Hyppää sisältöön

Nord Stream 1 -kaasuputken piti palata toimintaan lauantaina, mutta se onkin pois käytöstä toistaiseksi

Venäjältä Saksaan kulkeva putki on ollut huollossa keskiviikkoaamusta lähtien. Energiajätti Gazpromin mukaan töiden aikana havaittu turbiinivika estää avaamisen.

Mies kävelee kohti suuria putkia.
Gazpromin Nord Stream 2:n turbiinilaitteistoa lähellä Pietaria. Kuva: Peter Kovalev / AOP
Jussi Nurminen,
Olli-Pekka Sulasma
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäläinen energiajätti Gazprom ilmoittaa, että Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 1 -kaasuputki on toistaiseksi kokonaan poissa käytöstä. Kaasun tulon oli määrä olla huoltotöiden vuoksi keskeytyksissä ensi yöhön asti.

Nyt Gazprom kuitenkin ilmoittaa, että huollon aikana on havaittu turbiinivika lähellä Pietaria, eikä putkea voi käyttää ennen kuin se on kunnostettu. Yhtiö ei esitä mitään arviota siitä, milloin putki otetaan taas käyttöön.

Telegram-sivullaan Gazprom julkaisi kuvan kaapeleista, jotka ovat ruskean nesteen seassa.

Gazpromin mukaan turbiinin valmistajan Siemensin edustajat ovat vahvistaneet turbiinissa olevan öljyvuodon.

Saksan kaasunsiirtoverkkoyhtiön toimitusjohtaja Klaus Müller kutsui aiemmin huoltotaukoa käsittämättömäksi ja epäili sen olevan vain Venäjän keino uhitella energiatoimituksilla.

Venäläisosapuoli on aiemmin kertonut, että kaasutoimitukset olisivat vain 20 prosenttia putken kapasiteetista. Venäjä on supistanut voimakkaasti kaasutoimituksia, mikä on johtanut kaasun hinnan rajuun nousuun Euroopan markkinoilla.

Saksalaisia kehotetaan säästämään rahaa energialaskuun – Venäjä-riippuvuus tulee kalliiksi
Kallistuvat sähkö- ja kaasulaskut kauhistuttavat myös saksalaisia. Saksa pyrkii nyt eroon Venäjä-riippuvuudestaan. Kuva: https://areena.yle.fi/podcastit/1-62999685

Suosittelemme