Hyppää sisältöön

Energiayhtiöt tarvitsevat hätärahoitusta, koska niiden rahat meinaavat loppua – pahimpana uhkakuvana on finanssikriisi

Energian hinta voi nousta maanantaina jyrkästi, koska Venäjä pitää Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna.

Pelkona on, että energiahinnat lähtevät jyrkkään nousuun maanantaiaamuna, kun pörssikauppa sähkön johdannaismarkkinoilla käynnistyy. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Hallitus esittää kymmenen miljardin euron hätärahoituspakettia energiayhtiöille.

Paketista valtio voisi myöntää sähköyhtiöille lainoja tai takauksia, jos niitä uhkaa maksukyvyttömyys. Hätäapu on tarkoitettu vain sähkömarkkinoiden toiminnan kannalta keskeisille yhtiöille.

Hätärahoituksen tarve johtuu energiayhtiöiden valtavista vakuusvaatimuksista, jotka ovat kohonneet viime kuukausina moninkertaisiksi.

Vakuuksia tarvitaan sähkön johdannaismarkkinoilla, jossa ostetaan ja myydään tulevien kuukausien sähkötoimituksia.

Jos yhtiö on luvannut myydä tulevaisuudessa sähköä vaikkapa 50 eurolla ja hinta kohoaakin 300 euroon, yhtiön on kerättävä vakuudeksi rahaa erotuksen verran eli esimerkissä 250 euroa.

Riskit nousevat, koska Venäjä käyttää energiaa aseena

Energiayhtiöiden vakuusvaatimukset ovat jo nyt kohonneet niin paljon, että yhtiöillä voi jatkossa olla aidosti vaikeuksia saada lisärahoitusta.

Pankit voivat arvioida, että lisärahoitus olisi liian riskistä tai raja voi tulla vastaan pankin omissa vakuusvaatimuksissa, mikä estää lisärahoituksen myöntämisen.

Juuri nyt pelkona on, että energiahinnat lähtevät jyrkkään nousuun maanantaiaamuna, kun pörssikauppa sähkön johdannaismarkkinoilla käynnistyy.

Hintojen nousun vuoksi sähköyhtiöt tarvitsevat mahdollisesti jopa miljardeja euroja lisärahoitusta vakuuksiinsa.

Uhkakuvien taustalla on Venäjän perjantainen ilmoitus siitä, että Saksaan johtava Nord Stream 1 -kaasuputki säilyy suljettuna turbiinivian vuoksi, vaikka kaasutoimitusten oli määrä jatkua huoltotöiden jälkeen lauantaina.

Kyse näyttää varmuudella olevan Venäjän energia-aseen käytöstä. Esimerkiksi turbiinivalmistaja Siemens Energy kertoi, ettei Venäjän ilmoittama turbiinivika voi olla syy putken kiinni pitämiselle.

Kaasutoimitusten pysäytys nostaa sähköhintoja Keski-Euroopassa. Hintojen nousu kuitenkin yltää pohjoismaiseen sähkömarkkinaan asti, koska sähköä toimitetaan Pohjoismaista Keski-Eurooppaan.

Pahimpana uhkakuvana finanssikriisi

Ruotsin hallitus kertoi omasta hätärahoituksestaan energiayhtiöille eilen. Ruotsi perustelee tukipakettia erityisesti sillä, että sähkömarkkinoiden kriisi voisi levitä pankkeihin ja muualle rahoitusmarkkinoille. Sama tilanne koskee Suomea.

Käytännössä edessä voisi tällöin olla pahimmillaan finanssikriisi.

Aalto-yliopiston vanhempi tutkija, sähkömarkkinoihin erikoistunut Iivo Vehviläinen toteaa, että eskaloituminen voisi tapahtua, jos jokin energiayhtiö ei saisi kasaan vaadittuja vakuuksia. Tällöin yhtiö kaatuisi ja aiemmin myönnetyt vakuudet laukeaisivat.

– Silloin yhtiö ei pystyisi maksamaan pankille ja riski leviäisi finanssisektorin puolelle.

Yksittäisen yhtiön kaatuminen tuskin johtaisi vakaviin seuraksiin, koska pankkien vakavaraisuusvaatimukset on asetettu kireäksi.

– Jos tämä tapahtuisi monelle samaan aikaan, systeemitason riski voisi tapahtua, Vehviläinen sanoo.

Energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta sanoo, että myös sähkön johdannaispörssissä piilee ketjureaktioiden uhka, jos hinnat kohoavat äkisti.

Sähkönmyyjillä on vakuuksistaan yhteisvastuu. Jos jokin myyjistä ei pysty täyttämään vakuuksiaan, ne tulevat muiden täytettäväksi.

– Siitä voisi käynnistyä ketjureaktio, jos seuraavakaan myyjä ei pystyisi täyttämään lisävakuuksia, Salomaa toteaa.

Salomaa kuitenkin olettaa, arvioi Nord Stream 1 -kaasuputken sulkemisen riski olisi jo pitkälti huomioitu sähköfutuurien hinnoissa. Muista syistä johtuvaa hinnannousu voi silti tapahtua.

– Oletan, että markkinat ovat jo pitkään odottaneet tätä tapahtuvaksi. Mikään suunnaton yllätys sen ei pitäisi olla.

Lue lisää:

Hallitus esittää energiayhtiöille kymmenen miljardin euron kriisipakettia ja toivoo, ettei rahoja tarvitse koskaan käyttää

Ministeriö vetoaa suomalaisiin: säästäkää sähköä – samaan aikaan iso mainos voi kuluttaa perheen verran sähköä

Juttua muokattu 4.9.2022 klo 19.26: Tarkennettu Pekka Salomaan näkemystä jutun lopussa. Salomaan mukaan futuureissa voi tapahtua hinnannousua muista syistä, vaikka Nord Stream -putken sulkeutuminen olisikin jo huomioitu.

Suosittelemme sinulle