Hyppää sisältöön

Isojoen kunnalle lähes kahden miljoonan euron perintö – tuotosta jaetaan avustuksia asukkaille ja yrityksille

Isojokelaiset sisarukset Lyyli ja Sakari Vihermö testamenttasivat kunnalle pankkitalletuksia, kiinteistöjä sekä metsä- ja viljelysmaata.

Isojoen kunnantalo
Isojoen kunta on rahastoinut saamansa perintövarat. Toimikunta laatii säännöt omaisuuden hoidolle ja käytölle. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle
Päivi Rautanen

Isojoen kunta on saanut mittavat perintövarat. Paikkakunnalla asuneet sisarukset Lyyli Vihermö ja Sakari Vihermö ovat testamentanneet kunnalle yhteensä noin 1,9 miljoonan euron varat.

Perintö koostuu pankkitalletuksista, kiinteistöistä, irtaimistosta, ajoneuvoista sekä metsä- ja viljelysmaasta. Metsävarallisuus on testamentin merkittävin osuus. Sitä on yli 120 hehtaaria.

Perintömaalla sijaitsee muun muassa kaksi tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu vuokratuotto on noin 25 000 euroa vuodessa.

Isojoen kunta voi lahjoittajien toiveiden mukaisesti käyttää varallisuuden tuottoja paikkakuntalaisten henkilöiden tai yritysten hyväksi. Tuottoa jaetaan hakemuksesta.

Varallisuuden perusta edelliseltä sukupolvelta

Kunnanhallitus on perustanut toimikunnan, joka laatii säännöt ja suunnitelman varojen hoidolle ja käytölle.

– Olen iloinen ja onnellinen siitä, että omaisuutensa kunnalle testamentanneet sisarukset ovat kokeneet, että kunta on oikea taho hallinnoimaan heidän omaisuuttaan, toteaa kunnanjohtaja Juha Herrala.

Kunnalle varallisuutensa testamentanneet sisarukset toivoivat, että avustuksia jaetaan 20 vuoden ajan vain perinnön tuotoista.

Tuottoarvio on kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Määräajan jälkeen myös pääomaa voidaan käyttää.

Vuosina 2017 ja 2021 edesmenneiden sisarusten testamentissa korostetaan, että varallisuus pohjautuu heidän vanhempiensa Martta Tyyne Vihermön ja Jussi Stefanus Vihermön elämäntyöhön. Kunta on rahastoinut varat heidän nimellään.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 7. syyskuuta kello 23 asti.

Seuraa täältä Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaan alueelta.

Suosittelemme sinulle