Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensi vuoden budjetissa on 30 miljoonan euron vaje – hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen: säästöt haettava toiminnoista

Arviota uuden hyvinvointialueen vuosikustannuksista kasvattavat paloasemien investointihankkeet sekä varautuminen palkkojen nousuun.

Sally Lehtinen työhuoneessaan
Sally Leskinen aloitti Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajana elokuussa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Elisa Paljakka

Etelä-Karjalan hyvinvointialue tarvitsisi hyvinvointialuejohtajan Sally Leskisen mukaan ensi vuodelle 30 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta se selviäisi kaikista kuluista.

Valtion budjetissa vuodelle 2023 määritelty summa Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle on siis alijäämäinen ja vaatii säästöjä.

Arvio alijäämästä on kasvanut, sillä keväällä arvio oli vielä 15 miljoonaa. Tarkentuneessa laskelmassa on otettu huomioon pelastusasemien pääomavuokrat sekä varautuminen hoitajien tuleviin palkankorotuksiin.

Yle kysyi valtion budjetissa esitettyjen rahojen riittävyyydestä kaikilta 21 hyvinvointialueella. Niiden yhteenlaskettu arvio budjetin alijäämästä oli yhteensä 1,5 miljardia.

Arvioihin laskettiin kuntien toimesta mukaan tulevat palkankorotukset, inflaation vaikutus ja muut syntyvät lisämenot.

Toimintaa järkevöitetään

Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen mukaan säästöjä lähdetään hakemaan toiminnoista.

– Sosiaalihuolto ja terveydenhuolto ovat jo pitkälti hallinnollisesti integroituneita Eksoten ajalta, joten nyt lähdetään ottamaan iso buusti toimintojen parantamisessa, Leskinen kertoo.

Etelä-Karjala on siinä mielessä kiitollisessa asemassa sote-uudistuksen edessä, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on ollut olemassa jo hieman yli kymmenen kymmenen vuotta. Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoito siirtyivät Eksoten järjestettäväksi vuonna 2010.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue aloittaa 1. tammikuuta 2023, jolloin Eksoten toiminta lakkaa.

6000 työntekijää

Hyvinvointialueen työntekijöiden määrä kasvaa 6000 työntekijään, kun pelastustoimi ja sopimuspalokunnat liitetään osaksi hyvinvointialueen hallintoa.

Leskisen strategia on etsiä hyötyjä asiakkaalle ja potilaalle sekä karsia niitä toimintoja, joita ei koeta hyödylliseksi. Tämä tehdään kaikilta toiminnan aloilta.

– Tärkeää on panostaa vaikuttavuuteen. Se tarkoittaa, että tehdään se, josta on terveydelle eniten hyötyä ja jätetään tekemättä se, josta asiakas ja tämän turvallisuus eivät hyödy.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle