Hyppää sisältöön

Meri-Lapissa iloitaan Finnairin paluusta: Kemin reitille tälle vuodelle 13 lentoa viikossa

Kemi-Tornion lennot Helsinkiin alkavat 31. lokakuuta. Valtio tukee lentoja 30. heinäkuuta asti, minkä jälkeen niiden on tarkoitus jatkua markkinaehtoisena.

Meri-Lapissa ollaan erityisen tyytyväisiä alueen toivomiin maanantain aamupäivän sekä perjantain ja sunnuntain iltapäivän lentoihin. Kuva: Minna Aula / Yle

Finnair on voittanut viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutuksen. Valtio tukee lentoja 31.10.2022–30.7.2023.

Kemi–Kokkola–Helsinki -kolmiolentoja tulee kuluvalle vuodelle 13 lentoa viikossa. Ensi vuonna lentojen määrä nousee neljääntoista viikossa, kunnes 26. kesäkuuta niiden määrä putoaa seitsemään viikossa.

Meri-Lapissa ollaan tyytyväisiä päätökseen, vaikka lentoja on hieman vähemmän kuin virolaisen NyxAirin aikana.

– Olemme kovasti odottaneet nopeita, hyviä ja luotettavia lentoyhteyksiä. Kun Finnair palaa, niin on varmaa, että Kemi-Tornion lentoasemalta pääsee hyvien yhteyksien päähän kansainvälisille lentokentille ja pääkaupunkiseudulle, sanoo Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen.

Moisanen arvelee, että myös vapaa-ajan matkustukselle on kertynyt patoumaa.

– Vaikka reittiyhteydet on laskettu niin, että meidän elinkeinoelämämme pärjää hyvin ja meidän yrityksemme saavat tehtyä lisää kauppaa, niin toki tämä myös luo vapaa-ajan matkustajille uusia mahdollisuuksia päästä Keski-Eurooppaan ja vielä kauemmaksi, Moisanen toteaa.

Kemissä lentoyhteydet ovat erittäin tärkeät vientiteollisuuden suuren keskittymän vuoksi. Alueella on tiedossa myös kasvua, kun Kemiin rakennetaan parhaillaan 1,8 miljardia maksavaa Metsä Fibren uutta sellutehdasta, mikä on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi.

Meri-Lappi sai toivottuja lentoja

Reittien valinnassa on huomioitu alueiden esittämiä toiveita. Moisanen kertoo, että Kemi-Tornio ja Kokkola-Pietarsaari ovat tehneet yhteistyötä, jotta lentomäärä saatiin nostettua kuitenkin hieman isommaksi kuin neljän muun kentän yhteyksillä.

– Olemme pystyneet takaamaan muun muassa sen, että maanantaille on saatu aamupäivän yhteys, joka palvelee liike-elämän matkustajia. Tähän on pystytty sisällyttämään myös iltapäivän vuoro perjantaille. Sitten yksi kysytyimpiä vuoroja on ollut sunnuntain iltapäivä, joka on myös saatu sisältymään reitteihin, Moisanen kertoo.

Osa aamulennoista erittäin aikaisin

Tänä vuonna maanantaisin ja tiistaisin Kemistä lähtee varhainen aamuvuoro Kokkolan kautta Helsinkiin kello 4.45. Lisäksi maanantaisin Helsingistä pääsee suoraan Kemiin kello 7.50 lähtevällä koneella, joka palaa Helsinkiin Kokkolan kautta.

Jokaisena arkipäivänä Helsingistä lähtee kone Kokkolan kautta Kemiin kello 17.30. Tämä kone lähtee takaisin Helsinkiin kello 19.50.

Vain perjantaisin kello 11.05 Helsingistä lähtee kone Kokkolan kautta Kemiin. Kemistä se lähtee takaisin Helsinkiin kello 13.25.

Keskiviikkoisin ei ole aamulentoa, mutta illalla Helsingistä tulee Kemiin kaksi lentoa, joista jälkimmäinen jää yöksi Kemiin. Lisäksi Kemiin tulee yöpyvä kone sunnuntaina, maanantaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina.

Lauantaisin Kemiin tulee suora lento, joka palaa Helsinkiin Kokkolan kautta. Sunnuntaisin lennetään myös erittäin toivottu iltapäivälento.

Tavoitteena edelleen markkinaehtoisuus

Traficom sai tarjouksia neljältä lentoyhtiöltä. Tarjouksen jättivät Amapola Flyg AB, DAT A/S, NyxAir OÜ ja Finnair Oyj.

Joensuun reitti sai kolme tarjousta, Kajaanin ja Jyväskylän kaksi ja Kemi-Kokkolan reitti yhden. Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken.

– Olemme tehneet hankintapäätöksen ja aloitamme nyt sopimusneuvottelut Finnairin kanssa. Neuvottelut pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian ja lennot alkamaan suunnitellusti 31.10.2022, kertoo johtaja Pipsa Eklund Trafista.

Saatujen tarjousten hinta oli 13,7 miljoonaa euroa.

Valtion tuki on väliaikainen ratkaisu, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa rakentamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle kohti koronapandemiaa edeltävää tasoa.

Lue myös:

Maakuntakenttien kaupungit iloitsevat, että Finnair alkaa taas lentää reittejä – toimivia jatkoyhteyksiä on kaivattu

Finnair palaa kotimaan vähäliikenteisille lentoreiteille – yhtiö voitti valtion kilpailutuksen

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle