Hyppää sisältöön

Utajärven pikkukuntaan suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa: 350 000 paneelin tuotanto vastaisi jopa 40 000 ihmisen vuotuista kulutusta

Utajärvelle tavoitellaan satojen miljoonien eurojen energiainvestointeja. Samalla kuntaan houkutellaan datakeskusta, joka olisi uuden yritysalueen suurin sähköasiakas, mutta myös tärkeä lämmöntuottaja.

Jos Utajärven suunnitelmat toteutuvat, uudelle energia-alueella asennetaan jopa 350 000 aurinkopaneelia. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalla sijaitseva Utajärven pikkukunta ajattelee isosti. Noin 2 600 asukkaan kunta tavoittelee jopa satojen miljoonien yritys- ja energiainvestointeja, joita omalta osaltaan valmistelee oululainen energiarakentaja Skarta.

Yli 300 ihmistä Suomessa ja Ruotsissa työllistäjä SkartaNyab-konserni suunnittelee Utajärvelle Suomen suurinta aurinkovoimalaa, jonka vuosituotanto voisi laajimmillaan olla 200 000 megawattituntia. Se vastaisi noin 40 000 ihmisen vuotuista kulutusta, mutta Utajärvellä sähkö suunnataan ison teollisuus- ja yritysalueen käyttöön.

Nyt ensimmäisessä vaiheessa rahoitusta haetaan hankkeen avauspuolikkaalle, kertoo Skarta Energy Oy.n toimitusjohtaja Kari Tuominen.

– Kartoitamme kumppaneita etenkin rahoitukseen liittyen, ja kiinnostuneita on useampia. Tavoitteena on toimia Utajärvellä mahdollisimman pian.

Käytännössä aikataulu tarkoittaa ensi vuotta, jolloin rakentaminen voisi alkaa Utajärven ensimmäisessä kohteessa eli entisellä yli sadan hehtaarin turvesuolla.

Tuomisen mukaan energiamarkkinoiden murros on lisännyt kiinnostusta Utajärven hankkeeseen, jossa aurinkoenergian lisäksi suunnitelmissa on myös tuulivoiman ja tulevan teollisuusalueen hukkalämmön hyötykäyttö. Suunnitelmissa on myös ajan hengen mukaisesti vetytuotanto, kertoo Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen.

– Aurinkovoima on avainasemassa, mutta tavoitteena on myös paikallinen vedyntuotanto, johon valmistelemme hankehakua Oulun yliopiston kanssa.

Ison aurinkoenergiahankkeen lisäksi Utajärvellä on vireillä useita tuulivoimahankkeita.

Datakeskuksesta odotetaan tärkeää veturiyritystä

Utajärvelle suunnitellaan noin 300 hehtaarin laajuista teollisuusaluetta, jolla olisi oma sisäinen energiaverkko ja -tuotanto. Tavoitteena on tuottaa alueen yrityksille käytännössä siirtomaksutonta, päästötöntä ja edullista sähköä.

Kunnanjohtaja Anne Sormusen mukaan tämä kiinnostaa muun muassa datakeskusyritystä, josta ei vielä voida kertoa tarkempia tietoja. Se olisi kuitenkin Hietaselän hankkeelle tärkeä ankkuriyritys, niin energian käyttäjänä kuin lämmöntuottajanakin.

– Datakeskuksesta saatavaa hukkalämpöä voisi hyödyntää alueella laajemminkin, mikä entisestään lisää hankkeen energiaomavaraisuutta ja monipuolisuutta, Sormunen arvioi.

Aurinkovoiman rakentaminen on saanut Utajärvellä toimenpideluvan ensimmäisen kohteen osalta. Kaikkiaan luvituksessa on noin 350 000 aurinkopaneelin alueet ja asennustyöt, joista jo luvitetun alueen osuus kokonaissuunnitelmista on noin puolet, kertoo Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen.

Kunnan toiveissa on Skartan tavoin päästä rakentamaan monin tavoin poikkeuksellista energia- ja yritysaluetta ensi vuonna.

Korjaus 7.9. kello 10.22. Otsikkoon ja tekstiin tarkennettu, että tuotanto vastaisi 40 000 ihmisen vuotuista kulutusta. Sähköä ei siis suunnattaisi kuluttajakäyttöön, kuten alkuperäisestä tekstistä oli ymmärrettävissä.

Lue lisää:

Utajärvi kaavailee omaa sähköverkkoa teollisuusalueelleen – tavoitteena lähes siirtomaksuton sähkö

Imatralle on suunnitteilla jättimäinen aurinkovoimala – pelloille voi tulla yli 100 000 paneelia

Suosittelemme sinulle