Hyppää sisältöön

Ristinummen ja Gerbyn lääkäripalvelut keskitetään Vaasan uuteen H-taloon, eivätkä paikalliset ole tyytyväisiä: "Kyllä tämä harmittaa hirveästi"

Kahden Vaasan varsin ison asuinalueen, Ristinummen ja Gerbyn terveydenhoitopalvelut siirtyvät keskustaan väliaikaistiloihin ensi maanantaina.

Neljän lapsen äiti Emma Ruotsalalle terveyspalveluiden siirto hankaloittaa arkea. Kuvassa Ruotsalan 1-vuotias tytär. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Aliisa Uusitalo,
Antti Haavisto

Vaasan kaupungin jo pitkään itäneet suunnitelmat keskittää tarveydenhoitopalveluita saman katon alle ovat ottamassa ensi maanantaista alkaen ison harppauksen.

Silloin kahden Vaasan varsin ison asuinalueen, Ristinummen ja Gerbyn terveydenhoitopalvelut siirtyvät keskustaan väliaikaistiloihin.

Ainoat vielä toistaiseksi alueille jäljelle jäävät palvelut ovat neuvola- ja hammashoitopalvelut. Kaikki muut palvelut on tarkoitus lopulta keskittää jatkossa Vaasan keskussairaalen valmistuvaan uuteen H-taloon.

Gerbyn terveysaseman lisäksi myös muut Vaasan terveyspalvelut aiotaan lopulta siirtää keskussairaalan H-talolle. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Lähipalveluiden katoaminen suurilta asuinalueilta herättää paikallisissa ihmetystä.

Eläkkeellä olevalle Paula Viertolalle lähellä oleva terveysasema oli yksi syy muuttoon takaisin Vaasaan.

Iän karttuessa Viertola halusi pitää palvelut lähellä.

– Kyllä tämä harmittaa hirveästi. Olen kirjoitellut lehtiin ja yrittänyt saada ihmisiä tähän vastustukseen mukaan, mutta ei onnistunut. Ei tätä [tilannetta] enää tässä vaiheessa todennäköisesti pysty muuttamaan, hän toteaa.

Gerbyssä perheineen asuvalle Emma Ruotsalalle siirto taas vaikeuttaa lasten kuskaamista.

– Kyllähän siitä tulee aika paljon kuskaamista edes takaisin, kun ajaa keskustasta töistä hakemaan lapset Gerbystä koulusta ja sitten ajetaan takaisin keskustaan terveyskeskukseen ja sieltä vielä takaisin, Ruotsala sanoo.

Terveyspalveluiden keskittäminen turhauttaa paikallisia ja hankaloittaa liikkumista

Gerbyssä erityisesti lapsiperheelliset ovat Ruotsalan mukaan pohtineet kuskaamisen hankaloitumista sekä sitä, miten keskustasta löytää parkkitilaa.

Myös pyörällä kulkeminen vaikeutuu lähipalvelujen kadotessa.

– Onhan se ollut [aiemmin] niin helppoa, kun on ollut koulu tässä vieressä ja terveysasema, johon on päässyt pyörällä ja kävellenkin rattailla. Harmittaa kyllä, Ruotsala toteaa.

Ruotsalaa hämmästyttää myös se, miksi kasvavan asuinalueen palveluita keskitetään. Gerbyssä asuu tällä hetkellä lähes 11 000asukasta. Se on Vaasan toisiksi suurin asuinalue.

– Kyllähän sen ymmärtäisi, jos kävijäaste olisi pieni, mutta tällä alueella siitä tuskin on kyse, kun tänne tulee kokoajan enemmän taloja ja lapsiperheitä, Ruotsala sanoo.

Viertola on osallistunut aktiivisesti keskusteluun Gerbyn terveyspalveluiden säilyttämisen puolesta Vaasassa. Kaupungin valtuutettujen kanssa juttelun tulos oli, että koska päätös siirrosta on tehty jo kauan aikaa sitten, ei sitä voi enää muuttaa.

– Sanoin, että hyvänen aika, maailmassa muutetaan kaikenlaisia päätöksiä, se on täysin mahdollista.

Paula Viertola on vastustanut Gerbyn terveysaseman lakkauttamista jo pidemmän aikaa. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Eniten Viertola sanoo kuitenkin ihmettelevänsä korona-ajan unohtumista, kun kahden vuoden ajan terveysviranomaiset ovat kehoittaneet nimenomaan välttämään ruuhkaisia paikkoja.

– Nyt me sitten mennään sinne H-taloon, isolle terveysasemalle, jossa on yskiviä ja aivastelevia ihmisiä vaikka kuinka paljon.

– Meillä gerbyläisillä ei ole tämän jälkeen yhtään ainoaa julkista palvelua muuta kuin koulut, päiväkodit ja muutama leikkikenttä, Viertola toteaa turhautuneena.

Keskustan valtuutetut vaativat päätökselle aikalisää

Vaasan kaupunginvaltuutettu Aleksi Koiviston (kesk.) mukaan päätöksen taustat ovat olleet kaupunginvaltuustossakin kyseltäessä epäselvät.

Koiviston kollega Pasi Keskinen (kesk.) jätti aluevaltuustolle aloitteen päätöksen kumoamisesta kesäkuussa.

Aloitteen tarkoituksena on saada lisäaikaa palveluiden siirtymiselle ja saamaan aluevaltuutetut harkitsemaan asiaa uudelleen. Keskinen toimii Vaasan kaupunginvaltuutettuna sekä Pohjanmaan aluevaltuustossa.

Keskustalaiset eivät hyväksy lähipalveluiden keskittämistä.

– Nämä [Gerby ja Ristinummi] ovat kuitenkin sen verran isoja alueita, eikä täällä ole edes yksityisen puolen palveluita, joilla asiaa voisi paikata, Keskinen sanoo.

Keskinen ei pidä päätöstä keskittämisestä toimivana myöskään alueiden hiilijalanjälken pienentämistä ajatellen. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Keskinen myöntää, että päätöksen purkaminen tässä vaiheessa alkaa näyttää mahdottomalta.

– Kieltämättä siltä näyttää, on sen verran pitkällä nämä asiat. Mutta me olemme jo 2020 kuntavaalien aikana lähteneet siitä ajatuksesta, että me [keskusta] olemme keskittämistä vastaan ja lähipalveluiden puolella.

Keskinen on erityisen huolissaan kaukana keskustoista asuvista.

– Pelkään ihan koko Pohjanmaan puolesta, että kuinka kauaksi palvelut lopulta siirtyvät, hän sanoo.

Keskusta ei ole Keskisen mukaan saanut valtapuolueilta asiassa tukea.

– Lähinnä meille on sanottu olkaa nyt hiljaa ja antakaa jo olla, kun päätökset on tehty.

Aluevaltuustolle jätettyä aloitetta ei Keskisen mukaan ole käsitelty aluevaltuustossa eikä hallituksessa, vaan se siirrettiin hyvinvointialueen hallitusten käsiteltäväksi.

– Edes aloitevastausta ei ole tuotu nähtäväksi aluevaltuustolle, joka sen on jättänyt. Sitä olemme hiukan ihmetelleet, Keskinen toteaa.

Keskinen aikoo pyytää aloitevastauksen nähtäväksi ensi maanantaina pidettävässä aluevaltuuston kokouksessa.

Päätös mukailee kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajan mukaan valtakunnallista linjausta

Tällä hetkellä terveysasemien kohtalosta vastaa Pohjanmaan kuntayhtymä ja vuodenvaihteessa päätös siirtyy aluehallitukselle.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja ja entinen Vaasan kaupunginvaltuutettu Hans Frantzin (r.) mukaan päätös terveyspalveluiden keskittämisestä on tehty useita vuosia sitten.

– Päätös Gerbyn ja Ristinummen terveyskeskuksen siirtämisestä lähti ihan siitä lähtien, kun saimme sosiaali- ja terveysministeriöltä luvan rakennuttaa H-talon, Frantz sanoo.

Päätös perustuu Frantzin mukaan sote-uudistukseen ja valtakunnallisen terveyspalveluiden integraation toteutukseen. Integraatiolla tarkoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön ajatusta siitä, että perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito löytyvät kaikki saman katon alta.

– Hankkeessa on ollut yhteistyössä mukana sekä Vaasan kaupunki että Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta.

Frantz ei usko, että päätöstä voi enää muuttaa, sillä H-talo on jo valmis ja käytännössä kaikki Vaasan nykyiset lähipalvelut ollaan siirtämässä talolle lukuun ottamatta muutamaa lasteneuvolaa.

– On tärkeä alleviivata, että päätös on tehty yhteistyössä ihan alusta alkaen.

– Olimme todella tyytyväisiä, että Vaasassa onnistuttiin saamaan kaikki toiminnot saman katon alle. Muut kunnat ovat varmasti toivoneet samanlaista lopputulosta, Frantz sanoo.

Ristinummen sosiaali- ja terveysaseman palvelut siirretään myös maanantaina väliaikaistiloihin. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Kuntayhtymän johtaja Marina Kinnusen mukaan Gerbyn ja Ristinummen hoitajan- ja lääkäripalveluiden väliaikainen muutto tuli Vaasan kaupungin toiveesta, koska tiloihin on suunnitteilla jotain muuta. Tilojen uudesta käyttötarkoituksesta ei ole varmuutta.

Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Mikko Ollikainen (sd.)ei kommentoi asiaa, sillä se on jätetty kuntayhtymälle jo kesäkuussa. Asiasta kertoi Ollikaisen avustaja.

Varapuheenjohtaja Joakim Strand (r.) ei ollut tavoitettavissa kommentoimaan asiaa keskiviikkona eikä tiistaina.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 9. syyskuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen sairaalarakennusbuumi – asiantuntija: "Kaikki keskussairaalat vanhenevat yhtä aikaa"

Puolet suomalaisista pääsee 20 minuutissa julkisella liikenteellä terveydenhoitoon – keskittäminen uhkaa lisätä maakuntien eroja

Keskusta vaatii vähintään yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan – päävastustajina aluevaaleissa ovat keskittäminen ja kokoomus

Suosittelemme sinulle