Hyppää sisältöön

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss

Ulkoministeri Liz Truss voitti jäsenäänestyksen melko selvin luvuin. Hänen vastaehdokkaansa oli entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Britannia sai uuden pääministerin, hän on ulkoministeri Liz Truss.
Veera Pennanen,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ulkoministeri Liz (Elizabeth) Truss on Britannian konservatiivipuolueen uusi puheenjohtaja. Hän nousee myös maan pääministeriksi.

Truss kiitti lyhyessä voittopuheessaan kannattajiaan sekä edeltäjäänsä Boris Johnsonia, jota hän kehui niin Britannian EU-ero brexitin loppuun viemisestä kuin Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustamisestakin.

– Sinua ihaillaan Kiovasta Carlisleen, Truss totesi BBC:n mukaan.

Truss kertoi ryhtyvänsä heti toimiin energiakriisin ratkaisemiseksi. Lisäksi Britannian uusi pääministeri lupasi täyttävänsä tukijoilleen antamansa lupaukset.

– Minulla on rohkeita suunnitelmia niin veronleikkauksien kuin Britannian talouden kasvattamisenkin suhteen, Truss totesi.

Truss ei kuitenkaan tarkentanut, millaisista toimista käytännössä on kyse.

Truss sai konservatiivien jäsenäänestyksessä runsaat 81 000 ääntä. Hänen vastaehdokkaansa, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak sai ääniä noin 60 000.

Britannialainen poliitikko Rishi Sunak.
Britannialainen poliitikko, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Kuva: Neil Hall / AOP

Vaalituloksen ilmoitti Sir Graham Brady, joka johtaa konservatiivikansanedustajista koostuvaa 1922-komiteaa. Komitealla on keskeinen rooli, kun puolue valitsee itselleen uutta puheenjohtajaa, josta tässä tapauksessa tulee samalla myös Britannian uusi pääministeri.

Äänestyksen hävinnyt Sunak totesi maanatai-iltapäivänä Twitterissä, että vaikeiden aikojen häämöttäessä puolueen on seisottava yhtenäisenä uuden pääministerin takana. Myös pian väistyvä pääministeri Johnson kehotti konservatiivipuolueen jäseniä tukemaan Trussia sataprosenttisesti.

Maailman johtajat onnittelevat

Useat maailman johtajat ovat jo ehtineet onnitella Trussia.

Esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Intian pääministeri Narendra Modi ovat jo esittäneet onnittelunsa.

Sekä von der Leyen että Scholz painottivat odottavansa työskentelyä Trussin kanssa "näinä vaikeina aikoina". Von der Leyen korosti lisäksi odottavansa, että Britannia noudattaa Trussin kaudella brexitiin liittyviä sopimuksia.

Johnsonin eroilmoitus käynnisti valintaprosessin

Britannian konservatiivit joutuivat aloittamaan uuden valintaprosessin, kun yhä epäsuositummaksi käynyt Boris Johnson ilmoitti 7. heinäkuuta eroavansa tehtävästään.

Tätä ennen lukuisat ministerit, heidän joukossaan Rishi Sunak, olivat eronneet Johnsonin hallituksesta. Truss pysyi ulkoministerin tehtävässään.

Johnsonin eroilmoituksen jälkeen useita konservatiivien kansanedustajia ilmoittautui kilpailuun puheenjohtajan ja pääministerin paikasta.

Valintaa alkoivat suorittaa puolueen kansanedustajat. Äänestyksissä putosivat pois vähiten suositut ehdokkaat. Lopulta jäljellä oli enää kolme ehdokasta. Sunak varmisti paikkansa helposti, mutta Truss oli lähellä hävitä kauppa-asiain apulaisministeri Penny Mordauntille.

Lopullisen valinnan tekevät konservatiivipuolueen jäsenet, joita on rekisteröitynyt tähän vaaliin noin 150 000.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Sir Grahamin julistettua eniten ääniä saaneen ehdokkaan tämä pitää puheen, mutta ei vastaa toimittajien kysymyksiin.

Huomenna tiistaina vallanvaihdoksen on määrä tapahtua muodollisesti. Maan pääpuolueen uusi puheenjohtaja tapaa kuningatar Elisabetin, joka nimittää hänet pääministeriksi.

Liz Truss.
Kuva: Adrian Dennis / AFP

Normaalioloissa tämän pitäisi tapahtua Buckinghamin palatsissa Lontoossa. Iäkäs kuningatar oleilee parhaillaan kuninkaallisen perheen kesäasunnolla, Balmoralin linnassa Skotlannissa. Tuleva pääministeri matkustanee siis sinne.

Väistyvä pääministeri Johnson puhuu aamulla pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n edessä.

Artikkeli päivittyy.

Juttua korjattu 5.9. kello 13.14: Toisen ehdokkaan nimi on Rishi Sunak, ei Trishi Sunak.

Lue lisää:

Tällainen on Britannian uusi pääministeri Liz Truss: vaati nuorempana monarkian lopettamista ja haluaa nyt uudeksi Thatcheriksi

Britannia saa uuden pääministerin tänään – valtaosa briteistä uskoo jo nyt, että ennakkosuosikki Liz Truss epäonnistuu tehtävässä

Britannian seuraava pääministeri on todennäköisesti Liz Truss – tällainen on Rautarouvan perintömanttelia ylleen pukeva ulkoministeri

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n päivittyvä seuranta pääministerivalinnasta täällä.

Britannia sai uuden pääministerin, joka haluaa laskea veroja ja kutistaa valtiota. Pystyykö Liz Truss ylittämään puolueensa jakolinjat, joihin hänen edeltäjänsä ovat kaatuneet? Uutispodcastissa asiaa analysoi akatemiatutkija Timo Miettinen.

Suosittelemme sinulle