Hyppää sisältöön

Potilasturvallisuuslaki pitäisi saattaa voimaan kahden viikon sisällä, mutta hallituspuolueet empivät vielä

Hoitajien työkiistan neuvotteluiden jumiutumisen vuoksi hallitus voi joutua puuttumaan tilanteeseen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osasto on yksi kohteista, joihin lakkovaroitus on annettu. Kuvituskuva. Kuva: Lucas Ekblad / Yle
STT–Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) päätti perjantaina aloittaa potilasturvallisuuslain valmistelun, koska sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan teho- ja kotihoitoon kohdistuvien lakkojen on arvioitu vaarantavan potilaiden terveyden ja hengen.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat antaneet lakkovaroituksia viiteen eri kohteeseen teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon "neuvotteluiden vauhdittamiseksi" työkiistassa.

Lakia valmisteltiin viimeksi huhtikuussa, mutta STM:n mukaan kevään esitys ei sellaisenaan vastaa nykytilanteeseen, vaan vaatii ministeriöiden välistä jatkovalmistelua.

Lain säätämisellä on kiire, mikäli sillä halutaan vaikuttaa käsillä oleviin lakkoihin. Ne alkaisivat syyskuun puolivälin jälkeen.

Hoitajajärjestöt kutsuvat lakia pakkotyölaiksi, koska kokevat sen rajaavan lakko-oikeutta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei kommentoinut tilannetta STT:lle.

Puolueet varovaisia

STT tiedusteli hallituspuolueiden näkemyksiä potilasturvallisuuslain valmisteluun.

Selkeimmin asiaan otti kantaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs, joka sanoi keskustan tukevan vastuuministeri Lindénin linjauksia ja esitystä.

– Yhteiskunnan pitää huolehtia kaikissa tilanteissa, että hengen ja terveyden pelastamiseksi kaikki välttämätön hoito pystytään ihmisille antamaan, Pylväs sanoi STT:lle puhelimitse.

Esitys on hankala erityisesti vasemmistopuolueille, jotka tuskin haluavat suututtaa hoitajaliittoja etenkään vaalien lähestyessä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuittasi tekstiviestitse ryhmän ottavan asiaan kantaa, kun hallituksen esitys ja perustelut ovat tiedossa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo viesti odottavansa vastuuministerin selvityksiä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kertoi puhelimitse, ettei ryhmä ole vielä keskustellut uusimmasta käänteestä. Hän sanoi vihreiden suhtautuvan asiaan lähtökohtaisesti kriittisesti.

Harjanne sanoo ymmärtävänsä Lindénin olevan roolissaan "puun ja kuoren välissä", mutta kokee aiheen vaikeaksi, koska ongelman taustalla on hoiva-alan krooninen työvoimapula. Samalla hallituksen tulisi olla sotkeutumatta työmarkkinaneuvotteluihin.

– Tietysti hoiva-alan kriisiin vastaaminen on myös laaja poliittinen kysymys ja hallituksella on siitä vastuu. Toivoisin, ettei tarvitsisi mennä lainsäädännön kautta.

STT ei tavoittanut RKP:tä kommentteja varten.

Lue myös: Ministeriö valmistelee lakiesitystä potilaiden hengen turvaamiseksi – ministeri Aki Lindén toivoo nopeaa sopua hoitajien työkiistaan

Analyysi: Hoitajien työehtoriidan ratkaiseminen voi käynnistää kunta-alan neuvottelukierroksen uudestaan

Hoitajapulan vastaiset nopeat ratkaisut ovat jäämässä piippuun budjettiriihessä – hoitajamitoitusta voidaan lykätä

Suosittelemme sinulle