Yleislääketieteen erikoislääkäri Saara Sotalan keräämä Apotti-järjestelmää koskeva kantelu on toimitettu viikonlopun aikana sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan.
Toukokuussa alkunsa saaneen kantelun allekirjoitti lopulta 619 lääkäriä. Allekirjoittajien mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä Apotissa on vakavia potilasturvallisuuteen vaikuttavia ominaisuuksia.
Kantelun saatesanojen mukaan keskeiset ongelmat liittyvät tietojen siirtymisen vaikeuksiin, potilaiden lääkelistojen epäselvyyteen, tietojen sirpaleisuuteen järjestelmän sisällä, hukkuviin tietoihin, huonoon käytettävyyteen sekä järjestelmän epäintuitiivisuuteen.
Sotalan mukaan asiaa käsittelevissä palauteviesteissä on ehdotettu joitakin ratkaisumalleja, mutta enemmistö näkee ainoana järkevänä vaihtoehtona Apotista luopumisen.
Valvira: Poikkeuksellinen kantelu, käsittely vie kuukausia
Valviran ryhmäpäällikön Kirsti Tolosen mukaan kantelun käsittelytavasta tai edes käsittelyn kestosta on vaikea tässä vaiheessa sanoa mitään varmaa.
– Kuukausia menee joka tapauksessa, Tolonen sanoo.
Todennäköisesti käsittelyssä selvitetään ainakin, miten erilaisiin Apottia koskeviin vaaratilanneilmoituksiin on reagoitu sekä HUSin että Apotin toimesta.
Kolme ja puoli vuotta Valviralla työskennellyt lääkäritaustainen Tolonen luonnehtii kantelua poikkeukselliseksi.
– Ei ainakaan minun aikanani ole ollut mitään vastaavaa.
Poikkeuksellista kantelussa on erityisesti allekirjoittajien epäluottamus työnantajiensa tarjoamaa järjestelmää ja osin myös työnantajiaan kohtaan. Valtaosa heistä on töissä HUSilla ja käyttää Apottia työkseen.
HUSin hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander kommentoi aiemmin Ylelle, että HUSissa kanteluun suhtaudutaan vakavasti ja siihen vastataan aikanaan huolellisesti.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 6. syyskuuta kello 23:een asti.
Lue lisää aiheesta:
Noin 500 HUSin asiakasta sai pelottavan kirjeen: "Tiedotimme pahimman skenaarion mukaan"