Hyppää sisältöön

Sara Kuivisto ylsi komeaan temppuun, vaikka mietti vielä aamulla juokseeko lainkaan – näin valmennuspäällikkö selitti Ruotsi-ottelun tappiota

Ruotsi oli jälleen liian kova pala Suomelle yleisurheilumaaotteluissa Helsingin Olympiastadionilla. Valmennuspäällikkö Tuomo Salonen näkee suomalaisen yleisurheilun näkymät valoisina tappiosta huolimatta.

Sara Kuivisto juoksee voittoon naisten 1 500 metrillä
Sara Kuivisto juoksee voittoon naisten 1 500 metrillä
Tekijät

Suomalainen yleisurheilu on ollut tänä kesänä vahvassa nousussa, mutta perinteikäs Ruotsi-maaottelu päättyi jälleen sinikeltaisten tuuletuksiin Helsingin Olympiastadionilla.

Ruotsi vei miesten maaottelun 227,5–204,5 ja naisten maaottelun 225,5–205,5. Ruotsi oli parempi myös pojissa ja tytöissä. Suomen ainoan otteluvoiton toivat kävelijät selvin pistein 44–21.

Suomen joukkueesta uupui kovia syömähampaita, kun Euroopan mestarit Topi Raitanen ja Wilma Murto joutuivat sairastuneina vetäytymään maaottelusta. Myös keihäsmies Oliver Helander jäi sivuun Ruotsi-ottelusta.

– Kokonaisuutena kirpaisee, kun Ruotsille hävitään. Harmittaa aina hävitä Ruotsille. Halusimme kovasti katkaista tappioputkemme, mutta joudumme nyt odottamaan ensi vuoteen, Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen sanoi.

Suomi on edellisen kerran voittanut Ruotsin vuonna 2018 Tampereella miesten ottelussa. Naisten ottelussa edellinen voitto on vuodelta 2015. Vuonna 1998 oli edellinen kerta, kun Suomi vei sekä miesten että naisten ottelut.

Salonen arvioi, että maaottelut lähtivät väärille raiteille jo lauantai-iltana. Suomi ei onnistunut enää kirimään ohi sunnuntain kilpailuissa.

– Tolpat menivät ulos jo lauantaista lähtien. Emme saaneet korjattu kurssia, tulos näkyy taululla. Pitkä kausikin alkoi jo näkyä, oli vaikea pysyä huippukunnossa syyskuulle saakka, Salonen mietti.

Vaikka Ruotsilta tuli taas kerran kyytiä, niin Salonen näkee Suomen yleisurheilun näkymät hyvinkin valoisina.

– Iso joukkue MM-kilpailuissa ja hyviä sijoituksia kärkikymmenikköön. Neljä mitalia EM-kisoissa oli potti, jota Suomi ei ollut saanut 38 vuoteen yleisurheilun arvokisoista, Salonen muistutti.

Ruotsalaisten juhlat alkoivat, kun maaottelut päättyivät Helsingissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tuomo Salonen kuvattuna vuonna 2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Nuorten arvokisoissa onnistuneista urheilijoista on saatu jalostettua menestyjiä aikuisten arvokisoihin.

– Nyt nuoret ovat energisellä otteella aikuisten kansainvälisellä tasolla. Pärjäämme jo EM-kisoissa, mutta maailman tasolla mitalit vaativat vielä Suomen ennätyksiäkin kovempia tuloksia, Salonen huomautti.

Sara Kuivisto ratkaisi jälleen loppukirillään

Sunnuntain huippuhetkiin kuului Sara Kuiviston maukas voitto naisten tonnivitosen juoksussa. Lauantaina jo 800 metrin taiston voittanut Kuivisto kiri loppusuoralla ykköseksi, vaikka kärsii edelleen jalkavaivoistaan.

Kuivisto oli kahden vaiheilla osallistumisestaan 1 500 metrille.

– Kyllä sitä pohdittiin jalkojeni takia. Mutta jalat tuntuivat jopa lauantaita paremmilta, kun kävin aamulla juoksemassa, Kuivisto kertasi.

Tulevaisuuden suuntaviivat ovat selvät.

– Haluan nyt hoitaa itseni kuntoon ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Ensi kaudella olen taas iskussa, mutta jalat pitää nyt oikeasti saada kuntoon, Kuivisto painotti.

Lassi Etelätalo: "Ei voinut ihan leikiksi laskea"

Miesten keihäänheiton voittoa juhlinut Lassi Etelätalo myönsi, että voitto olisi maistunut vielä paremmalta, jos Ruotsi olisi kaatunut myös kokonaistuloksissa.

– Kyllähän tämä kokemus vähän jää vajaaksi, jos kokonaisvoittoa ei tule. Keihäässäkin meillä oli kolmoisvoitto tavoitteena, mutta sekään ei toteutunut. Vähän mollivoittoisesti meni, voittoheiton 82,30 viskannut Etelätalo virkkoi.

Etelätalo tiesi, että tarvittiin yli 80 metrin heittoa, jotta ruotsalaiset eivät yllättäisi.

– Tänään oli mukava heittää, kun kroppa oli palautunut aiemmista kilpailuista. Ei voinut ihan leikiksi laskea, kun tiesin, että ruotsalaiset voisivat heittää 80 metriä. Tiesin, että pitää onnistua.

Etelätalo heitti EM-keihäspronssille elokuussa Münchenissä.

– Ehdottomasti urani paras kesä. Tulostaso on ollut korkealla jokaisessa kilpailussani. Mukavaa kilpailla, kun tietää pystyvänsä heittämään pitkälle.

Yli 44 000 katsojan kokonaisyleisö loi lämminhenkisen tunnelman Helsingin Olympiastadionille, jonne maaottelu palasi kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Lue myös:

Ruotsin juhlat maaotteluissa, Sara Kuiviston loppukiri puri jälleen, Lassi Etelätalo kiskaisi keihäsvoittoon

Ella Junnilalla yllättävä tehtävä Ruotsi-ottelussa – antoi tärkeää apua suomalaishyppääjälle, jonka kampaus varasti huomion

Miksi Suomesta ei tule uusia nimiä naisten keihäshuipulle? Petteri Piironen kyseenalaistaa lahjakkuuksien sitoutumisen huippu-urheiluun

Korona toi estemestari Topi Raitaselle kovan kuumeen ja pilasi SE-yrityksen: "Olisi ollut mahdollinen"

Suosittelemme sinulle