Kuka muistaa vielä aikaa, kun pankkiin tallettamastaan rahasta sai korvauksen?
Pankkien kilpailu asiakkaiden talletuksista ehti nollakorkojen aikana kuihtua, mutta nyt ollaan uudessa tilanteessa.
Samalla kun lainarahasta pitää taas maksaa, myös pankkitalletukselle saattaa pian saada taas desimaalia suuremman koron.
Suomalaispankeista Aktia avasi hiljattain korkopelin: pankki totesi, että talletuskorkojen maksaminen on nykytilanteessa jälleen kohtuullista. Se lupaa 10 000 euron määräaikaistalletukselle 1,25 prosentin koron, kun talletusaika on yksi vuosi. Euroissa tuottoa saisi siis 125 euroa.
Korkokisa tulossa?
Tästä alkaa todennäköisesti talletuskorkokilpailu, uskoo rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta.
– Niin kauan kuin kaikki tarjosivat nollakorkoa, ei kenenkään kannattanut maksaa enempää. Nyt kun yksi on avannut pelin ja lähtenyt nostamaan talletustilin korkoa, muiden on kilpailusyistä pakko lähteä ennen pitkää perään.
Erilaiset säästö- ja määräaikaistalletustilit ovat pankeille samanlainen kilpailuvaltti kuin vaikkapa asuntolainojen marginaalit: asiakkaat saa se, joka tarjoaa parhaat ehdot.
Talletustilien korot ovat olleet vuosikausia nollan tuntumassa eikä niillä ole juuri kilpailtu, mutta nyt Euroopan keskuspankin koronnostot ovat muuttaneet tilannetta.
Talouselämä-lehden keräämien tietojen mukaan perinteisistä pankeista myös S-pankki tarjoaa vastaavalle talletukselle jo yli prosentin korkoa.
– Käytännössä talletustilien korot lähtevät hiljalleen nousuun sitä mukaa, kun euriborit nousevat, Rothovius sanoo.
Ja EKP:n korkopäätöksiä heijastelevat euriborit nousevat. Vuoden euribor nousi perjantaina jo yli kahden prosentin.
Korot hivuttautuvat jo ylöspäin
Suomen pankin tilastoissa pientä liikehdintää näkyy jo.
Määräaikaisten talletusten keskikorot ovat kivunneet pienesti vuodenvaihteesta – joskin heinäkuun lopun 0,43 prosenttia on vielä kaukana viidentoista vuoden takaisesta viiden prosentin korkotasosta.
Suomen pankin tilastoissa määräaikaiset talletukset tarkoittavat sellaisia tilejä, joilla asiakas sitoutuu pitämään rahoja tietyn ajan, esimerkiksi vuoden tai kaksi vuotta.
Tavallisten käyttötilien keskikorko on puolestaan pysynyt lähes nollassa.
– On tyypillistä, että korot nousevat ensin määräaikaistalletuksissa ja sitten mahdollisesti käyttötileillä, sanoo Suomen pankin ekonomisti Markus Aaltonen.
Suomalaisten tileillä makaa yhteensä 114 miljardia euroa rahaa, josta valtaosa juuri tavallisilla nollakorkoisilla käyttötileillä.
Määräaikaistalletuksia on vain pari prosenttia koko 114 miljardin potista. Aaltosen mukaan niiden suosio voi kuitenkin kasvaa, jos pankit alkavat taas maksaa korkeampia korkoja.
Inflaatio vie välistä
Suomalaiset ovat innokkaita keräämään ylimääräisiä rahojaan tileille, ja talletuskanta on kasvanut kovaa vauhtia jo vuosia. Kiivaimpien koronarajoitusten jälkeen uutisoitiin, että suomalaisten tileillä lepää yhteensä miljardeja ylimääräistä.
Vaikka noille rahoille alkaisikin taas saada korkoa, nopeana laukkaava inflaatio ehtii väliin. Se syö säästöjä nyt nopeammin kuin paraskaan talletuskorko ehtii niitä pelastaa.
– Inflaatio on edelleen 7–8 prosenttia ja pysynee jatkossakin koholla. Vaikka saisit pankilta talletukselle prosentin koron, häviät siinä koko ajan sen 6–7 prosenttia, Rothovius toteaa.
Kun nimelliskoroista vähennetään inflaation vaikutus, saadaan reaalikorko. Ja ne ovat edelleen tukevasti miinuksella.
Siksi tilille säästäminen ei Rothoviuksen mukaan ole järkevä pitkän aikavälin ratkaisu. Hänen mukaansa tilillä on hyvä olla säästöjä yllättäviin menoihin, mutta varsinaiseksi sijoitusmuodoksi pankkitiliä ei voi kutsua.
– Tilille säästäminen olisi järkevää, jos inflaatio olisi nolla ja pankkitilille maksettaisiin silti korkoa. Mutta sellaista tilannetta ei tule.
Silti esimerkiksi Finanssialan tuore pankkibarometri kertoo, että tilisäästämisen suosio kasvaa samalla kun esimerkiksi osake- ja asuntosijoittamisen suosio heikkenee.
Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila uskoo, että iso syy on taloudellinen epävarmuus.
Epävarmoina aikoina rahat halutaan pitää käteisenä ja talletuksina, vaikka inflaatio syökin varallisuuden arvoa, hän sanoo.
– Jos talletusten vaihtoehtona ovat laskusuuntaiset osakekurssit, monen näkökulmasta se talletuskin voi olla hyvä väliaikainen kohde säästöille.
Lue myös: