinin kokonaisvaikutus asfaltin ominaisuuksiin ja hiilijalanjälkeen.

Kyseessä on ensimmäinen Stora Enson ligniinillä tehty päällystystyö Suomessa. Stora Enso ja Peab Asfalt ovat testanneet ligniinipohjaista asfalttia jo useilla maanteillä Ruotsissa.

Uudella asfalttiseoksella päällystettiin osa Stora Enson Sunilan tehtaan puukentästä sekä tehtaan satama-alueelle johtavasta tiestä.

Asfaltissa käytetty erikoiskuivattu kraftligniini on eroteltu Stora Enson Sunilan tehtaalla sellun valmistuksen yhteydessä.

Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin valmistaja, ja Sunilan tehtaan ligniinin tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia vuodessa.

Testikentään säänkestävyyttä tarkastellaan

Testissä seurataan testipäällystyksen kuormitus- ja kulutuskestävyyttä. Yhtiöitä kiinnostaa muun muassa se, miten ligniinipäällyste kestää sää- ja vuodenaikavaihteluja sekä suuria kuormia ja vääntövoimaa.

Peab Asfaltin tutkimus- ja kehityspäällikkö Nina Orttenvuori sanoo tiedotteessa, että tarkoituksena on kehittää yhtiön toimintaa hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

– Käytännön päällystyskohteista saamme tärkeää tietoa jatkokehitystä varten. Tämä kehitysprojekti liittyy toimiimme fossiilisten poltto- ja raaka-aineiden korvaamiseen biopohjaisilla tuotteilla.

Lue lisää:

Stora Enso ja Northvolt alkavat kehittää täysin eurooppalaista akkua yhdessä – raaka-aine tehdään Suomessa

Metsäjätti Stora Enso suunnittelee biopohjaisen akkumateriaalin valmistamisen laajentamista Sunilan tehtaalla Kotkassa

Suosittelemme sinulle