Hyppää sisältöön

HS: Yhdysvallat olisi halunnut Harkimon pakotelistalle vuonna 2015, mutta Suomesta puututtiin asiaan

Suurlähettiläs Daniel Friedin mukaan Yhdysvalloille esitettiin Suomesta huoli, että Harry Harkimolle asetetut pakotteet aiheuttaisivat ongelmia Jokereille.

Hjallis Harkimo.
Harry Harkimo kuvattuna kesäkuussa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat oli aikeissa lisätä Harry “Hjallis” Harkimon (liik.) pakotelistalle vuonna 2015, kertoo Helsingin Sanomat. Harkimo valittiin keväällä 2015 eduskuntaan kokoomuksen kansanedustajana.

Näin ei kuitenkaan tehty, koska Suomesta viestittiin Yhdysvalloille, että Harkimolle asetetut pakotteet voisivat vaikeuttaa Jokereiden toimintaa. Harkimo omisti joukkueesta tuolloin enemmistön.

Helsingin Sanomille asiasta kertoo suurlähettiläs Daniel Fried, joka oli vuonna 2014 vastuussa Yhdysvaltain ulkoministeriön pakotepolitiikasta.

– Meille esitettiin huoli siitä, että jos hänet laitetaan pakotelistalle, se tuo ongelmia urheilujoukkueelle. Muistan ajatuksen siitä, että joukkueen ja urheiluhallin toiminnan alasajo saattaisi vaikuttaa kielteisesti yleiseen mielipiteeseen Suomessa, Fried sanoo Helsingin Sanomille.

Yhdysvallat halusi vuonna 2015 kohdistaa pakotteita oligarkkien apureihin. Pakotteet olivat seurausta Krimin valtauksesta.

Fried ei muista, kuka tai mikä taho viestiä Suomen huolista välitti. Friedin mukaan huoli kerrottiin hänelle todennäköisesti kasvotusten.

Suurlähettilään mukaan kukaan ei suoraan toivonut, että Harkimo henkilönä säästetään pakotteilta. Suomesta tullut argumentti liittyi hänen mukaansa mahdollisiin tahattomiin seurauksiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo HS:n haastattelussa, että hän ei ole ollut yhteydessä Yhdysvaltain viranomaisiin. Keväällä 2015 ulkoministerinä toimineelle Erkki Tuomiojalle (sd.) asia tulee niin ikään uutena tietona.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valtiovarainministerinä toiminut kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei hänkään muista Harkimon olleen joutumassa pakotelistalle.

Myöskään ulkoministeriön silloisella oikeudellisen osaston päälliköllä Päivi Kaukorannalla ei ole tietoa, että Harkimoa olisi tuolloin harkittu pakotelistalle.

Myös Hartwall-areenan halliyhtiö vältti pakotteet samasta syystä kuin Harkimo, HS kertoo.

Suosittelemme