Hyppää sisältöön
energiakriisi

Energiakriisipaketin ehdot ovat yhtiöille "myrkkypillerin kaltaiset", sanoo Saarikko – oppositio vaatii paketin lisäksi laajempia uudistuksia

Eduskunta keskusteli kriisipaketista energiayhtiöille. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perusteli aiemmin päivällä Fortumin erillistä lainaa kiireellä.

Anne Orjala,Jyrki Hara,Jarno Virtanen

Mistä on kyse?

  • Eduskunnan syysistuntokausi alkoi tänään energiayhtiöille suunnatun 10 miljardin euron kriisipaketin käsittelyllä.
  • Oppositiossa lainapaketti nähtiin tarpeelliseksi, mutta korostettiin tarvetta arvioida paketin riskit veronmaksajille, vaikuttaa EU-tason päätöksentekoon ja pohtia sähkömarkkinoiden toimivuutta laajemminkin.
  • Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta.
  • Ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi päivällä tarkempia tietoja 2,35 miljardin euron erillisestä lainasta, jonka Fortum on sopinut valtion kanssa.
  • Tuppuraisen mukaan lainan ehdot ovat tiukat. Fortumin hallituksen ja johdon palkitsemista rajoitetaan. Lainaa ei voi käyttää tytäryhtiö Uniperin vakuusvaatimuksiin.
  • Yle seurasi kriisipaketin käsittelyä tässä päivittyvässä artikkelissa.
Jyrki Hara

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi energiakriisin äärellä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk., oikealla) saapui tänään tiistaina infotilaisuuteen. Vasemmalla kansanedustaja Ano Turtiainen, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola ja Vanhasen erityisavustaja Jari Flinck. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunta aloitti tiistaina istuntokautensa lähetekeskustelulla hallituksen esittämästä 10 miljardin euron laina- ja takauspaketista energiayhtiöiden tukemiseksi.

Oppositio antoi keskustelussa lainapaketille tukensa, mutta vaati hallitukselta vastauksia veromaksajille aiheutuvista riskeistä.

Voit lukea alta Ylen seurannan lähetekeskustelusta ja päivän keskeisistä muista lausunnoista energiakriisiin liittyen.

Lähetekeskustelua jatketaan vielä myöhemmin tiistaina. Torstaina vuorossa on kattavampi läpikäynti energiakriisistä, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta.

Jo ennen täysistunnon alkua omistaja-ohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi erillisestä, Fortumille myönnettävästä 2,35 miljardin lainasta.

Fortumille tehtiin valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kautta erillinen lainajärjestely, koska ratkaisulla oli hallituksen mukaan kiire. Noin 30:lle yhtiölle tarjottava 10 miljardin lainoitus vaatii käyttöön tullakseen eduskunnan hyväksynnän.

Hallitus korosti tiistaina, että yhtiöille tarjottavat lainat ovat ehdoiltaan äärimmäisen tiukkoja, mikä osaltaan rajaa veromaksajien riskiä.

Jyrki Hara

Hallitus: Saksa rahoittaa Uniperin vakuusvaatimukset

Hallituksesta vastattiin opposition kysymyksiin usean ministerin suulla. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vakuuttivat, että Fortumille nyt myönnetty laina ei päädy tytäryhtiö Uniperin rahoittamiseen.

– Saksa rahoittaa Uniperin vakuusvaatimukset. Solidiumin kautta toteutetussa lainajärjestelyssä Fortumille on kyse suomalaisten omistaman Fortumin tilanteen ottamisesta haltuun.

Saarikko painotti, että Fortum saa 2,35 miljardin lainansa vain omien vakuusvaatimustensa täyttämiseen pohjoismaisessa johdannaispörssissä.

Myös koko 10 miljardin lainapotti energiayhtiöille on tarkasti rajattu vain suomalaisiin yhtiöihin. Saarikko kuvasi lainojen tiukkoja ehtoja yhtiöille "myrkkypillerin kaltaisiksi" .

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti lähetekeskustelussa yhteiseurooppalaisten ratkaisujen tarvetta sähkömarkkioiden kriisiin. Euroopan komissiolta tarvitaan siksi toimenpide-esityksiä.

– Haasteet ovat yhteisiä ja siksi tarvitsemme yhteisiä ratkaisuja, pääministeri sanoi.

Jyrki Hara

Purra: Vakuusdirektiiviä muutettava, Ilmastoposeerauksesta luovuttava

Riikka Purran mukaan hallituksen olisi pitänyt edistää perussuomalaisen esittämiä rakenneuudistuksia EU:ssa jo kesällä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi tukensa sähköyhtöiden tukemiselle lainoilla, mutta vaati laajempia uudistuksia.

Hänen mukaansa sähköyhtiöiden käteisvakuuksia säätelevää direktiiviä on muutettava. EU-tasolla tarvitaan muitakin sääntöuudistuksia sähkön hinnanmuodostukseen: kaasu on irrotettava muusta sähkötuotannosta ja luotava hintakatto.

– Se vakauttaa nämä johdannaismarkkinat hyvin todennäköisesti ja laskee hintaa myös Suomessa.

Purran mukaan hallituksen olisi pitänyt edistää perussuomalaisen esittämiä rakenneuudistuksia EU:ssa jo kesällä.

Hallituksen ehdottama kymmenen miljardin laina- ja takuuohjelma on Purran mukaan akuutissa tilanteessa ymmärrettävä. Mutta pidemmällä aikavälillä on tehtävä rakenneuudistuksia.

– Samaan aikaan tuotantoa on lisättävä ja kyllä, samalla ilmastoposeerauksesta on luovuttava.

Venäjän hyökkäys ei ole ainoa syy energiaongelmiin, Purra sanoi.

– Pussi päässä harjoitettu ja todellisuudelle sokea ilmastopolitiikka. Kaasuputkimiesten - myös kotimaisten - aiheuttamat vakavat riippuvuudet ja virheet omistajaohjauksessa. Nämä kaikki tekijät täytyy käydä läpi.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah antoi salissa tukensa energiayhtiöiden laina- ja takausohjelmalle.

Essayah ihmetteli kuitenkin Fortumille erikseen Solidiumin kautta myönnettävää 2,35 miljardin euron lainaa.

– Millä me pidämme huolen siitä, että nämä rahat eivät itse asiassa valu Uniperin rahoittamiseen, jälleen kerran?

Jyrki Hara

Kokoomus: Tuemme lainapakettia, mutta riskit veronmaksajille käytävä läpi

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen antoi puheenvuorossaan tuen 10 miljardin lainapaketille energiayhtiöille. Hän totesi, että se on nykyisissä olosuhteissa välttämätön.

Hallituksen pitäisi käydä riskit veronmaksajille kuitenkin avoimesti läpi, hän sanoi.

Heinosen mukaan on vaikea ymmärtää hallituksen vakuuttelua siitä, että riskiä veronmaksajille ei olisi.

– Eikö tämä tehdä juuri siksi, että sähköyhtiöt eivät saa markkinoilta lainaa ja juuri sen takia, että niihin liittyy liian iso riski, Heinonen kysyi.

Hän kysyli myös pyrkikö hallitus EU-tason ratkaisuun sähköyhtiöiden vakuusmaksujen hillitsemiseksi jo ennen kuin kriisi kärjistyi.

Heinonen toisti kokoomuksesta kuullut vaatimukset, että sähköntuotantoa Suomessa kasvatetaan ripeästi ja luvitusta vauhditetaan kaikille tuotantomuodoille.

Jyrki Hara

Saarikko: Parhaassa tapauksessa uutta velkaa ei tarvita

Eduskunnan lähetekeskustelu 10 miljardin lainapaketista energiayhtiöille alkoi valtiovarainministeri Annika Saarikon (Kesk.) puheenvuorolla.

Saarikko sanoi, että lainapaketin 10 miljardin koko perustuu pahimpaan mahdolliseen tilannekuvaan, joka voisi toteutua.

Hänen mukaansa valtio ei joudu ottamaan 10 miljardia uutta velkaa tässäkään tilanteessa.

– Todellisuudessa uutta velkaa ei oteta kymmentä miljardia. Valtion lainanottoa hoitavan valtiokonttorin kassassa on muutama miljardi, jolloin tarve velanottoon on paljon pienempi.

Saarikon mukaan kaikki riippuu johdannaismarkkinoiden kehityksestä ja sähköyhtiöiden tilanteesta.

– Siitä, että turvauduttaisiinko tähän lainavaltuuteen. Parhaasta tapauksessa uutta velkaa ei tarvitse ottaa ollenkaan, Saarikko sanoi.

Jyrki Hara

Tuppurainen: Fortumia oli kiire tukea

Tytti Tuppurainen piti tiedotustilaisuuden Eduskuntatalossa tänään tiistaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo, että Fortumia tuettiin 2,35 miljardin euron lainalla Solidiumin kautta jo nyt, koska asialla oli kiire.

– Järjestely oli välttämätön, koska Fortumia koskeva järjestely oli ratkaistava välittömästi.

Tuppuraisen mukaan sähköyhtiöitä on tuettava poikkeuksellisella tavalla Euroopassa käynnissä olevan sodan vuoksi.

– Suomalaisia sähköyhtiöitä ei saa päästää polvilleen Putinin edessä. Fortumin ei pidä antaa joutua polvilleen Putinin edessä.

Järjestely on voimassa syyskuun loppuun asti, minkä jälkeen Fortumilla on mahdollisuus liittyä laajempaan, useille energiayhtiöille tarkoitettuun 10 miljardin lainaohjelmaan mukaan.

Tuppurainen kuvaa Fortumin nyt saaman lainan ehtoja markkinaehtoisiksi ja kireiksi. Ne ovat samankaltaiset, kuin useille yhtiöille tarkoitetun 10 miljardin lainapaketin ehtojen julkistamisen yhteydessä maanantaina kerrottiin.

Laina korko on kaikkiaan toistakymmentä prosenttia, eikä yhtiön johdolle makseta ylimääräisiä palkkiota tai palkankorotuksia vuosina 2022–2023.

– Nämä ehdot tässä Solidiumin kautta annettavassa järjestelyssä ovat niin tiukat, että tässä on varmasti Fortumille yllykettä hakea ratkaisua vielä markkinaehtoisesti myös muualta.

Fortum joutuu myös lainan nostaessaan suuntaamaan Solidiumille osakeannin, jossa valtion omistus yhtiöstä kasvaa yhdellä prosentilla.

Tuppurainen korosti, että lainaa ei voi käyttää Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin vakuusvaatimusten kattamiseksi.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Fortumin lainajärjestelyä eduskunnassa tiistaina.

Voit katsoa Tuppuraisen koko tiedotustilaisuuden tästä linkistä.

Myös Saarikko korosti kiirettä

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) perusteli erillistä Fortum-ratkaisua asian kiireellisyydellä, kun hinnat sähkö- ja johdannaispörssissä nousevat rajusti.

– Kuten Fortum on jo aiemmin julkisesti kertonut, heidän mittakaavansa on miljardiluokassa, Saarikko totesi eduskunnassa ennen täysistunnon alkua.

Jyrki Hara

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa rytinällä

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyy tiistaina täydellä vauhdilla ja isojen ratkaisujen äärellä.

Eduskunta aloittaa ensi töikseen lähetekeskustelun energiayhtiöiden 10 miljardin euron laina- ja takauspaketista, josta hallitus päätti sunnuntaina.

Kansanedustajien viikko jatkuu energia-asioiden parissa, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa torstaina pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta.

Opposito on asettanut omia ehtojaan paketin hyväksymiselle.

Aamupäivällä tiedotettiin, että energiajätti Fortum on saamassa välittömästi valtio-omisteisia pörssiyhtiöitä hallinnoivalta Solidiumilta erillisen 2,35 miljardin euron lainalupauksen.

Sähköyhtiöt tarvitsevat tukea, koska energia voimakas hinnannousu on nostanut yhtiöiltä johdannaismarkkinoilla vaadittavat vakuussummat pilviin.

Sähkökriisiin etsitään kiivaasti ratkaisuja myös EU-tasolla.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen pitää Fortumin saamasta lainasta tiedotustilaisuuden eduskunnassa.

Yle näyttää tilaisuuden kello 12.25 alkaen.

Alta voit katsoa Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Matti Liskin kommentit Fortumista maanantai-illan A-Studiossa.

Lue lisää:

Loppukiri kohti vaaleja alkaa – pidä näitä silmällä, kun eduskunta jälleen kokoontuu

Suosittelemme sinulle