Hyppää sisältöön

Lehtitiedot: Helsingin telakkaa haetaan konkurssiin – telakan johtaja Ylelle: "Erimielisyyttä alihankkijan kanssa, kyse ei suuresta summasta"

Merima Oy on jättänyt Helsinki Shipyardia koskevan konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

Helsingin telakka sijaitsee Hietalahdessa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsingin telakkaa, eli Helsinki Shipyard Oy:ta on haettu konkurssiin. Asiasta kertovat muun muassa Tekniikka ja Talous (siirryt toiseen palveluun), sekä Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Tekniikka ja Talous -lehden mukaan helsinkiläisyhtiö Merima Oy jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen tänään tiistaina 6. syyskuuta.

Merima on yhtiö, joka valmistaa laivojen sisustuksia.

Helsingin telakan, eli Helsinki Shipyardin omistaa nykyisellään kyproslainen Algador Holdings -yhtiö, jonka pääomistajana on Kremlin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko. Hänellä on Belgian passi.

Kasyanenko sanoo kuitenkin, ettei hänellä ole yhteyksiä Kremliin tai Venäjän politiikkaan, vaan hän on tavallinen liikemies.

Helsingin telakka on kärsinyt Venäjään kohdistetuista pakotteista. Se haki ulkoministeriöltä vientilupaa venäläiselle kaivosyhtiölle rakennettavalle jäänmurtajalle, jonka rakentamisen olisi määrä alkaa Hietalahden telakalla ensi vuoden aikana.

Rakennusprojekti käynnistettiin jo viime vuonna, mutta se pysäytettiin Venäjään kohdistuvien pakotesäännösten vuoksi. Kyseessä olisi valtava hanke, joka toisi telakalle ja alihankkijoille yhteensä 2 100 henkilötyövuotta.

Ulkoministeriöstä kerrottiin Ylelle elokuun puolivälissä, että tällä hetkellä jäänmurtajien vienti Venäjälle on EU-pakotteiden vuoksi pääsääntöisesti kiellettyä. Vientiluvan käsittely on ministeriössä vielä kesken.

Toimitusjohtaja: "Kyse ei ole merkittävästä summasta"

Helsingin telakan uusi toimitusjohtaja Kim Salmi uskoo, että konkurssiuhkaan johtanut kiista alihankkijan kanssa on neuvoteltavissa kuntoon. Syyskuun alussa tehtävässä aloittanut Salmi sanoo, ettei kyse ole suuresta summasta.

– Kyse ei ole merkittävästä summasta. Uskon, että tämä on neuvoteltavissa kuntoon, Salmi sanoo.

Salmen mukaan erimielisyydet ovat koskeneet muun muassa sitä, että onko laivanrakentamista koskevaa alihankintasopimusta täytetty.

Helsingin telakka on erikoistunut arktiseen laivanrakentamiseen. Telakalla on rakennettu muun muassa useita jäänmurtajia.

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan kello 17:30.

Korjaus 14.10.2022 kello 13:00: muotoilu "Venäjän presidentti Vladimir Putinin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko" korjattu muotoon "Kremlin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko".

Juttua täydennetty 18.10.2022 kello 15.12: Lisätty Ylen MOT:n jutussa oleva tieto: Kasyanenko sanoo kuitenkin, ettei hänellä ole yhteyksiä Kremliin tai Venäjän politiikkaan, vaan hän on tavallinen liikemies.

Lue myös:

Helsingin telakka saattaa saada luvan rakentaa jäänmurtaja venäläisyhtiölle pakotteista huolimatta

Suosittelemme sinulle