Hyppää sisältöön

Chilen uusi perustuslaki kaatui selvin numeroin kansanäänestyksessä

Uuden lain oli tarkoitus korvata nykyinen, diktaattori Augusto Pinochetin vallan aikana luotu perustuslaki.

Chilen perustuslakiesitystä vastustaneet juhlivat pääkaupungissa Santiagossa. Kuva: Elvis Gonzalez/ EPA

Chilessä uusi perustuslaki on kaatunut kansanäänestyksessä. Kun äänistä on laskettu 99 prosenttia, lähes 62 prosenttia on ilmaissut vastustavansa ehdotettua perustuslakia. Tukensa perustuslaille on antanut reilu 38 prosenttia äänestäjistä.

Uuden lain oli tarkoitus korvata nykyinen, diktaattori Augusto Pinochetin vallan aikana luotu perustuslaki, ja se olisi muun muassa luonut julkisia palveluja, kohentanut ympäristönsuojelua ja parantanut alkuperäiskansojen oikeuksia.

Perustuslakiluonnos sai osakseen vastustusta erityisesti Chilen politiikan oikeistosiivestä, mukaanlukien perustuslakineuvoston oikeistovähemmistöltä.

Moni kriitikko katsoi, että uusi perustuslaki olisi myrkkyä maan talouden kehitykselle ja ulkomaisten yritysten investointihalukkuudelle. Lisäksi perustuslain kirjoittamisprosessia on moitittu sekavaksi ja hätäiseksi.

Uudistusprosessi alkoi vuonna 2019 Chilessä alkaneen laajan tyytymättömyyden jälkeen. Uudistuksesta on aiemmin järjestetty kaksi kansanäänestystä, jossa ensimmäisessä päätettiin, tehdäänkö maahan uusi perustuslaki, ja toisessa ratkaistiin, ketkä esityksen valmistelevat.

Lue myös:

Chile äänestää diktatuurin aikaisen perustuslain romuttamisesta – aktivisti Antonia Rolland, 18, uskoo uudistukseen: "Muutos on mahdollista"

Suosittelemme sinulle