Hyppää sisältöön

Susijengin fanit saapuvat lentopallonaisten tueksi – kaksi erää Tshekissä riittää Suomelle EM-kisapaikkaan

Suomen lentopallonaisten EM-karsintaurakka huipentuu keskiviikon Tshekki-vierasotteluun ja lauantain Montenegro-kotipeliin. Kolmas peräkkäinen kisapaikka on Suomen hyppysissä.

Kaisa Alanko ja Piia Korhonen Islanti-Suomi-ottelussa.
Suomen joukkueen pitkäaikaiset avainpelaajat Piia Korhonen ja Kaisa Alanko olivat terveysmurheiden jälkeen pelikunnossa, kun Suomi kaatoi viikonloppuna Islannin vieraskentällä. Kuva: CEV
Manu Myllyaho
Avaa Yle-sovelluksessa

TABOR. Sportovní hala Mírissä Taborissa pelataan Suomen valmistavissa harjoituksissa tuttu kuvio. Naisten lentopallomaajoukkueen kapteeni, passari Kaisa Alanko sinkauttaa pallon ilmaan ja hakkuri Piia Korhonen iskee pelivälineen voimalla kenttään. Näky on viime vuosilta tuttu, mutta kesän aikana kaksikon yhteispeliä ei ole juuri nähty.

Alanko ja Korhonen ovat olleet kaksi kertaa peräkkäin EM-kisoihin yltäneen Suomen hyökkäyspelin tehoakseli monta vuotta.

Nyt sinivalkoiset ovat lähellä kolmatta EM-kisapaikkaa, mutta tehoduo on kärsinyt loukkaantumisista. Korhosen parannellessa takareisivammaansa Suomen hyökkäystä on kantanut reppuselässään karsinnoissa hienosti onnistunut Suvi Kokkonen.

Kaisa Alanko joutui sivuun karsintojen toisen pelin jälkeen loukattuaan polvensa. Vaasalaispassari palasi kuitenkin suomalaiskannattajien iloksi polvituen voimin takaisin kentälle reilun viikon huilin jälkeen.

– Oli siinä alussa vähän pelituntuman kanssa hakemista, mutta polvi kestää nyt normaalisti pelit ja treenit, Alanko hymyilee.

Korhosen pelitauko on ollut huomattavasti pidempi. Hän pelasi maajoukkuekesän ensimmäiset vaihtonsa viime lauantaina Islannissa, kun Suomi haki Kopavogurista 3–0-vierasvoiton.

– Takareisi oli Islantia vastaan tosi hyväntuntuinen. Pelitempo on Tshekkiä vastaan varmaan erilainen, samoin liikkuminen kentällä voi olla erilaista. Pelin jälkeen tietää, miltä sitten tuntuu, Korhonen sanailee.

Korhonen ja Alanko ovat pelikunnossa, kun Suomi haastaa keskiviikkona EM-karsintojen B-lohkon voiton ja kisapaikan jo varmistaneen Tshekin.

Kultaisen liigan finaaliin alkukesästä selvinnyt Tshekki on pelannut vakuuttavat karsinnat. Se on hävinnyt neljässä ottelussaan vain yhden erän, kun Suomen kanssa lohkon toisesta EM-kisalipusta taisteleva Montenegro väänsi siltä erävoiton jatkopalloilla Pljevljassa.

Suomen maajoukkue naiset lentopallo
Suomi on voittanut EM-karsinnoissa kolme peliä neljästä. Kuva: CEV

Tshekillä ei ole kotiottelussaan kummoisempaa panosta, mutta Suomenkaan osalta ei tarvitse puhua pakkovoitosta. Kolme peliä neljästä voittaneen Suomen tilanne karsintojen loppuhuipennuksen alla on hyvä, sillä kolmas peräkkäinen EM-kisapaikka varmistuisi jo keskiviikkona kahdella erävoitolla.

Vaikka tshekkejä vastaan jäätäisiin pisteittä, kaksi erävoittoa riittäisi vielä karsinnat päättävässä Montenegro-kotipelissäkin kisalippuun. Tuo ottelu pelataan lauantaina 10. syyskuuta Joensuussa.

Voitot eivät ole välttämättömiä, mutta voitosta pelataan luonnollisesti molemmissa peleissä.

– Eivät pelaajat tyhmiä ole, eikä staffikaan ole kauhean tyhmä. Kyllä me tiedämme, mikä tilanne on, päävalmentaja Tapio Kangasniemi hymähtää.

– Mutta sitä on ihan turha miettiä. Pelataan erä ja pallo kerrallaan, ja katsotaan, mitä sieltä tulee. Lähtökohdat ovat hyvät ja jännittävät.

Ainakin 50 suomalaisen palloilun ystävää paikalla

Maajoukkue pääsee ilman jättipaineita haastamaan Tshekkiä Taborissa, mutta Suomen pelaajilla on kitkeriä muistoja parin viikon takaisesta kotipelistä lohkon kärkijoukkuetta vastaan.

Suomella oli avauserässä Seinäjoella useampi eräpallo avauserässä tilanteessa 24–19, mutta Tshekki nousi seitsemän perkkäisen pisteen siivittämänä 26–24-erävoittoon ja vei koko ottelun 3–0 Suomen ajoittaisista hyvistä hetkistä huolimatta.

Myös Montenegroa ja Islantia vastaan on Suomella on ollut hienoisia vaikeuksia hallussa olleiden erien loppuhetkillä.

– Lentopallopeli menee niin, että ajatellaan jokaisen pallon olevan samanlainen. Kaksi tasaväkistä porukkaa pelaa, niin se on kuin kruunaa ja klaavaa heittää. Siinä voi tulla kuusi toiselle ja kuusi toiselle. Pidetään vaan huoli, että voitamme yhden enemmän niistä, Kangasniemi kuittaa utelut erien loppuhetkien vaikeuksista.

Kaisa Alanko sanoo, että erävoiton sulaminen käsistä Seinäjoella painaa enää hyvällä tavalla mielessä.

– Kyllä se vähän niin kummittelee, että nyt pitää ottaa revanssi ehdottomasti. Näytimme siellä, että meillä on mahdollisuus voittaa Tshekiltä erä, kaksi, jopa peli, kapteeni lupaa.

Avainroolissa lohkon kärkiottelussa ovat keskiviikkona syöttö sekä torjunta- ja puolustuspelaaminen. Seinäjoella Suomi sai niillä horjutettua kovaa vastustajaa, mutta Tshekin rutiini oli vielä pari viikkoa sitten liikaa.

Susijengin fanijoukossa nähtiin myös joulupukki.
Noin 5 000 suomalaista koripallokannattajaa ovat ihastuttaneet viime päivinä Prahassa. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kuluvien EM-karsintojen vieraspeleissä ei ole juuri suomalaiskannattajia nähty, mutta keskiviikkona Taboriin on ennakkotietojen mukaan tulossa vähintään bussilastillinen suomalaisia.

Reilun tunnin ajomatkan päässä Prahassa ovat käynnissä miesten koripallon EM-kisat. Susijengi huilaa keskiviikkona, joten osa kannattajista on järjestänyt välipäivän ratoksi retken lentopallonaisten tueksi Koripallo- ja Lentopalloliittojen avustuksella.

Koripalloliitto on järjestänyt bussin, ja liitot ovat yhdessä hankkineet pääsyliput.

– Erittäin mahtava juttu. Etenkin kun lajiliitot vielä yhteistyössä tekevät tällaista, se on hienoa, Piia Korhonen kehuu ja kiittelee suomalaista palloilukulttuuria.

Taborissa pelataan pienessä, noin tuhannen katsojan Sportovní hala Mírissä. Jo bussilastillinen Prahassa kovaa meteliä pitäneitä suomalaisia saanee luotua hyvän tunnelman vierasjoukkueelle myös Etelä-Böömissä.

Ottelua Tshekki–Suomi voi seurata Yle TV2:ssa keskiviikkona 7.9. kello 18.50 alkaen. EM-karsintojen päätösottelu Suomi–Montenegro pelataan lauantaina 10.9. Lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa kello 17.15.

Lue lisää:

Lentopallonaiset päihittivät Islannin EM-karsinnoissa – Suvi Kokkonen loisti, passari Emmi Jalonen onnistui

Ennakkosuosikki Tshekki kukisti Suomen lentopallonaiset – viimeisen erän huima loppukiri antoi toivoa

Lentopallonaiset avasivat EM-karsinnat tärkeällä vierasvoitolla Montenegrosta

Suomen lentopallonaiset hakevat kolmatta peräkkäistä EM-kisalippua, päävalmentaja jättää jäähyväiset – "Kisapaikka Tasen vikan kesän kunniaksi"

Suosittelemme sinulle