Hyppää sisältöön

Mediat: Tarvikepulasta kärsivä Venäjän armeija ostaa nyt miljoonia ammuksia Pohjois-Korealta

Putin seurasi Venäjän suurta sotaharjoitusta Kiinan kanssa. Venäjän arvellaan yrittävän vahvistaa siteitään Aasiaan, kun sillat länteen on poltettu.

Putin vieraili idän sotaharjoituksessa
Putin vieraili idän sotaharjoituksessa
STT–Yle

Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi tiistaina suurta sotilasharjoitusta, johon osallistuvat Venäjän lisäksi ainakin Kiina, Syyria ja Intia. Vostok-2022 -harjoitukset alkoivat Venäjän itäosissa viime viikolla, ja niiden on määrä päättyä keskiviikkona.

Harjoitusten tarkoituksena on ilmeisesti vahvistaa Venäjän siteitä Aasiaan aikana, jolloin länsi on asettanut pakotteita Venäjälle sen hyökättyä Ukrainaan. Erityisen tärkeää Venäjälle on pitää yllä suhteita Kiinan kanssa, mutta Putinin hallinto on pyrkinyt vahvistamaan suhteitaan myös Afrikan ja Etelä-Amerikan maihin.

Venäjän mukaan harjoituksiin osallistuu yli 50 000 sotilasta sekä 5 000 yksikköä sotilaskalustoa, mukaan lukien 140 lentokonetta ja 60 sotalaivaa. Vastaavanlaiset harjoitukset järjestettiin viimeksi vuonna 2018.

Keskiviikkona Putinin matka vie hänet Vladivostokiin, jossa hänen odotetaan pitävän puheen Itäisen talousfoorumin EEC:n tilaisuudessa. Vladivostokissa vierailee myös Kiinan hallinnon kolmosmiehenä pidetty Li Zhanshu, joka on korkea-arvoisin maassa vieraillut kiinalaispoliitikko Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Mediat: Pohjois-Korea myy Venäjälle ammuksia

Putinin vierailun yhteydessä julkisuuteen levisi myös mediatieto, jonka mukaan Venäjä olisi ostamassa miljoonia tykistön ammuksia ja raketteja Pohjois-Koreasta. Asiasta kertovat kansainväliset uutistoimistot sekä muun muassa yhdysvaltalainen sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltojen ja Euroopan asettamat pakotteet ovat New York TImesin mukaan saaneet Venäjän kääntymään paariavaltioiden puoleen hankkimaan sotatarvikkeita. Venäjä osti äskettäin myös Iranissa valmistettuja lennokkeja.

Uutistoimistoille asiaa kommentoineen nimettömän yhdysvaltalaisen tiedustelulähteen mukaan Venäjän kääntyminen Pohjois-Korean puoleen osoittaa, että Venäjän asevoimilla on vakavia tarvikepuutteita Ukrainassa, osin juuri pakotteiden ja tuontikieltojen vuoksi.

Venäjän asetarvikekauppoja Pohjois-Korean kanssa ei ole vahvistettu virallisesti. Asetoimituksen koosta, sisällöstä tai aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa.

Lue lisää:

Venäjän presidentti Putin: Venäjä ja Pohjois-Korea laajentavat kahdenvälisiä suhteitaan

Suosittelemme sinulle