Hyppää sisältöön

Näin Venäjä teki energia-aseen, josta koko Eurooppa nyt kärsii – pakotteet eivät estäneet Kremlin sotakassaa karttumasta

Tutkija Veli-Pekka Tynkkynen sanoo Moskovan strategian onnistuneen, koska länsi ei lopettanut öljykauppaa heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Nord Streamin putkien kaasu lämmitti Saksan ja Venäjän suhteita vuoden 2022 helmikuuhun asti.
Sari Taussi,
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvikauteen varautuvan Euroopan horisonttiin on kohonnut uusi uhka. Ensin Venäjän supisti kaasutoimituksiaan, nyt se ajaa niitä jo kokonaan alas.

Merkittävä osa Euroopan energiasta on tuotettu maakaasulla. Kun kaasun hinta on Venäjän hyökkäyksen seurauksena noussut, on myös sähkö kaikkialla Euroopassa aiempaa kalliimpaa.

Samalla energiakriisi on nostanut esiin riippuvuussuhteen, jonka piti hyödyttää niin länttä kuin Venäjää.

Venäjän energiapolitiikkaa tunteva Veli-Pekka Tynkkynen sanoo, että Euroopan haluttomuus ryhtyä kovempiin pakotteisiin on antanut etulyöntiaseman hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle.

Apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin professori ja energiapolitiikan tutkija Veli-Pekka Tynkkynen Kuva: Mårten Lampén / Yle

Selvitämme tässä jutussa, miten Venäjä rakensi energia-aseen, jonka kärkenä on maakaasu.

Nord Stream oli myös saksalainen unelma

Kymmenen vuotta sitten valmistuneen Nord Stream 1 -kaasuputken taustalla oli Neuvostoliiton ja Saksan kaasukauppa, jonka takia rakennettiin Valko-Venäjän ja Ukrainan läpi kulkevat putket Venäjältä keskiseen Eurooppaan.

Saksa halusi kuitenkin suoran kaasuyhteyden Venäjältä, koska ajatteli että kauppaa käytäisiin näin ilman välikäsiä ja halvemmalla. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan halusi kiertää Ukrainan, jonka mainetta yhteistyökumppanina Venäjä mustamaalasi.

– Varmasti Ukrainassakin on ollut omaa energiakorruptiota, mutta sen lisäksi Venäjä pelasi niin, että Ukraina näyttäytyi epäilyttävänä toimijana, sanoo Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Näillä taustoilla pantiin alulle Nord Stream 1 -putkihanke. Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin kulkeva 1200 kilometriä pitkä putki avattiin vuonna 2011.

Kartalla Venäjältä tulevia kaasuputkia Eurooppaan.
Kuva: Global Energy Monitor, Harri Vähäkangas / Yle

Myös suunnilleen samaa reittiä kulkeva Nord Stream 2 on käytännössä valmis, mutta Saksa keskeytti paljon arvostellun putken käyttöönoton lopulta juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Kummankin putken enemmistöosakas on Venäjän valtion öljy- ja kaasuyhtiö Gazprom.

Venäläinen kaasuputken laskuun käytettävä alus ankkuroituna Binzin edustalla Pohjois-Saksassa toukokuussa 2020.
Nord Stream 2 -kaasuputken laskua varten saapunut venäläisalus "Akademik Tsherski" Ruegenin saaren luona Saksan rannikolla toukokuussa 2020. Kuva: Jens Koehler / EPA

Uskottiin, että keskinäisriippuvuus hyödyttää kaikkia

Taloudellisen hyödyn ohella Saksa tavoitteli Nord Stream -projektilla sitä, että yhteinen etu olisi omiaan rauhoittamaan Venäjää.

Tynkkynen sanoo, että saksalaiset arvelivat voivansa hallita Venäjään liittyviä riskejä yhteisen energiahankkeen avulla.

Hän muistuttaa, että Saksan ajatus keskinäisriippuvuudesta oli vahva vielä muutama päivä ennen Venäjän 24. helmikuuta aloittamaa suurhyökkäystä Ukrainaan.

Itämeren kaasuputkia pinnoitustehtaan pihalla Mussalon satamassa Kotkassa
Itämereen laskettuja Nord Stream -kaasulinjojen putkia on pinnoitettu tehtaalla Mussalon satamassa Kotkassa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Venäjän päämääriä edesauttoi tutkijan mukaan Saksan ulkopoliittinen linja “Ostpolitik”, samoin kuin Suomen, Italian ja Ranskan idänpolitiikka.

– Venäjä halusi kaasukaupalla paitsi tehdä rahaa, myös koukuttaa Eurooppaa niin, että maat eivät lähde havittelemaan energiaa muualta, Tynkkynen sanoo.

Tästä syystä Venäjä on tarjonnut energiaa - kaasun ohella myös öljyä ja uraania - hieman halvemmalla kuin muut.

Nyt tilanne on tutkijan mukaan se, että Venäjä pelaa erityisesti Saksaa vastaan, kun se laittaa Nord Stream ykkösen kiinni.

– Ajatus on, että Saksan tuki Ukrainalle heikkenisi, sekä moraalinen tuki että etenkin sotilaallinen tuki, hän sanoo.

Venäjän energiatulot ovat kasvaneet

Venäjän hyökkäyssota sai lännen asettamaan taloudellisia pakotteita. Niistä huolimatta Moskova on onnistunut kasvattamaan energian myynnistä saamiaan tuloja merkittävästi.

Tämä johtuu tutkija Veli-Pekka Tynkkysen mukaan myös siitä, että pakotteita ei asetettu tarpeeksi nopeasti.

Keskeinen Venäjän strategian onnistumisen syy on se, että kaikkea energiakauppaa ei lopetettu heti helmikuussa, sanoo Veli-Pekka Tynkkynen. Öljyn oston on määrä loppua vasta tämän vuoden lopussa.

– Toki hanojen sulkeminen kokonaan olisi ollut taloudellisesti hankalaa ja suuri shokki esimerkiksi Saksan kemianteollisuudelle, mutta monien asiantuntijoiden mukaan siitä olisi kuitenkin voitu selvitä, sanoo Tynkkynen.

BASFin kemiantehdas Ludwigshafenissa Saksassa.
BASF-kemiantehdas Ludwigshafenissa elokuussa 2022. Teollisuuslaitos on yksi Saksan suurimpia maakaasun käyttäjiä. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Lisäksi Venäjä on pystynyt helmikuun jälkeen suuntaamaan etenkin öljyvirtojaan muualle. Se on kyennyt viemään esimerkiksi kreikkalaisilla tankkerilaivoilla öljyä Kiinaan ja Intiaan.

Sodankin keskellä Venäjän kaasu virtaa

Venäjän laajasta hyökkäyksestä huolimatta venäläinen kaasu virtaa yhä Ukrainan kautta. Osoitteena on Unkari.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán lisää kaasun ostoa, vaikka muut EU-maat yrittävät päästä eroon Venäjän fossiilienergiasta.

– Tämä on jännittävä tilanne. Venäläistä kaasua johdetaan sodasta huolimatta Ukrainan läpi, sanoo Tynkkynen.

Työntekijä ukrainalaisella kaasuasemalla Stryissä helmikuussa 2017.
Työntekijä ukrainalaisella kaasuasemalla lähellä Stryin kaupunkia läntisessä Ukrainassa helmikuussa 2017. Kuva: Pavlo Palamarchuk / EPA

Hän arvioi, että myös Ukraina hyötyy taloudellisesti siirtomaksuista, ja että tässä tilanteessa jokainen euro ja dollari on sille kullanarvoinen.

Venäjän kaasun toinen innokas ostaja on Turkki.

Tynkkysen mukaan myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on lähtenyt Putinin "fossiilipopulismiin" mukaan, ja haluaa lisätä kaasun tuontia Venäjältä.

Turkin ostamaa kaasua ei kuitenkaan toimiteta Ukrainan kautta, vaan Mustanmeren pohjaan laskettua putkea pitkin.

Kaasun vienti jo keskeytyksissä moneen maahan

Vienti on nyt keskeytynyt Saksan lisäksi välillisesti esimerkiksi Ranskaan. Jo toukokuussa vienti keskeytyi Suomen lisäksi Puolaan ja Bulgariaan, kun maat eivät suostuneet Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa. Venäjä sulki hanat.

Lumisia putkia Novyi Urengoin öljy- ja kaasukentällä Venäjällä.
Novyi Urengoin kaasukenttä Luoteis-Siperiassa Venäjällä. Kuva: EPA

Euroopassa on monimutkainen kaasuverkosto, jossa kaasua kuljetetaan eri suuntiin. Esimerkiksi Saksasta kaasua on viety muun muassa Ranskaan, Itävaltaan ja Balkanin maille.

Pakotteilla pyritään vaikuttamaan koko Venäjän energiateollisuuteen

Venäjään on kohdistettu monenlaisia pakotteita. Kauppasaarron - sen että Venäjältä ei osteta - lisäksi ovat finanssisanktiot ja teknologiset sanktiot.

Finanssisanktioilla tähdätään siihen, että venäläiset yritykset eivät saa rahaa kansainvälisiltä markkinoilta.

Teknologiset pakotteet tähtäävät siihen, että esimerkiksi Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista ei myydä teknologiaa Venäjän öljy- ja kaasuteollisuudelle.

Nämä pakotteet eivät vaikuta heti, mutta vaikkapa viiden vuoden kuluttua Venäjä saattaa olla pulassa. Jo nyt Venäjä on syyttänyt pakotteiden aiheuttaneen Nord Stream -putken huollon vaikeutumisen.

Niin sanotuilla välillisillä pakotteilla pyritään estämään myös se, että Venäjä saisi hankittua tarvitsemaansa teknologiaa esimerkiksi Kiinasta.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella tässä perjantaihin 9.9.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

Putin uhittelee: Venäjä lopettaa energiatoimitukset maihin, jotka ottavat käyttöön hintakattoja maan energialle

Venäläisasiantuntija paljastaa: näillä kolmella tavalla Venäjä kiristää nyt Euroopan energiamarkkinoita

EU valmistelee yhteisiä ratkaisuja energiakriisiin – katso, miten eri Euroopan maat jo auttavat kansalaisiaan

Suosittelemme