Hyppää sisältöön

Keihäsluotsi Leo Pusan menestyksekäs ura päättyy – valmentajalegenda aikoo keskittyä kuntoiluun ja jatkaa yhteydenpitoa Lassi Etelätalon kanssa

Leo Pusa, 75, valmensi pitkällä urallaan muun muassa olympiavoittajia Tapio Korjusta ja Heli Rantasta sekä viimeisen kahdeksan vuoden ajan EM-pronssimitalisti Lassi Etelätaloa.

Muun muassa nämä heitot olivat Leo Pusan pitkän valmennusuran huippuhetkiä
Muun muassa nämä heitot olivat Leo Pusan pitkän valmennusuran huippuhetkiä
Emma Hyyppä

Lassi Etelätalon EM-pronssi Münchenistä huipensi Leo Pusan mittavan valmennusuran keihäänheiton parissa. Pusa, 75, valmensi suomalaisia keihäänheittäjiä arvokisamenestykseen peräti viiden vuosikymmenen ajan.

Pusan aiemmista valmennettavista Tapio Korjus, Tiina Lillak, Kimmo Kinnunen, Heli Rantanen ja Aki Parviainen ovat arvokisavoittajia.

Muun muassa Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 kilpaillut Pusa siirtyi valmentajaksi heti oman urheilu-uransa jälkeen 1970-luvulla.

Nyt menestyksekäs ura päättyy, kuten myös vuonna 2014 alkanut yhteistyö Lassi Etelätalon, 34, kanssa.

– Kyllä tämä on ollut mielenkiintoinen matka Lassin kanssa. On ollut hienoa, että olen saanut olla tällaisen persoonan matkalla mukana. Tässähän on toteutettu urheilijan unelmia ja minä olen saanut elää niitä mukana, Pusa kertoo.

Etelätalo kiskaisi elokuussa Münchenin olympiastadionilla ennätyksensä 86,44 ja saavutti uransa ensimmäisen arvokisamitalin. Etelätalon uran paras kausi päättyi ylivoimaiseen voittoon Suomi–Ruotsi-maaottelussa Helsingin olympiastadionilla. Pusan tiimiin kuuluva Teo Takala oli ensimmäisessä maaottelussaan neljäs.

Etelätalo tunnetaan heittäjänä, joka tuskin koskaan käy kesken kilpailun keskustelemassa valmentajan kanssa. Sitä ei tapahtunut myöskään Pusan ja Etelätalon viimeisessä yhteisessä kilpailussa urheilija-valmentajaparina.

Pusa seurasikin suojattiensa kilpailua Olympiastadionin etusuoran kunniakatsomossa ja tuuletti maltillisen iloisesti Etelätalon 82,30 metriä kantanutta voittoheittoa.

Etelätalo kertoi kilpailun jälkeen, että ura jatkuu, mutta uusista harjoituskuvioista päätetään vasta pienen loman jälkeen. Pusan mukaan yhteydenpito Etelätalon kanssa jatkuu kenttien ulkopuolellakin.

Leo Pusa Ylen haastattelussa Olympiastadionilla syyskuussa 2022.
Leo Pusa on seurannut läheltä, kun Suomesta on vuosikymmenten aikana ponnistanut useita keihäänheiton arvokisamenestyjiä.

Pusa on kokenut urallaan muun muassa henkilökohtaisten valmennettaviensa Tapio Korjuksen (1988) ja Heli Rantasen (1996) olympiavoitot, mutta arvostaa myös ruohonjuuritason onnistumisia.

– Menestys tietenkin aina nostaa tunnetasoa ylös. Silti se tekeminen matkan varrella, kuten erilaiset keihäskoulut, mitä olen ollut vetämässä ja synnyttämässä, ne ovat olleet merkittäviä. Olen nähnyt, että sieltä kasvaa uutta menestyjää. Ne ovat olleet hienoja hetkiä, Pusa kertoo.

Kuntoiluun jää lisää aikaa

Leo Pusan arki järkkyi keväällä 2021, kun hän sai kotonaan sydänkohtauksen. Vaimon nopea toiminta pelasti valmentajalegendan hengen.

Tapahtuneen jälkeen Pusa on satsannut hyvinvointiinsa entistä enemmän ja aikoo tehdä niin vastaisuudessakin.

– Olen aika paljon käyttänyt aikaani kuntoiluun, koska minulla on näitä sairauksia ollut. Pitää huolehtia omasta kunnostani. Nyt siihen jää varmasti lisää aikaa, Pusa hymyilee.

Lue myös:

Valmentajalegenda näki heti Lassi Etelätalon huippuvireen – nämä asiat osuivat nappiin pronssiheitossa

Sydänkohtauksesta toipunut keihäsguru esitti kovan arvion Lassi Etelätalosta – arvokisakonkari luottaa näkemykseen: "Ei pelkkää Leksan kuvitelmaa"

Suomalaisen urheilun kuuluisa ihme nähtiin tasan 25 vuotta sitten – Heli Rantanen kertoo, mikä jäi harmittamaan olympiavoiton jälkeen

Valmentajan sydänkohtaus yllätti Lassi Etelätalon, mutta ei muuta valmennuskuvioita: "Leksan pitää parantua ensin täyteen kuntoon"

Suosittelemme sinulle