Hyppää sisältöön

Tällaisen summan huippuvireinen Harri Heliövaara on takonut tänä vuonna – nelinpelin rahat jäävät kauas kaksinpelistä

Emil Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran hyvät otteet tenniksen tämän vuoden ATP-kiertueella ovat näkyneet myös miesten tilipusseissa. Heliövaara on lähes tuplannut uratienestinsä kuluvan kauden aikana.

Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaamassa nelinpeliä Davis Cup -ottelussa Belgiaa vastaan.
Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara nähdään jälleen Suomessa pelaamassa ensi viikolla, kun Uusi-Seelanti saapuu Espooseen Davis Cup -otteluun. Kuva: Suomen Tennisliitto
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harri Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin erinomainen vuosi tenniksen ATP-kiertueen nelinpelikisoissa sai jatkoa kauden viimeisessä grand slam -turnauksessa New Yorkissa. Suomalais-brittiläinen pari eteni US Openissa kahdeksan parhaan joukkoon.

Puolivälierässä kolumbialaisia Juan Sebastian Cabalia ja Robert Farahia vastaan kaksikolla oli mahdollisuus ottaa uran ensimmäinen välieräpaikka grand slam -tasolla, mutta ottelu päättyi Heliövaaran ja Glasspoolin tappioon 6–7, 2–6.

Kaksikon menestys on alkanut näkyä myös tilipusseissa. Hampurin Masters-turnauksen voittaminen kesällä toi suomalaiselle noin 55 000 euroa, ja Ranskan avointen puolivälieräpaikasta heltisi noin 40 000 euroa.

US Openin puolivälieräpaikasta maksetaan noin 49 000 euroa per pelaaja. Välieräpaikka olisi tuonut yli 86 000 euroa.

Vuoden koko palkintosumma nousi US Openin myötä jo lähelle 350 000 euroa. Se on paljon 33-vuotiaan Heliövaaran uralla, joka oli tauolla noin kolmen vuoden ajan vuosina 2014–2016. Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi taukonsa aikana opiskellut Heliövaara on kaikkiaan tienannut urallaan noin 636 000 euroa.

Entisen nelinpelin maailmanlistan ykkösen Henri Kontisen tuloihin Heliövaaralla on paljon matkaa. Urallaan tauolla oleva Kontinen loisti australialaisen John Peersin kanssa etenkin vuosina 2016 ja 2017.

John Peers och Henri Kontinen
John Peers ja Henri Kontinen juhlivat Australian avointen voittoa vuonna 2017. Kontinen, 32, on ilmoittanut olevansa määrittelemättömän mittaisella tauolla. Kuva: All Over Press

Vuonna 2017 kaksikko voitti muun muassa Australian avoimet, Shanghain Masters-turnauksen sekä kauden päättäneen Lontoon ATP-finaaliturnauksen. Kontinen palkittiin suorituksistaan yli 1,1 miljoonalla eurolla, ja summa on yksittäisen suomalaispelaajan suurin yhden vuoden aikana.

Kaikkiaan Kontisen palkintopotti on yli 3,5 miljoonaa euroa.

Nieminen suomalaislistan kärjessä

Nelinpelistä maksettavat korvaukset ovat murto-osan siitä, mitä kaksinpelaajille maksetaan. US Openissa niin miesten kuin naistenkin voittajat saavat 2,6 miljoonaa euroa, kun taas miesten nelinpelit voittajat jakavat noin 690 000 euron potin keskenään.

Maailmanlistan sijalla 49 olevalle Emil Ruusuvuorelle vuosi on tuonut palkintorahoina yli 800 000 euroa, ja summa on nostanut 23-vuotiaan pelaajan tienestit yhteensä jo lähelle kahta miljoonaa euroa.

Suomalaispelaajien ykkösnimi kaikkien aikojen listalla on yli 7,7 miljoonaa euroa tienannut Jarkko Nieminen, joka ylsi parhaimmillaan maailmanlistalla sijalle 13. Vuonna 2006 Nieminen voitti ensimmäisen ATP-turnauksensa ja eteni muun muassa Wimbledonissa kahdeksan parhaan joukkoon. Vuosi toi rahoja noin 820 000 euroa.

Kun sijalla 122 olevasta Niemisestä lähtee kelaamaan listaa ylös, päätyy hurjiin lukuihin. Kaikkien aikojen listan kärjessä on Serbian 21-kertainen grand slam -voittaja Novak Djokovic, joka on tienannut elokuun 2022 loppuun mennessä pelkästään palkintorahoja hieman alle 160 miljoonaa euroa.

Serena Williams oli tunteikkaana  ottelun jälkeen.
Serena Williams on 23-kertainen grand slam -voittaja, ja rahaa hän on tienannut naispelaajista ylivoimaisesti eniten. Kuva: Getty Images

Naisten kaikkien aikojen ykkönen on uransa päättävä yhdysvaltalainen Serena Williams yli 94 miljoonan euron tuloilla. Parhaan tilin suomalaisnaisista on tehnyt maailmanlistalla sijalle 50 yltänyt Emma Laine, joka ehti kartuttaa kassaansa yli puolen miljoonan euron verran.

Lue myös:

Uransa päättävä Serena Williams on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista – mutta myös paljon enemmän

Emil Ruusuvuorelle tappio US Openin avauskierroksella – "Todella surkea esitys"

Elämänsä tennistä pelaavan Harri Heliövaaran valmentaja uskoo, että suomalainen on vasta pääsemässä vauhtiin: "isot voitot vielä mahdollisia"

Suosittelemme sinulle