Hyppää sisältöön

Kortteliliigassa samassa joukkueessa voi pelata kaksi kaveria, joiden kotimaat ovat sodassa keskenään

Lahden Kortteliliiga on pitänyt kaupunkilaiset liikkeellä yli viisikymmentä vuotta. Kaveriporukoiden kisailusta alkaneella toiminnalla on iso rooli ystävyyssuhteiden ja yhteisöllisyyden rakentajana.

Lahden Kortteliliigan toiminnanjohtaja Jarmo Ropponen työpöydän ääressä.
Toiminnanjohtaja Jarmo "Jake" Ropponen työpöytänsä ääressä. Lahden Kortteliliigasta on 53 vuodessa rakentunut merkittävä yhteisö. Siihen kuuluu liki 3 500 jäsentä, jotka ovat iältään 15-80 vuotiaita. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Mikko Tuomikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden Kortteliliigassa pelataan vuosittain yli 5 000 ottelua ja joukkueita on yli 450. Korona-aika iski loven jäsenistöön. Parhaimmillaan jäseniä oli jo yli 4 000, nyt heitä on viitisensataa vähemmän.

Pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jarmo "Jake" Ropponen kertoo, että yhdistyksen rooli kuntoiluharrastuksen ylläpitäjänä on ollut merkittävä.

– Moni nuori aloittaa urheilun seurajoukkueissa. Kaikista ei kuitenkaan tule Jari Litmasia tai pääsarjaurheilijoita. Olemme silloin luonteva vaihtoehto, kun halutaan jatkaa urheiluharrastusta, selvittää Ropponen.

Erilaisia liikuntamahdollisuuksia riittää, sillä Kortteliliigan lajivalikoimaan kuuluu 15 lajia jalkapallosta curlingiin ja mölkystä pokeriin.

Palkintohylly Lahden kortteliliigan toimistolla.
Kortteliliigan toimistolla on satoja palkintoja ja muistoesineitä. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Tärkeä yhteisöllisyyden kulmakivi

Urheilu- ja seuratoiminnan merkitystä yhteisöllisyyden kehittäjänä on tutkittu. Selvisi, että ystävyysverkosto on laajempi, jos on mukana liikunta-, järjestö- ja etenkin urheiluseuratoiminnassa.

– Monet ovat löytäneet elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Yksi selitys on, että toiminnassa on mukana monin tavoin samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa on helppo puhua ja toimia, kertoo Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen professori Pasi Koski.

Usein urheilu- ja seuratoimintaa tarkastellaan liikunnan näkökulmasta, mutta Kosken mukaan se on tärkeää myös kansalaisyhteiskunnan ja demokratian kannalta. Ensinnäkin siksi, että yhdeksän kymmenestä lapsesta käy ennen aikuisikää hakemassa kokemuksia seuratoiminnasta.

– Toinen tärkeä asia on henkinen pääoma, joka karttuu tätä kautta. Lisäksi kannattaa mainita, että urheilu ja seuratoiminta on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin, kun esimerkiksi muuttaa paikkakunnalta toiselle, sanoo Koski.

Lahden Kortteliliiga on liikuttanut ja yhdistänyt lahtelaisia yli 50 vuoden ajan.
Kortteliliigan pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jarmo "Jake" Ropponen tuli toimintaan mukaan jo 1970-luvulla.

Kortteliliigan toiminnanjohtaja Jarmo Ropponen muistuttaa, että liigalla on oma roolinsa maahanmuuttajien kotouttajana. Toiminnassa on ollut mukana maahanmuuttajia jo 1970-luvulta lähtien.

– Muistan sellaisenkin tapauksen, että yhdessä joukkueessa pelasi kaksi kaveria, joiden kotimaat olivat sodassa keskenään. Täällä he olivat joukkuetovereita, kertoo Ropponen.

Yhteisö, jossa kaverisuhteet kestävät

Liigan taru alkoi kaveriporukoiden kilpailusta. Kortteliliigan ensimmäinen laji oli jalkapallo. Jarmo Ropposen mukaan liigan porukoista löytyy jopa 50 vuotta yhtä pitäneitä ystäväpiirejä.

– Olin juuri hiljattain yhden porukan 30-vuotisjuhlissa. Siellä kuuli hienoja tarinoita ja muistoja.

Yhdistyksestä löytyy kouluajoista asti yhtä pitäneitä kavereita, jotka tukevat toisiaan kaikissa elämän tilanteissa.

– Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Olen huomannut, että täällä ystävät tukevat toisiaan vaikeuksissa. Tarjolla on vertaistukea ja muutakin apua, sanoo Ropponen.

Eläkkeelle hyvillä mielin

Jarmo Ropponen tuli alle kaksikymppisenä mukaan Kortteliliigan toimintaan 1970-luvun alussa. Eri tehtävien jälkeen hänestä tuli liigan toiminnanjohtaja.

Viidenkymmenen kortteliliigavuoden jälkeen on aika jäädä eläkkeelle. Uusi toiminnanjohtaja Tipi Tuomola on jo perehtymässä tehtäviinsä. Ropposen läksiäisiä pidetään lokakuun puolivälissä Potkitaan Jake eläkkeelle-pelipäivää viettämällä.

Pitkäaikainen toiminnanjohtaja jättää seuraajilleen haasteen.

– Pari vuotta sitten olimme vielä paremmassa iskussa kuin nyt, mutta korona jätti jälkensä ja aika moni jäi kotisohvan pohjalle. Seuraajallani ja jaostotoimijoilla on haasteena houkutella heidät takaisin liikkumaan, naurahtaa Ropponen.

Suosittelemme