Hyppää sisältöön

Palokuntaa ei saatu liikkeelle Kärsämäellä, kolme rakennusta paloi – pikkukuntien paloasemien toimintavarmuudessa on ongelmia koko maassa

Sammutusyksiköt saapuivat paikalle naapurikunnista, ja se kesti lähes puoli tuntia. Pelastuslaitos tekee selvityksen tapahtumista.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoo, että ongelmia Kärsämäen yksikön kanssa on ollut jo pidempään. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Päivi Köngäs

Kärsämäen paloaseman yksiköitä ei ole saatu liikkeelle paikkakunnalla viime päivinä sattuneiden tulipalojen sammutustöihin.

Kärsämäen yksiköt eivät lähteneet liikkeelle perjantaina aamuyöllä eivätkä lauantaiaamuna.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Kärsämäen keskustassa syttyi perjantaina aamuyöllä tulipalo omakotitalon piharakennuksessa, josta se ehtii levitä myös asuinrakennukseen.

Ensimmäiset yksiköt olivat palopaikalla 27 minuutissa. Ne tulivat naapurikunnista Pulkkilasta ja Haapajärveltä. Paikalle hälytettiin myös Pyhäjärven paloaseman yksiköitä, kun varmistui, ettei Kärsämäen yksiköitä saatu liikkeelle.

Tuli ehti tuhota kaksi piharakennusta ja asuinrakennuksen. Toisen läheisen asuinrakennuksen syttyminen pystyttiin estämään.

Samassa kohteessa syttyi tulipalo uudelleen lauantaiaamuna, kun rakenteiden sisälle piiloon jäänyt palopesäke leimahti tuleen.

Ongelmia toimintavalmiudessa jo pidemmän aikaa

Kärsämäen paloasema on osa Jokilaaksojen pelastuslaitosta. Pelastusjohtaja Jarmo Haapasen mukaan Kärsämäen aseman toimintavalmiudessa on ollut epävarmuutta jo pidemmän aikaa ja sitä on pyritty korjaamaan sopimuspalokunnan, Kärsämäen VPK:n kanssa.

Pelastuslaitos tekee selvityksen pelastustoiminnan kulusta, jonka yhteydessä selvitetään, miksi Kärsämäen yksiköitä ei saatu liikkeelle.

Haapasen mukaan Kärsämäen paloaseman toimintavalmiusongelman pikaiseksi parantamiseksi on jo käynnistetty toimia.

Haapanen kertoo, että pienten taajamien paloasemien toimintavarmuudessa on ajoittain ongelmia lähes koko Suomessa.

Suosittelemme sinulle