Hyppää sisältöön

Innokkaimmat ryntäsivät hakemaan tehostetta koronarokotukselleen heti THL:n uuden suosituksen jälkeen – Helsingissä moni joutui pettymään

Helsingin mukaan THL:n suositus koski myöhemmin syksyllä järjestettävää rokotuskierrosta, eikä vaikuttanut kaupungin rokotelinjauksiin välittömästi.

Iäkästä miestä rokotetaan
Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan kaupunki valmistelee THL:n suosittamaa rokotekierrosta ja tiedottaa siitä myöhemmin kaupunkilaisille. Arkistokuva toukokuulta. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Saija Nironen

THL:n torstaina antama suositus uudesta rokotekierroksesta on herättänyt hämmennystä Helsingin rokotuspisteillä.

Innokkaimmat lähtivät Helsingissä hakemaan neljättä annosta lähes saman tien, mutta jäivät ilman rokotteita.

THL:n tuoreimman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tehosterokotusta suositellaan syksyllä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Erona kesällä annettuun suositukseen on se, että kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen, miksi rokotteita ei Helsingissä kuitenkaan vielä saa?

– Uusi suositus kosketti tulevaa rokottamista, eikä meneillä olevaa kierrosta. Syksylle suositeltu uusi rokotekierros tullaan kyllä toteuttamaan, sanoo Lukkarinen.

Helsinki valmistautuu uuteen rokotekierrokseen

Lukkarisen mukaan rokotteiden antamista jatketaan tällä hetkellä edelleen kesällä annettujen suositusten mukaisesti ja samalla aloitetaan syksyn rokotekierroksen valmistelu.

– Ymmärrän, että tämä saattaa asiakkaan näkökulmasta herättää ihmetystä. THL:n suositus on kuitenkin pitkälti suunnattu rokotuksia toteuttaville tahoille eli kunnille ohjenuoraksi tulevaan, sanoo Lukkarinen.

THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat edelleen voimassa.

Tämän nojalla Helsingissä esimerkiksi kolme rokotetta saanut ja kerran taudin sairastanut ei siis ole vielä oikeutettu neljänteen annokseen.

THL:n tiedotteessa todetaan myös, että tehosterokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa.

– Nyt tiedämme, mitkä ryhmät tulee rokottaa ja tulemme tiedottamaan rokottamisen aloittamisesta kaupunkilaisia, toteaa Lukkarinen.

Uudella kierroksella varaudutaan flunssakauteen

Koronaviruksen mahdollinen kausivaihtelu voi nostaa tapausmääriä loppusyksystä tai vuodenvaihteessa.

Lisäksi vanhimpien ja haavoittuvimpien ikäryhmien viimeisimmistä tehosteannoksista tulee syksyllä kuluneeksi 5–7 kuukautta ja tähän THL halusi valmistautua.

– Terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset, joten on tärkeää, että mahdollisimman iso osa syksyn koronarokotuksista annettaisiin influenssarokotusten yhteydessä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n tiedotteessa.

Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä ja rokoteaikataulussa voi olla kuntakohtaisia eroja. Lukkarisen arvio on, että Helsingissä rokotuskierros ajoittuu välille loka–joulukuu.

– Influenssarokotteet tulevat yleensä sen verran myöhään, että varmaan täysin samaan aikaan näitä ei kaikille pystytä antamaan. Todennäköisesti koronarokotteita aletaan antamaan jo aikaisemmin, sanoo Lukkarinen.

Influenssarokotukset annetaan yleensä marras-joulukuussa.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 4.9. kello 23:een asti.

Lue myös:

THL kehottaa iäkkäitä ja riskiryhmäläisiä ottamaan koronarokotteen tehosteannoksen syksyllä yhdessä influenssarokotuksen kanssa

Suosittelemme sinulle