Hyppää sisältöön

Tampereen Kalkussa on käynnissä puolustusvoimien harjoitus – asutuksen keskellä harjoittelu kiinnostaa paikallisia

Tampereen Kalkussa liikkuu keskiviikkoon asti sotilasasuisia ihmisiä, ja välillä alueelta kuuluu paukkupatruunoiden ääni. Pirkanmaan aluetoimiston harjoitus on osa Panssariprikaatin Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoitusta.

Everstiluutnantti Tommi Marttinen näkee reserviläisten suuren ikäjakauman vahvuutena. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaaja Antti Eintola / Yle
Päivi Solja,
Katri Tapola
Avaa Yle-sovelluksessa

Maavoimien johtavassa paikallispuolustusharjoituksessa joukkoja on Kalkun lisäksi myös Hervannan alueella sekä Hämeenlinnan panssariprikaatin lähiharjoitusalueella ja Hätilän ampumakenttäalueella.

Pirkanmaan aluetoimiston johtamissa harjoituksissa on mukana 600 reserviläistä.

– Aloitimme viime viikon torstaina ja jatkamme tämän viikon perjantaihin saakka, kertoo Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Marttinen.

Everstiluutnantti Tommi Marttinen Millogin pihassa Tampereen Kalkussa.
Everstiluutnantti Tommi Marttisen mukaan maanpuolustuskursseille on riittänyt halukkaita tulijoita. Kuva: Antti Eintola / Yle

Marttisen mukaan keskellä asutusta tapahtuvat harjoitukset ovat herättäneet Kalkussa jonkin verran uteliaisuutta.

– Asiasta on tiedotettu ennakkoon. Kun yhteiskunta tietää, että täällä harjoitellaan, on suhtautuminen meihin positiivista. Harjoitusta päästään suorittamaan turvallisesti.

Toiminta vetää mukaansa

Ilkka Köntti ja Matti Ikola ovat Pirkanmaan maakuntakomppanian reserviläisiä. Kalkun harjoitus on ollut molemmille mieluista aikaa.

– Ei nyt ihan syysloma, mutta irtiotto arjesta, Ilkka Köntti kuvailee.

Matti Ikola toimii myös kouluttajana. Hänellä on takana reserviläisyyttä jo 10 vuotta, Ilkka Köntillä noin kuusi. Mikä sai toimintaan mukaan?

– Olen tykännyt maanpuolustuksen töistä armeijasta lähtien. Halusin ottaa tälle vielä enemmän aikaa, ja maakuntakomppanian kautta on ollut mahdollista harjoitella pari kertaa vuodessa, Köntti sanoo.

Tuttuun porukkaan luotetaan

Muuttunut maailmantilanne ei ole juuri vaikuttanut reserviläisten ajatuksiin. Olo on tutun joukon kanssa luottavainen.

– Kyse on aina ollut aktiivisista ja sitoutuneista reserviläisistä, eikä se ole siitä suuremmin muuttunut. Ollaan pärjätty aiemminkin tällä porukalla, Ikola sanoo.

Reservin yliluutnantti Ilkka Köntti kulunvalvontapisteellä Kalkussa paikallispuolustusharjoituksen yhteydessä.
Kalkussa kulunvalvonnan pisteellä sisääntulijoita oli vastassa muun muassa Ilkka Köntti. Kuva: Antti Eintola / Yle

Miesten tiistaiaamu sujui Kalkussa kulunvalvonnan pisteellä, jossa tarkistetaan kaikki sisään tulevat. Tehtävä jatkuu huomiseen aamupäivään asti.

– Sen jälkeen kerätään tehtävä kasaan ja lähdetään ajoneuvoilla Hämeenlinnan suuntaan. Siellä on kaikille varmaan mielekästä tekemistä eli taisteluammuntoja, Köntti sanoo.

Suosittelemme