Hyppää sisältöön

Onko Susijengi liikaa Lauri Markkasen varassa? Näiden asioiden pitää toimia, että Suomi ottaa lauantaina tärkeän voiton EM-kisoissa

Suomi kohtaa EM-kisojen toisessa ottelussaan Puolan lauantaina kello 15. Puolalta löytyy kokoa ja taitoa, mutta asiantuntijan mukaan Suomella on täydet mahdollisuudet voittoon.

Susijengin pelaajat riemuitsevat EM-ottelussa Israelia vastaan.
Susijengin täytyy Puola-peliin löytää aggressiivisuutta ja suoraviivaisuutta. Etualalla päävalmentaja Lassi Tuovi. Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kohtaa toisessa EM-ottelussaan Puolan lauantaina kello 15. Lähetys Yle Areenassa ja TV1:ssä kello 14.45, lähetys siirtyy TV2:een kello 15.50.

Suomen miesten koripallomaajoukkue aloitti EM-turnauksen Prahassa hyvin tasaisella väännöllä Israelia vastaan. Ottelu kääntyi Susijengin tappioksi jatkoajalla 87–89.

Lue lisää: Susijengin EM-turnauksen loistoalku kuihtui jatkoaikatappioksi – päävalmentajan mielestä Suomi sortui perisyntiinsä

Yle Urheilun asiantuntija Antero Lehto kertoo, miksi Suomi hävisi, mitä on odotettavissa lauantaina Puolaa vastaan ja antaa myös näkemyksensä Lauri Markkasen tilanteesta.

Tasaisuutta kaivataan: "Sydänkäyrämäinen esitys"

Suomi aloitti Israel-ottelun loistavasti. Markkanen nakutti ensimmäisellä neljänneksellä 11 pistettä. Toisella jaksolla Susijengi johti parhaimmillaan 14 pisteellä, mutta Israel ehti kuroa tasoihin ennen taukoa.

Päävalmentaja Lassi Tuovi totesikin, että Israel sai tehtyä Suomen pelaamisesta hidasta, jolloin Suomi sortui perisyntiinsä eli alkoi pelata liikaa yksi vastaan yksi -tilanteiden kautta.

Asiantuntija Antero Lehdon mielestä Suomen tekemisestä puuttui tasaisuus.

– Aika sydänkäyrämäinen esitys.

Takamiehet, Israelin Yovel Zoosman ja Suomen Petteri Koponen väännössä EM-kisojen avausottelussa 2.9.2022.
Israel sai laskettua Suomen pallotempoa ja pakotti Susijengin yksi vastaan yksi -tilanteisiin. Tässä vääntävät Yovel Zoosman ja Petteri Koponen. Kuva: Mateusz Birecki / All Over Press

Toiseksi asiaksi tappion taustalla Lehto nostaa pallosta huolehtimisen.

– Suomella oli 18 pallonmenetystä, joista Israel pystyi juoksemaan suoraan 23 pistettä.

Paremmalla heittämisellä Israel olisi voinut rokottaa Suomen menetyksistä enemmänkin pisteitä.

Kolmanneksi parannuskohteeksi Lehto nostaa hyökkäyskuvioiden toteuttamisen sekä suoraviivaisuuden ja aggressiivisuuden niissä.

Puolaa vastaan nopeus ja suoraviivaisuus ratkaisevat

Suomen ja Israelin ottelun jälkeen Susijengin lauantain vastustaja Puola kohtasi omassa avausottelussaan Tshekin. Ottelu päättyi Puolan voittoon lukemin 99–84. Ottelun paras pistemies 26 pinnalla oli Mateusz Ponitka, joka siirtyi kesällä Pietarin Zenitistä Italian liigan Reggianaan.

Mateusz Ponitka.
Mateuz Ponitka (numero 9) johdatti Puolan voittoon Tshekistä perjantaina. Kuva: All Over Press

Suomi ja Puola olivat samassa alkulohkossa myös edellisissä EM-kisoissa, Helsingissä 2017. Se ottelu painautui koripallon ystävien sydämiin, kun nähtiin trilleri, jonka Suomi lopulta vei toisella jatkoajalla 90–87. Suomi oli tappiolla viimeisillä sekunneilla niin varsinaisella peliajalla kuin toisella jatkoajallakin, mutta Markkanen nosti Suomen kummallakin kerralla rinnalle.

Lehdon mukaan Puola asettaa Susijengille kovan haasteen isolla koollaan. Korin alta löytyy muun muassa 216-senttinen, 21-vuotias Aleksander Balcerowski. Takakentältä löytyy taitoa 35-vuotiaan A. J. Slaughterin ja Ponitkan johdolla.

– Suomella on täydet mahdollisuudet voittoon. Sillä ei ole enää mitään merkitystä, mitä kävi Israel-pelissä. Uskon, että Suomi pystyy parantamaan, Lehto luottaa.

– Nopeudella ja suoraviivaisuudella hyökkäyksissä saadaan ihan varmasti kilpailuetua. Vastassa on iso joukkue, joten mitä vähemmän staattisia tilanteita tulee ja mitä enemmän Suomi saa pallon liikkeellä etuja, ne tulevat olemaan suurin ratkaisu.

NBA-siirtoyllätys ei vaikuttanut Markkaseen – "En näe syytä, miksi olisi"

Susijengin EM-turnauksen alku sai yllättävän käänteen perjantaina, kun Markkasen uutisoitiin olevan kaupattu Cleveland Cavaliersista NBA:n peräpäähän ensi kaudeksi povattuun Utah Jazziin. Markkasen agentti Michael Lelchitski kertoi Yle Urheilulle, että kauppa oli Markkaselle vähän shokki ja ajoitus epätavallinen.

Markkanen kuitenkin osoitti Israel-ottelun alussa, ettei tilanne häiritse hänen latautumistaan Susijengissä.

Lue lisää: Kommentti: Lauri Markkanen tyrmäsi spekulaatiot ja loksautti leuat – silti Susijengi on heti tiukassa paikassa EM-kisoissa

Lauri Markkanen donkkaa ja räjäyttää suomalaisyleisön riemuun Israel-ottelussa ensimmäisen neljänneksen päättyessä.

Lehto ei yllättynyt Markkasen esityksestä. Hänen mielestään NBA-siirron ei pitänytkään näkyä ammattimiehen otteissa.

– Jännä, jos olisi näkynyt. Bisnes on bisnestä NBA:ssa. Ehkä siinä ovat yöunet jääneet heikommaksi, mutta en näe syytä, miksi se olisi vaikuttanut.

– Sen ymmärrän, että Lauri on pystynyt jo laittamaan kentän ulkopuolisia asioita kuntoon Clevelandissa, joten eihän sitä kenellekään suo, että noin tapahtuu. Se on vaan sellaista tuo NBA-maailma.

Clevelandissa Markkanen olisi ensi kaudella päässyt tavoittelemaan pudotuspelejä, mutta sen sijaan hän joutuu jälleen uudelleenrakennusprojektiin.

– Utah niin sanotusti tyhjensi pajatson ja Lauri on iso osa heidän tulevaisuuden suunnitelmiaan, näin olen ainakin kuullut. Riippuen tietysti Laurista, nyt on mahdollisuus tehdä isonumeroisia kausia. Jos hän siinä onnistuu, Laurin arvo siellä ainakin nousee.

Lauri Markkanen heittää Israelia vastaan 2.9.2022.
Lauri Markkanen upotti Israelia vastaan kolmoset 3/6 ja kahden pisteen heitot 5/13. Kuva: Mateusz Birecki / All Over Press

Markkanen oli Suomen ykköspistemies Israelia vastaan. Hän teki 33 pistettä, Alexander Madsen pussitti 13 ja Edon Maxhuni 11 pinnaa.

Lehto myöntää, että Suomi oli tietyllä tavalla liikaakin Markkasen pisteiden varassa, mutta toisaalta siinä ei ollut mitään yllättävää.

– Oli siellä muitakin onnistujia. Madsen pelasi hyvän hyökkäyspelin. Maxhuni rupesi löytämään itseään.

– Ei se Susijengissä ole uutta Markkaselle. Hän on ylivoimaisesti Suomen paras pelaaja ja hänen täytyykin aika monessa ottelussa tehdä eniten pisteitä, että antaa Suomelle mahdollisuuden voittaa.

Suomi kohtaa toisessa EM-ottelussaan Puolan lauantaina kello 15. Lähetys Yle Areenassa ja TV1:ssä kello 14.45, lähetys siirtyy TV2:een kello 15.50.

Lue lisää:

Kommentti: Lauri Markkanen tyrmäsi spekulaatiot ja loksautti leuat – silti Susijengi on heti tiukassa paikassa EM-kisoissa

Susijengin EM-turnauksen loistoalku kuihtui jatkoaikatappioksi – päävalmentajan mielestä Suomi sortui perisyntiinsä

Agenttikin yllättyi Lauri Markkasen kauppaamisesta – paljasti Susijengin tähden ensireaktion

Kommentti: Shokkiuutinen tuli Susijengille pahimmalla hetkellä, mutta Lauri Markkanen voi kääntää sen voitoksi – NBA:ssa odottaa tutun masentava tilanne

"Sinä olet pomo!" Lauri Markkanen sai EM-kisojen mediavastaavan varpailleen – suomalaistähdeltä kiltti reaktio

Lauri Markkasella on kolme kotia, mutta yksi paikka on ylitse muiden – täällä supertähti saa olla kuin kuka tahansa

Otteluiden kuuluttajasta Susijengin päävalmentajaksi vain 35-vuotiaana – Lassi Tuovin käsikirjoituksessa menestys tulee siitä, miten kohtelee toisia ihmisiä

Suosittelemme