Hyppää sisältöön

Ruotsi pyrkii estämään finanssikriisin satojen miljardien kruunujen vakuuksilla energiayhtiöille – samaa valmistellaan Suomessa

Gazpromin kaasutoimitusten katkeamisen pelätään ajavan ruotsalaiset energiayhtiöt vararikon partaalle. Pelko kriisin leviämisestä koko talouteen on todellinen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson förklarar Socialdemokraternas beslut att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin mukaan kaasutoimitusten estäminen on osa Venäjän presidentin Vladimir Putinin energiasotaa Eurooppaa vastaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Pirjo Auvinen

Pääministeri Magdalena Anderssonin ja valtiovarainministeri Mikael Dambergin lisäksi lauantai-iltapäivän pikaisesti kutsuttuun lehdistötilaisuuteen osallistuivat Ruotsin finanssivalvonnan pääjohtaja Erik Thedéen ja keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves.

Nelikon ilmeet olivat vakavat. Perjantai-illan uutinen, ettei venäläinen Gazprom enää avaa kaasuputki Nord Stream 1:tä, on suora isku ruotsalaisten energiayhtiöiden toimintamahdollisuuksiin.

Anderssonin mukaan pelkona on, että energiahinnat lähtevät maanantaina jyrkkään nousuun. Se tarkoittaa, että energiayhtiöiden on järjestettävä lisävakuuksia jo tähän saakka ennennäkemättömien vakuusvaatimusten päälle.

Finanssivalvonnan pääjohtaja Thedéenin mukaan on täysin mahdollista, etteivät energiayhtiöt enää saa pankeilta rahoitusta, sillä jo aiemmat vakuusvaatimukset ovat hintojen noustua olleet hurjat, yli 1000 prosenttia. Järjestely on mutkikas, mutta yhtiöt joutuvat järjestämään sähköpörssille vakuudet siltä varalta, ettei yhtiö pystykään toimittamaan sähköä sopimuksen mukaisesti asiakkaalleen.

Thedéenin mukaan erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat maanantaina pienemmän energiayhtiöt, mutta myös isot tekijät.

Pääministeri Anderssonin mukaan vakuudet on järjestettävä, etteivät ongelmat lähde leviämään muille aloille ja syökse Ruotsin taloutta finanssikriisiin.

Anderssonin mukaan Ruotsin tavoitteena on myös estää kriisin leviäminen Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin.

Ruotsin hallituksen vakuuspäätös on niin järeä, että se on käsiteltävä Ruotsin valtiopäivillä, jotka on nyt kutsuttu koolle ylimääräiseen istuntoon maanantaiksi.

Anderssonin tavoitteena on, että vakuuspäätös saadaan tehtyä valtiopäivillä vielä ennen pörssien sulkeutumista maanantaina.

Pian Ruotsin hallituksen ilmoituksen jälkeen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) viestitti, että samanlainen valmistelu on käynnissä myös Suomessa ja toimenpidekokonaisuus tuodaan eduskuntaan ripeästi.

Saarikko ei lauantai-iltana halunnut kommentoida asiaa enempää Ylelle.

Lisää aiheesta:

Nord Stream 1 -kaasuputken piti palata toimintaan lauantaina, mutta se onkin pois käytöstä toistaiseksi

Siemens Energy: Öljyvuodot eivät ole syy kaasuputken pysäyttämiseen

Suosittelemme sinulle