Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien hallitus palauttaa totuus- ja sovintokomission täyskokouksen käsiteltäväksi

Saamelaiskäräjät päätti elokuun alussa siirtää totuuskomission tauolle, mutta käräjien hallitus määräsi asian otettavaksi uudelleen käsittelyyn.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ei halua toistaiseksi spekuloida, millaiseen päätökseen saamelaiskäräjät tulevassa ylimääräisessä kokouksessa päätyy totuusprosessista. Kuva: Tuomas Hautaniemi / Yle

Totuus- ja sovintokomissio palautetaan jatkotoimineen saamelaiskäräjien täysistunnon käsiteltäväksi. Saamelaiskäräjien hallitus päätti asiasta kokouksessaan keskiviikkona 31.8.

Täysistunto päätyi elokuussa ratkaisuun, että totuus- ja sovintoprosessi pysäytetään toistaiseksi. Hallitus puolestaan totesi kokouksessaan, että kyseinen päätös ei ollut toteuttamiskelpoinen sellaisenaan. Täysistunnolla ei päätöksenteon aikaan ollut tarvittavia tietoja siitä, että mikäli prosessi pysäytetään, on komissio ja sen työntekijät vapautettava tehtävistään ja komission työ näin ollen loppuisi.

Saamelaiskäräjät käsittelee asian uudelleen ylimääräisessä täysistunnossaan 30.9. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ei halua tässä vaiheessa spekuloida, miten asia tulee etenemään.

– Käytännössä meidän tulee joko valita komissaarit tai komission työ lopetetaan, Juuso toteaa Ylen haastattelussa.

Saamelaiskäräjien hallitus on myös päättänyt, että se kuulee kirjallisesti saamelaisyhdistyksiä ja yksittäisiä saamelaisia asiasta.

– Toivoisimmekin, että saamelaisyhdistykset aktiivisesti osoittaisivat, mitä mieltä he komission jatkosta tai lopettamisesta ovat, puheenjohtaja Juuso sanoo.

Saamelaiskäräjien hallitus tukee kolttasaamelaisten kyläkokouksen pyyntöä siitä, että prosessi jatkuisi kolttasaamelaisten osalta. Hallitus toivoo, että totuus- ja sovintokomission työtä edistettäisiin kolttasaamelaisen osalta huolimatta saamelaiskäräjien täysistunnon päätöksestä.

Lue myös:

Saamelaiskäräjien päätös totuus- ja sovintokomission tauosta jakaa mielipiteitä käräjien sisällä – päätökselle useita syitä

Saamelaiskäräjien jäsen ei näe sovinnon mahdollisuutta nykyisessä poliittisessa tilanteessa – komissaaria surettaa sovintoprosessin tauko

Suosittelemme sinulle